Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Papalitatea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8723)

catalin2 08.06.2011 11:48:53

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 367282)
Doar așa, de curiozitate, înainte să încep să vă dau sursele, vă întreb: dumneavoastră chiar credeți că toți, sau chiar majoritatea, istoricilor de după Dvornik îi împărtășesc opiniile ?!

Chiar vreți să spuneți că ați cercetat și n-ați găsit nimic ?!

Nu, n-am gasit nimic. Poate or fi si niste teologi sau istorici ca dl. Badilita.

Erethorn 08.06.2011 12:12:07

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 367288)
Nu, n-am gasit nimic. Poate or fi si niste teologi sau istorici ca dl. Badilita.

Cu alte cuvinte: daca nu i-am găsit eu, înseamnă că, fie nu există, fie nu au valoare. Corect, domnule Cătălin ?

catalin2 08.06.2011 12:20:59

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 367286)
Eu am spus despre un sfânt care a fost ales Papă prin vot popular ca urmare a unui semn divin, nu de unul care a fost numit de împărat ca urmare a unor neînțelegeri politice. Învățați să faceți diferența.

Nu a fost numit de imparat, niciodata imparatul nu numea patriarhii. Sf. Fotie a fost numit de Sinod, ca toti ierarhii. Imparatul doar l-a propus. Imparatul facuse insa greseala ca sa il surghiuneasca pe patriarhul Ignatie, fara sa fie consultat sinodul. Postul de patriarh a ramas vacant un an. Apoi in cadrul sinodului a fost aprobata si plecarea din scaun a sf. Ignatie. Patriarhii
Nectarie (381-397), Pavel al III-lea (686-693), Nichifor (806-815), Grigorie (tatăl Teologului) și Talasie al Cesareei fusesera alesi patriarhi in acelasi fel ca sf. Fotie, fiind laici. Este interesant că patriarhii Pavel, Tarasie și Nichifor slujiseră ca protoasecretes în cancelaria împărătească, la fel ca Fotie.
Datele sunt din link-ul despre viata sfantului.

catalin2 08.06.2011 12:24:42

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 367291)
Cu alte cuvinte: daca nu i-am găsit eu, înseamnă că, fie nu există, fie nu au valoare. Corect, domnule Cătălin ?

Asta e un fel de discutie despre nimic. Acela e adevarul, acum ne punem sa presupunem ca o fi si creun istoric ascuns pe undeva care spune altceva. Nu l-am gasit dar trebuie sa existe. Am spus doar ca pot fi si unii care sa spuna neadevarul, asa cum s-a intamplat pana in perioada interbelica. Eu sper ca nu mai sunt.

nutucutu 08.06.2011 12:28:03

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 367283)
NU ai observat ca Erethorn a scris in mesajul dinainte de un sfant catolic? Iar cineva a spus de Sf. Ambrozie al Milanului. Mai sunt si alti patriarhi si sfinti.

Ce facem aici: analizam papii catolici, analizam schisma, analizam ideea de primat papal sau facem un amalgam? Pentru mine este clar un lucru, indiferent de modul in care au fost sau nu de destrabalti papii catolici, sau cit de sfinti sau nu au fost: patriarhul care s-a opus primatului papal si care a generat schisma A TRECUT INTR-O SINGURA SAPTAMINA DE LA CALITATEA DE MIREAN LA CEA DE PATRIARH PRIN NUMIREA IMPARATULUI DI NU A BISERICII.

Erethorn 08.06.2011 12:28:55

Domnule Cătălin, ăsta e un exemplu perfect de argument circular, deci irelevant din punct de vedere logic, ca să nu mai vorbim despre punctul de vedere istoric:

"Ceea ce spune Dvornik este adevărat, dovedim aceasta arătând că toți istoricii spun la fel, dar chiar dacă unii nu spun la fel, nu contează, pentru că e adevărat".

Miha-anca 08.06.2011 12:32:37

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 367247)
Cine vrea sa stie cum au stat lucrurile in istorie nu se situeaza de partea nimanui. Am auzit varianta catolicilor in care insemnele patriarhale au fost primite de la Papa asa ca vroiam sa aud si varianta ortodoxa. Nu vad cum asta m-ar situa de o parte sau de alta si mai ales nu vad cum faptul de a dori sa aflu varianta ortodoxa ar putea sa ma situeze de partea catolicilor. Este absurd.
Acum revenind, vad ca in acest mesaj ai dat in sfarsit un raspuns la intrebare: dupa cele spuse de tine, insemnele patriarhale nu au fost primite de la papa. Dar de la cine?
Si apropos de sinodul de la Ierusalim: tu ce ai inteles din sinod? De ce a fost nevoie de el? Asa o sa intelegi mai bine nevoia oamenilor de-a lungul istoriei de autoritate.
O zi minunata!

Ma refeream la faptul de a fi ortodox sau catolic. Nu poti fi ambele concomitent, deocamdata. Dar poti sa nu fii nici una, nici alta.

In privinta insemnelor a raspuns Catalin: au fost date de Sinod, de mitropoliti.

In ceea ce priveste Sinodul de la Ierusalim, ar trebui sa te intrebi de ce s-au tinut Sf. Sinoade in general, nu de ce s-a tinut Sinodul de la Ierusalim.

nutucutu 08.06.2011 12:34:03

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 367283)
NU ai observat ca Erethorn a scris in mesajul dinainte de un sfant catolic? Iar cineva a spus de Sf. Ambrozie al Milanului. Mai sunt si alti patriarhi si sfinti.

Ce facem aici: analizam papii catolici, analizam schisma, analizam ideea de primat papal sau facem un amalgam? Pentru mine este clar un lucru, indiferent de modul in care au fost sau nu de destrabalti papii catolici, sau cit de sfinti sau nu au fost: patriarhul care s-a opus primatului papal si care a generat schisma a trecut intr-o singura saptamina de la calitatea de mirean la cea de patriarh iar numirea a fost facuta de imparat, deci el nu a avut autoritatea bisericii. Cred ca dupa Vinerea Mare acea zi a schismei a fost cea mai trista din istoria lumii.

Miha-anca 08.06.2011 12:41:01

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 367302)
Ce facem aici: analizam papii catolici, analizam schisma, analizam ideea de primat papal sau facem un amalgam? Pentru mine este clar un lucru, indiferent de modul in care au fost sau nu de destrabalti papii catolici, sau cit de sfinti sau nu au fost: patriarhul care s-a opus primatului papal si care a generat schisma a trecut intr-o singura saptamina de la calitatea de mirean la cea de patriarh iar numirea a fost facuta de imparat, deci el nu a avut autoritatea bisericii. Cred ca dupa Vinerea Mare acea zi a schismei a fost cea mai trista din istoria lumii.

Noi nici nu ne putem imagina cat de stralucit a fost Sf. Fotie. Nu e de mirare ca ne punem atatea intrebari puerile. Un singur lucru putem sa intelegem totusi: nu a fost ateu, ci a provenit dintr-o familie de crestini, care au luptat impotriva iconoclasmului, parintii Sf. Fotie fiind si ei sfinti. La asa parinti sfinti, un fiu sfant.

nutucutu 08.06.2011 13:28:23

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 367308)
Noi nici nu ne putem imagina cat de stralucit a fost Sf. Fotie. Nu e de mirare ca ne punem atatea intrebari puerile. Un singur lucru putem sa intelegem totusi: nu a fost ateu, ci a provenit dintr-o familie de crestini, care au luptat impotriva iconoclasmului, parintii Sf. Fotie fiind si ei sfinti. La asa parinti sfinti, un fiu sfant.

Argumentele dumenavoastra sint putin amuzante.Dupa logica dumneavoastra cred ca as putea avea si eu pretentia sa fiu o mica sfinta, ca doar provin dintr-o familie de crestini! Daca Fotie era cu adevarat sfint s-ar fi supus regulilor bisericii si nu ar fi acceptat sa fie inscaunat de imparat. Chiar punctul de pleacre al acestei inscaunari e gresit. Acest Fotie a ascult de mai marii lumii (imparat), nu de biserica!

PS1 Daca veti citi genealogia Domnului nostru Isus Cristos (capitolul 1 din evanghelia dupa Matei) veti vedea ca in acea genealogie se afla si sfinti si pacatosi. Si este vorba de genealogia Domnului nostru Isus Cristos. Daca unii sint sfinti nu inseamna ca si copii lor sint la fel.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:04:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.