Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, vinde harul preotiei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6168)

Lavrentiu 06.05.2009 22:49:06

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 134141)
Din cauza unor astfel de ierarhi a ajuns sa scada credinta in toata tara asta

Afara cu cei care vand ortodoxia, si vand Sfintele Taine pe bani. Va luat diavolul mintile daca ati ajuns sa luati apararea unor astfel de oameni, si pe deasupra si Ierarhi. Nu zic sa-i judecam, dar sa aratam cine sunt cu adevarat.

Frate Andrei,

1. eu cred sincer ca si din cauza mea, sau mai ales din cauza mea, ca si om netrebnic care nu ma ingrijesc de mantuirea fratilor mei, "a ajuns sa scada credinta in toata tara asta". Ca daca era tara plina de sfinti, cine se mai uita la episcopi? Sau nu erau episcopii sfinti?

2. eu am zis sa nu judecam, ca sa nu fim judecati. Dar nu ma face inselat, ca nu iau apararea nimanui. Nu stiu daca la mine te refereai, ca n-ai nominalizat, dar n-are importanta.

Iertati

andrei25 06.05.2009 22:49:29

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 133880)
Domnilor,

Se pare ca unii nu inteleg ce inseamna "a judeca pe aproapele". E o mare diferenta intre a judeca omul condamnandu-l pentru ca a gresit si a judeca raul pe care acesta il face. Raul sa fie judecat, nu omul; asta e voie! Si nu numai atat, dar daca cineva vede ca fratele lui a gresit, este obligat sa mearga la el si sa-l mustre cu blandete, ca sa se indrepte. Altfel, daca tu ignori raul care se face in continuare de catre aproapele, citez di Patericul egiptean, "sangele lui se va cere din mainile tale".

Cat despre episcop... aici nu avem de-a face cu un caz ordinar. Nu e vorba de mine sau de tine care am luat o spaga pentru orice ar fi respectiva spaga, ci faptul e mult mai grav... E vorba de sminteala pe care omul acesta a comis-o iremediabil in biserica si in afara bisericii ortodoxe. Pe deasupra, el isi bate joc de Tainele lui Dumnezeu - si asta poate izvori dintr-o mare NEcredinta. Este aproape incerdibil ca se poate intampla asa ceva.

Dar raul cel mai mare este altul: ganditi-va ca preotul "hirotonit" nu are nici el nici cea mai mica credinta sau respect pentru ortodoxie, din moment ce poate sa comita o asa infractiune. Deci acel "preot" isi va bate joc de-a lungul anilor de parohia sa, va duce la pierzanie mii de suflete! Cum sa taci cand e vorba de mantuirea oamenilor, a aproapelui care este inselat fara sa stie? Cine garanteaza ca preotul, ma scuzati, popa, va tine Sfanta Liturghie ca la carte si se va ruga pentru Taina Euharistiei? Pentru el vinul e vin si painea e paine, fara nici un dubiu. Poate ca nici nu va invoca harul Duhului Sfant, enoriasii nu au de unde sa stie.

Deci, ca sa oprim raul cel mai mare, TIPAM, SCRIEM PE FORUMURI, DAM IN VILEAG LA TV SI IN ZIARE! Sa se faca ancheta si sa se cateriseasca daca va fi gasit vinovat. Dupa care sa se pocaiasca, da Doamne, daca mai are vreo credinta in Dumnezeu. Nimeni nu-i doreste pierzania, insa un asa specimen de episcop nu are ce cauta in in randul arhiereilor. Ca sa fie exemplu si pentru altii care comit fraude de acest gen in BOR.

Adevarul sa iasa la suprafata si asa va fi pentru fiecare dintre noi. Amin.

Florine, multi cred ca judeci omul, dar nu e asa. Foarte bine zici, ca nu putem sa tacem cand e vorba de mantuirea oamenilor! Parintele Iustin Parvu a spus ca cea mai mare facultate pe care o poate face un om, este aia de a mantui suflete. Si noi ne jucam cu asa ceva? Si altii spun ca judecam. Si ce sa facem? Vorba cuiva de mai inainte, sa ascundem mizeria sub pres? Sa stiti ca ce i s-a intamplat IPS Teodosie e cu voia si ingaduinta lui Dumnezeu, si asta tot spre binele lui, ca poate daca nu ar fi patit asa ceva, murea maine poimaine, si la iad mergea. Asa i-a dat Dumnezeu posibilitatea sa se pocaiasca.

bmd 06.05.2009 22:50:16

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134091)
Draga frate,

Daca, de exemplu, IPS Teodosie ar face pocainta, si-ar recunoaste greseala, s-ar retrage la manastire si s-ar sfinti, oare nu ar fi acelasi om pe care il atacam acum? Oare cine ar trebui sa-si plece capul atunci? Oare nu noi, care ne grabim sa aruncam cu piatra?

In cele din urma, te rog, nu jigni, chiar daca ti-e scarba de mine (ai si de ce, cui nu i-ar fi).

Laurentiu daca IPS o sa se indrepte o sa-mi plec capul si am sa recunosc in scris, verbal si cum vreit tu sau altcineva ca m-am pripit. DE fapt n-ar fi prima data cind patesc asa ceva cu un IPS (iar cei care ma cunosc stiu ca nu-s vorbe in vint; a spune da la da, este o cerinta)
Mie nu mi-e scirba de tine (ca vorba ta de ce mi-ar fi ca nu te cunosc) ci de atitudinea asta de "aparator al Dumnezeirii" care nu iti este doar tie specifica si eu o vad mai mult decit ridicola.
Eu te rog sa uiti imediat toate cuvintele mele daca le consideri fara folos asa cum fac eu cu toate cuvintele pe care le consider doar vorbarie si sa nu ma dusmanesti cum nu te dusmanesc nici eu.
chiar daca ti-e scarba de mine (ai si de ce, cui nu i-ar fi). Asta-i atitudinea corecta si ma bucur ca ai revenit la ea, daca vei incerca sa o ai intotdeauna la tine o sa intelegi ca nu te poti pune "de partea lui Dumnezeu"

andrei25 06.05.2009 22:50:47

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134149)
Frate Andrei,

1. eu cred sincer ca si din cauza mea, sau mai ales din cauza mea, ca si om netrebnic care nu ma ingrijesc de mantuirea fratilor mei, "a ajuns sa scada credinta in toata tara asta". Ca daca era tara plina de sfinti, cine se mai uita la episcopi? Sau nu erau episcopii sfinti?

2. eu am zis sa nu judecam, ca sa nu fim judecati. Dar nu ma face inselat, ca nu iau apararea nimanui. Nu stiu daca la mine te refereai, ca n-ai nominalizat, dar n-are importanta.

Iertati

Lavrentiu, cel mai bun exemplu pt crestini de rand sunt preotii? Ce exemplu e asta?

andrei25 06.05.2009 22:52:56

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 134141)
Afara cu cei care vand ortodoxia, si vand Sfintele Taine pe bani. Va luat diavolul mintile daca ati ajuns sa luati apararea unor astfel de oameni, si pe deasupra si Ierarhi. Nu zic sa-i judecam, dar sa aratam cine sunt cu adevarat.

Cand am spus "sa luati apararea unor astfel de oameni", m-am exprimat gresit, am vrut sa spun sa nu luam apararea unor asemenea fapte facute de astfel de oameni.

Lavrentiu 06.05.2009 22:58:03

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 134151)
chiar daca ti-e scarba de mine (ai si de ce, cui nu i-ar fi). Asta-i atitudinea corecta si ma bucur ca ai revenit la ea, daca vei incerca sa o ai intotdeauna la tine o sa intelegi ca nu te poti pune "de partea lui Dumnezeu"

Iubite frate,

crede-ma pe cuvant ca n-am innebunit sa ajung sa cred ca eu, un nimic, pot "lua apararea lui Dumnezeu", sau cum zici tu. Sa nu fie!

Un profesor mi-a zis in prima ora de la Facultate ca sa nu e comparam cu ei, sau cu orice om, ci numai cu Hristos. Ca ei, ca toti oamenii, au scaderi, dar Hristos nu are.

Asa ca pentru un crestin sa incerce sa Il urmeze pe Hristos prin ascultarea si urmarea exemplelor Lui nu este o eroare. Doar daca nu e fatarnic.

Asa ca eu, fatarnic fiind, evident ca arat ca un "fur de cele sfinte", ca un imitator jalnic al celor dumnezeiesti.

Iertati

andrei25 06.05.2009 22:59:20

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 134149)
Frate Andrei,

Iertati

Cat de mult poti sa gresesti! Tu vezi ce scrii? "Ca daca era tara plina de sfinti, cine se mai uita la episcopi? Sau nu erau episcopii sfinti?" Indiferent de cati sfinti ar fii in tara, episcopul este episcop, si trebuie sa fie exemplu, si sa pastoreasca CUM TREBUIE Sfanta Biserica, nu asa.

Aia cu judecatul ai dreptate, poate m-a luat valul, dar repet, nu-l judec pe Inalt PreaSfintit. Acum ce ai vrea sa fiu de acord cu fapta lui?

Lavrentiu 06.05.2009 23:01:06

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 134152)
Lavrentiu, cel mai bun exemplu pt crestini de rand sunt preotii? Ce exemplu e asta?

Am mai dat citatul asta undeva - din memorie - e din Sfantul Siluan Athonitul ("Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei"), la care au venit niste crestini si l-au intrebat: De ce nu avem calauzitori (duhovnici) buni?

Iar Sfantul Siluan le-a raspuns: Nu aveti duhovnici buni pentru ca nu sunteti ucenici buni.

E un citat din memorie, daca vrei il pot reproduce din carte dupa o mica cercetare.

Iertati.

Lavrentiu 06.05.2009 23:05:38

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 134155)
Cat de mult poti sa gresesti! Tu vezi ce scrii? "Ca daca era tara plina de sfinti, cine se mai uita la episcopi? Sau nu erau episcopii sfinti?" Indiferent de cati sfinti ar fii in tara, episcopul este episcop, si trebuie sa fie exemplu, si sa pastoreasca CUM TREBUIE Sfanta Biserica, nu asa.

Aia cu judecatul ai dreptate, poate m-a luat valul, dar repet, nu-l judec pe Inalt PreaSfintit. Acum ce ai vrea sa fiu de acord cu fapta lui?

Ai dreptate si cum sa vreau sa fii de acord cu fapta lui?
Ce discutie s-a iscat doar pentru ca unii au zis: "Fratilor, nu fiti asa iuti la a osandi pe IPS".

Crezi ca mie ca si crestin imi place ce a facut? Crezi ca nu stiu ca simonia e practica comuna in Biserica? Poti citi posturile anterioare, am zis de mai multe ori ca urasc simonia cu toata fiinta mea si niciodata nu as cumpara harul, mai bine as muri.

Dar tot ce zic e: sa-l judece Dumnezeu, consistoriul si parchetul in ordinea asta.

O zi de tristete, din nou, pentru Biserica.

AlinB 07.05.2009 10:23:57

Un anunt nou:
http://www.lacasuriortodoxe.com/article-31113386.html

Vedeti ca este si o inregistrare de la conferinta de presa tinuta cu avocatii.
Dati click dreapta pe link, "Save As"...
Pe urma se poate deschide in winamp (este mp3).

Nu l-am ascultat inca.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:59:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.