Ciprian Mustiata |
03.01.2013 09:17:13 |
Citat:
În prealabil postat de stefan florin
(Post 492364)
cerceteaza si ai sa te convingi ca pana in prezent in TOATE manuscrisele ale NT din lume NU se gaseste termenul YHWH.Chiar atunci cand Hristos sau vreun apostol citeaza din VT, iar in scrierile VT aparea termenul YHWH, Hristos sau apostolul il inlocuieste cu termenul DOMNUL sau DUMNEZEU. Asta o stiu de la un fost martor al lui Iehova care a facut vreo 2 ani cercetari pentru a se convinge singur, ca TOT ceea ce martorii i-au spus au fost minciuni
|
"Eu sunt Cel ce sunt" este YHWH. Ca orice nume al lui Dumnezeu, este un titlu (la fel ca Elohim, El Shaddai, Adonai, etc.).
Deoarece NT este scris in Greaca: YHWH nu apare, dar apare in traducerea lui ("Eu sunt cel ce Sunt"). Si in fapt motivul pentru care apare, este teologia celui ce a scris Evanghelia dupa Ioan. El credea clar ca Hristos era Dumnezeu intr-o multime de pasaje (plecand de la ideea ca el este Creatorul (Ioan 1), Ioan 10:30 (Eu si Tatal una suntem), Ioan 14:6-10
In principal teologia lui Ioan este acceptata ca Hristos este divin, si acest pasaj "are sens" in perspectiva ca Iisus se identifica ca Dumnezeu.
Citat:
John presents a "higher" Christology than the synoptics, meaning that he describes Jesus as the incarnation of the divine Logos through whom all things were made, as the object of veneration,[9] and more explicitly as God incarnate.[10] Only in John does Jesus talk at length about himself and his divine role, often shared with the disciples only. (...)
The historical reliability of John is debated, particularly by secular scholarship (...)
|
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_John
|