![]() |
Sinodul apostolic de la Ierusalim e doar unul dintre argumentele împotriva învățăturilor catolicilor. Față de doctrina plenitudinii și supremației puterii a papei pe care au elaborat-o Sinoadele I și II Vatican, cartea Faptelor Apostolilor ne artată cu totul altceva; Petru avea într-adevăr un rol proeminent, avea o oarecare formă de întâietate între ceilalți apostoli (deși pe alocuri Pavel nu i-o recunoaște, spunînd că așa cum Petru a fost trimis la iudei, Pavel a fost trimis la neamuri, prin urmare considerându-se un egal al lui Petru) însă Sinodul de la Ierusalim nu arată deloc manifestarea vreunei presupuse plenitudini și supremații a puterii lui Petru. Hotărârile s-au luat pentru că așa "părut-a Duhului Sfânt și nouă" (adică nu doar pentru că așa i s-ar fi părut lui Petru), iar la Fapte 15, 23 și 16, 4 se vorbește clar despre ceea ce au hotărât apostolii și preoții la Ierusalim, nu doar ceea ce ar fi hotărât Petru de capul lui și ceilalți ar fi trebuit să asculte ca niște sclavi de stăpânul lor cu putere supremă și deplină. Felul în care s-au desfășurat lucrurile atât la Sinodul de la Ierusalim, cât și la alte Sinoade dovedește eroarea și tendențiozitatea opiniilor "dogmatice" ale catolicismului.
A fi catolic nu înseamnă deci a fi sub papa, ci a fi sub Hristos, sub Sfântul Duh și sub ceea ce au hotărât "apostolii și preoții" sub asistența Sfântului Duh. Faptul că Petru avea o anumită întâietate în raport cu ceilalți nu afirmă însă opinia eronată a catolicilor despre plenitudinea și supremația puterii lui Petru, iar mai apoi a papilor. Atâta plenitudine și supremație a puterii a avut Petru, încât decizia este a "apostolilor și a preoților", după cum "părutu-s-a Sfântului Duh și lor" (deci nu doar după cum i se "părea" lui Petru). Biserica a fost întemeiată pe "12 pietre de temelie", nu doar pe una, după cum arată Apocalipsa 21, 14; călăuzirea la adevăr (la tot adevărul) a fost făgăduită apostolilor prin lucrarea "locțiitorului și vicarului" Fiului lui Dumnezeu care este Sfântul Duh, celălalt Paraclet, după cum afirmă Evanghelia după Ioan. (Acest lucru este confirmat și de Apopcalipsa 22, 17 unde se spune că Duhul și Mireasa zic "Vino, Doamne", iar nu Petru și Mireasa, pentru că Sfântul Duh este adevăratul "locțiitor și vicar" al Fiului lui Dumnezeu.) Prin urmare nici Petru și nici papii nu au avut și nu au putut avea o plenitudine și o supremație a puterii așa cum afirmă ultimele sinoade ale catolicilor, cele de la Vatican; chiar dacă Hristos nu a respins ideea de primat sau de întâi între apostoli, și poate chiar a afirmat-o, multe locuri din Biblie arată că Petru nu avea presupusa plenitudine și supremație a puterii în Biserică pe care o afirmă "catolicii". |
Citat:
|
Citat:
Dacă "catolicii" pretind că exista vreo astfel de supremă și deplină autoritate a lui Petru în fața celorlalți apostoli să vină să o demonstreze, dar nu prea au cu ce în afară de câteva citate interpretate după pofta inimii lor. Iar dacă Petru nu avea o astfel de supremă și deplină autoritate în fața celorlalți, atunci cum pot succesorii lui Petru să pretindă așa ceva pentru ei ca și atare succesori? Cred că cele pe care le-am expus până acum sunt argumente valabile (atâta timp cât nu mi se aduc contra-argumente) pentru a afirma că primatul papal în felul în care este definit și văzut de romaniști (în ceea ce privește aspectele despre care am discutat) este o erezie, iar cel care crede în această erezie este un eretic. Dacă va avea loc vreun sinod panortodox cred că această problemă este una care trebuie luată în calcul, iar erezia primatului papal așa cum este definită de romaniști să fie printre principalele erezii care să fie anatematizate, bineînțeles dacă sinodalii ortodocși vor considera că primatul papal în versiunea romanistă este o erezie și dacă vor considera că trebuie și că este în Duhul adevărului anatematizarea ei. Asta nu înseamnă că încurajez sau cred într-un model anarhic, fără ordine, fără reguli, în care fiecare își face de cap, ci cred în ordine dar într-o ordine bazată de Duhul unității, adică pe Duhul Sfânt, iar la capitolul ascultare de Duhul Sfânt este mai mult decât evident că patriarhii, episcopii și preoții ortodocși au foarte multe de învățat și de reparat și asta de multă vreme încoace este valabilă. |
Citat:
Și am văzut cetatea sfântă, noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei. Și m-a dus pe mine, în duh, într-un munte mare și înalt și mi-a arătat cetatea cea sfântă, Ierusalimul, pogorându-se din cer, de la Dumnezeu, Iar zidul cetății avea douăsprezece pietre de temelie și în ele douăsprezece nume, ale celor douăsprezece apostoli ai Mielului. (Apocalipsa 21, 2.10.14) Deci, dar, nu mai sunteți străini și locuitori vremelnici, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu, zidiți fiind pe temelia apostolilor și a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind însuși Iisus Hristos. (Efeseni 2, 19-20) Deasemenea faptul că Christos spune la un moment dat că se roagă pentru Petru nu înseamnă că El nu S-ar ruga și pentru ceilalți apostoli și pentru episcopii Bisericii. Ar fi și absurd să credem așa ceva; nu scrie niciunde că Christos Se roagă doar pentru apostolul Petru sau doar pentru "succesorul" acestuia, nu scrie niciunde că Duhul Sfânt este doar pentru Petru și că doar Petru va fi călăuzit la adevăr, ba mai mult în rugăciunea arhierească, cuprinsă în cap. 17 de la evanghelia după Ioan se vede foarte clar că Christos Se roagă pentru toți, pentru ca să fie sfințiți în Adevăr, pentru ca să fie una precum Tatăl și Fiul sunt una. |
O altă basnă din repertoriul papismului este aceea cum că papa nu poate fi judecat de nimeni, ca și cum Petru nu ar fi fost judecat de nimeni. Această poziție, această idee papistă este însă contrazisă de Sfânta Scriptură, care la Epistola către Galateni a Sf. Pavel ne arată clar înfruntarea pe care Pavel i-o aduce lui Petru și anume pentru că, potrivit cuvintelor apostolului Pavel, "Petru nu călca drept, potrivit adevărului evangheliei":
Iar când Chefa a venit în Antiohia, pe față i-am stat împotrivă, căci era vrednic de înfruntare. Căci înainte de a veni unii de la Iacov, el mânca cu cei dintre neamuri; dar când au venit ei, se ferea și se osebea, temându-se de cei din tăierea împrejur. Și, împreună cu el, s-au fățărnicit și ceilalți iudei, încât și Barnaba a fost atras în fățărnicia lor. Dar când am văzut că ei nu calcă drept, după adevărul Evangheliei, am zis lui Chefa, înaintea tuturor: Dacă tu, care ești iudeu, trăiești ca păgânii și nu ca iudeii, de ce silești pe păgâni să trăiască ca iudeii? (Galateni 2, 11-14) Se vede deasemenea din comportamentul apostolului Pavel față de Petru, sau Chifa, că Pavel nu are nici un fel de raportare ca de la slugă la stăpân, sau ca de la inferior la superior, și cu siguranță această atitudine de îndrăzneală nu poate fi pusă pe obrăznicia lui Pavel, mai ales în contextul ipotezei papiste că Petru ar fi fost superiorul lui. Cu siguranță un simplu soldat nu și-ar permite să își înfrunte generalul, dar vedem o total altă poziție la Pavel care își permite să îl înfrunte pe Petru atunci când acesta calcă strâmb, pe lângă adevărul evangheliei. De unde deci pretenția papilor de a nu fi ei judecați de nimeni, nici măcar atunci când greșesc? Cu siguranță un astfel de papă nu este și nu poate fi succesor al apostolului Petru! După opinia papiștilor, Biserica lui Hristos este de fapt petrină, fiind fundamentată doar pe Petru, și mai apoi durând pe "succesorul" lui, papa, însă și această poziție este contrazisă de numeroase mărturii ale Bibliei care arată că apostolicitatea Bisericii nu înseamnă "petrinitatea" ei, Biserica fiind întemeiată pe apostoli, iar nu pe unul singur, după cum s-a mai văzut în citatele pe care le-am adus, piatra din capul unghiului fiind Însuși Hristos Iisus. Basna papistă este contrazisă și de apostolul Pavel care spune clar că Biserica este a lui Hristos, că Hristos nu S-a împărțit, că biserica nu este a lui Petru, sau a lui Pavel, sau a lui Apollo. La papiști însă Biserica este petrină, iar Hristos S-a împărțit. Chiar și Crezul ne confirmă că Biserica lui Hristos este apostolică, nu exclusiv petrină, fiind fundamentată pe apostoli iar nu pe unul singur, așa cum fabulează eretic papiștii. |
O altă bază mincinoasă a papismului constă în revendicarea pentru papalitate a unei stăpâniri universale, care nu se răsfrânge nici măcar asupra tuturor catolicilor și nici măcar asupra tuturor creștinilor, ci chiar și asupra altora prin așa numita deținere a celor două spade ale puterii de către paplitate, anume spada puterii religioase și spada puterii temporale sau seculare sau politice. Fără îndoială că puterea spirituală este într-un anume sens superioară puterii temporale, însă eroarea și pretenția tendențioasă a papismului este aceea că, și în situația în care am accepta că Petru a primit un oficiu de conducere a întregii Biserici a lui Hristos direct de la Hristos prin învestire divină, papalitatea pretinde că Petru apostolul ar fi primit mai mult decât stăpânirea Bisericii lui Hristos, mai mult decât să păstorească "oile și mielușeii" lui Hristos. Papalitatea romană însă, mânată de duhul imperialismului roman, pretinzând că are puterea nu doar asupra Bisericii, ci și asupra politicului, își extinde pretențiile de stăpânire asupra tuturor celor care intră sub stăpânirea unei anumite forțe politice, spre exemplu a unui împărat sau a unui rege, etc, prin urmare implicit asupra celor care nu fac parte din Biserică însă fac parte dintr-un imperiu, un regat, o țară sub obediența papalității. Astfel papalitatea romană extinde păstorirea dincolo de cea conferită de Hristos lui Petru, anume dincolo de cei care fac parte din Biserica lui Hristos, deși, chiar și acceptând ipotetic ceea ce am menționat mai sus, Hristos i-a spus lui Petru: "Paște oile Mele! Paște mielușeii Mei!", adică s-a referit evident și clar la cei care fac parte din Biserica lui Hristos. Hristos nu a oferit lui Petru o păstorire mai mare decât aceea asupra Bisericii, deși Petru nu poate fi considerat și nici nu a fost singurul păstor al Bisericii, însă papalitatea și-a pretins și, atunci când a putut și-a și luat, o putere mai mare decât aceea conferită de Hristos, pretinzând că ar avea nu se știe ce "drepturi și legitimități divine ori de origine divină". Cel puțin asta este ceea ce s-a transmis prin Scripturile Noului Legământ și prin Evanghelia după Ioan, însă probabil că papismul deține și o altă evanghelie adevărată sau alte evanghelii adevărate pe undeva prin subteranele Vaticanului și încă nu a binevoit să ne-o facă și nouă descoperită. De altfel, nu avem nici o înregistrare în cartea Faptelor, ori în vreo Evanghelie, ori în vreo Epistolă cum că Apostolul Petru ar fi pretins mai mult decât i s-a dat ori că ar fi pretins că el este stăpânitorul legitim de drept divin al Imperiului Roman, ori al altei împărății lumești. Dacă eu sunt acela care se înșeală rog pe oricine crede că are ceva de spus să îmi arate cu argumente că greșesc și unde este greșeala.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:32:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.