![]() |
Femeia este discriminata ???
@Golbi : nu imi imaginez de ce sunt urmate aceste ritualuri dar un lucru stiu sigur ! ca femeia dupa nastere trebuie sa se protejeze impotriva oricaror infectii, raceli, gripe si tot soiul de boli pe de o parte ptr. ca poate transmite nou-nascututlui aceste infectii si pe de alta parte daca incepe sa ia medicamente acestea pot afecta nou-nascutul si in al treilea rand daca ea este bolnava si boala se agraveaza nu mai poate ingriji nou-nascutul cum ar trebui si stim bine ca in primul an de viata mama NU TREBUIE SA LIPSEASCA DE LANGA COPILUL EI! nu stiu ce le spun preotii femeilor lauze si care este procedura in Biserica ....dar trebuie sa se faca o educatie a mamelor , a viitoarelor mame ca sa evite deplasarea de acasa in primele 4-6 saptamani dupa nastere si sa evite aglomeratiile ( unul din locuirle aglomerate este si Biserica , Duminica si in zilele de Sarbatoare Bisericile sunt aglomerate ) ; cu educatia aceasta nimeni nu isi va mai pune problema de ce lauza nu poate intra intr-o Biserica decat dupa ce s-a curatat; aceste ritualuri sunt poate chiar mai vechi decat insasi Crestinatatea si au motive serioase de igiena a lauzei si nou-nascutului ...ca sa nu credeti ca inainte de a deveni crestini Dacii , stramosii nostri erau salbatici ... EI AVEAU CUNOSTINTE PRIMARE DE MEDICINA SI CUNOSTEAU LEACURI STRAVECHI DE CARE NE FOLOSIM POATE SI IN ZILELE NOASTRE FARA CHIAR SA STIM DE UNDE VIN ELE ...asa ca nu o mai luati toti in nume de rau iar Preotii nostri ar trebui sa explice aceste lucruri barbatilor la casatorie , sa inteleaga si ei rostul anumitor ritualuri , si poate chiar sa transcrie aceste texte in care sunt folositi termeni vechi in limbaj modern ca sa fie explcit pentru fiecare dintre noi , sa cunoastem si sa intelegem bine rostul lor ...asa cred ca este intelept ...
Citat:
|
Citat:
Ideea ca ar trebui inainte sa te impartasesti sa te abtii de la relatii cu sotul sau sotia nu vrea sa sugereze ca aceste relatii ar fi murdare, ci ca inainte de impartasanie se cere o anumita retinere de la lucrurile care ne-ar putea distrage de la Dumnezeu: de aceea nici nu mancam in ziua aceea; si mie, care am scris atata despre exagerarile care se fac, nu mi se pare o regula exagerata sau gresita. Greseala este artunci cand se numeste abstinenta sexuala 'a fi in curatie' sau 'a trai in curatie'. Mi se pare o exprimare gresita, care preteaza la confuzii - adica, opusul ar fi 'murdarie'. |
Citat:
|
Citat:
|
Nasterea
Citat:
|
Dar de faptul ca Maica Domnului este atat de venerata in Biserica Ortodoxa (dar si Catolica) ce zici? In cadrul rugaciunilor de seara sau dimineata are cel putin acelasi numar de rugaciuni ca Domnul Iisus Hristos. Sa fie asta din lipsa de respect? Este vorba de Maria, Maica Domnului care "este mai sfintita decat sfintii ingeri" si care intr-un exemplu de smerenie absoluta a zis: "fie mie dupa cuvantul tau". Pentru rolul tau de femeie (si om) pe acest pamant incearca sa intelegi acest exemplu, sa studiezi problema si mai discutam dupa.
|
@Sergiu - iar compari femeia obisnuita cu Maica Domnului? Las-O te rog in pace. Ea a avut menirea si rolul ei, este sfanta. Am mai scris mai in urma si despre Ea.
Si eu spun de multe ori asa ca Ea ("faca-se voia Ta), dar nu vad legatura cu subiectul. Nu mai am ce spun la acest subiect. Fiecare le stie pe ale lui/ei. N-ajungem la nici un rezultat, pentru ca fiecare vorbeste prin prisma firii si experientei proprii de viata. E ca si cum se straduie cineva care are sa explice unuia care n-are "pai uite ce de avem". @vultur - despre ce duhuri tot vorbesti. E crestineste ceea ce spui? @Fani, Jane - ceva este interzis pentru ca nu e bun, ca e murdar, pacatos. Peste tot se vorbeste de "ne-curatie". Acum spunetica este lucru rau a manca si a avea relatii cu sotul pentru ca te distrag de la Dumnezeu. Deci nu sunt bune, nu sunt in regula. Orice motiv ati spune voi, sunt lucruri interzise pentru ca nu sunt placute cuiva, cineva nu le-a /le gaseste bune, normale, curate. Daca mai si spuneti ca sexul il facem numai ca suntem in stare cazuta (nu stiu dar termenul asta ma face sa ma simt ca si cum am fi ultimii oameni, femei de la marginea drumului sau din alte locuri... Iubirea le cuprinde pe toate, Jane. Fiecare lucru isi are rostul lui. Eu nu stiu cum functioneaza la voi viata, casnicia, iubirea, respectul fata de sot. Daca traiti in camere si case separate, daca va alungati sotul, sau traiti in casnicie alba, sau fiecare pe contul lui. Nu stiu, e treaba voastra. Depinde de multi factori. Unii incep la 16-18 ani viata, chiar in casnicie, altii tarziu. Si nu este acelasi lucru sa pui la abstinenta unul dupa zeci de ani de relatii si altul dupa numai cativa. De la o anumita varsta oricum ajungem la abstinenta oricum. Am mai spus, depinde de viata fiecaruia (inclusiv cea intima). E gresit sa-i pui pe toti in aceeasi oala si la aceeasi regula. Abstinenta si post putem apoi de la 50 ani in sus pana la moarte. Traim pe pamant ca oameni. Asta ne este menirea pana una alta. Dupa ce ne mantuim? Daca ne mantuim dupa viata asta, ce importanta mai are. Acolo n-o sa mai fim oameni, nu vom mai avea trup. O sa avem alta menire/rol, alta existenta. Jane in zilele in care nu avem chef, sau suntem obositi si ce mai spui tu - da iubim mai putin. Eu asa simt. Devenim mai egoisti, ne punem pe noi in fata. L-am/am trimis-o la plimbare nu prea se cheama iubire. Inchizi o usa cu cheia, intorci un spate. Si si o femeie se simte mai putin iubita in anumite imprejurari si simte cand nu este iubita. De aici sentimentul de discriminare. Toate canoanele astea arata si lipsa de iubire,sila la adresa femeii ca este intr-o anumita stare. Pe un baietel il ia preotul in brate, il china la cer si-l duce in altar. Pe fetita nu. Un pic acolo o inchina. Fetita nu e iubita, nu e demna de Iisus. De la nastere este diferenta. Si Jane - un lucru poate fi si pacat numai daca este facut in anumite perioade sau locuri. Se si spune: este pacat sa faci aia daca esti la anumite zile, sau e pacat sa cosi duminica (in rest nu), e pacat sa faci nunta in post, dar in rest nu, este pacat sa umble femeia nu stiu cum la biserica, dar in afara ei nu este. Etc. Si mai cred ca se considera murdar, pentru ca si la barbatii carora li se intampla fara sa vrea, este pacat, deci nu este legat de abstinenta. Ca ei s-or fi abtinut, nu au avut relatii. Iar ca putem face separare in a trai in duh si trup... mai greu. Adica nu stiu cum putem sa avem un intrerupator in noi si sa spunem: gata, acum am inchis duhul, sau acum am inchis trupul. Si sufletul? De la munca de ce nu avem oprire/post? Sau de la suferinta? |
Citat:
|
Sophia sa ma ierti, e ultima remarca, dar tu bati campii pe tema asta de cateva saptamani. asa e cum zici, nu sunt toti la fel, dar parca tu anume te incapatanezi sa vezi distorsionat toate astea si sa spui enormitati gen "fetita nu e demna de Iisus", desi mai multe femei pe aici ti-au spus ca nu e asa deloc. cauta un preot cu care poti discuta pe indelete, mai citeste o carte, o sa vezi tu pana la urma, sunt sigura ca Dumnezeu iti va lumina mintea ca sa nu mai suferi degeaba si sa nu te mai framanti in zadar din cauza unor probleme care nu exista decat in mintea ta (si poate a altora, dar masa anonima, de "out there", nu conteaza asa de mult, ca doar fiecare e cu existenta si perceptia lui). viata asta are destule neajunsuri si fara sa ne mai construim noi altele in intimitatea propriei cutii craniene. dar daca tie iti place sa te lamentezi in rolul asta de victima a discriminarii din biserica - rol de altfel fictiv, pe care ti-l construiesti singura dupa ureche, pentru ca si altele fac parte din aceeasi biserica si uite ca nu se simt asa - atunci mai persista in el, poate intr-o zi te vei plictisi si vei incerca sa vezi conditia femeii si din alt punct de vedere, si din unghiul ala o sa vezi mai mult soare.
Pace. |
Sophia sa ma ierti, e ultima remarca, dar tu bati campii pe tema asta de cateva saptamani. asa e cum zici, nu sunt toti la fel, dar parca tu anume te incapatanezi sa vezi distorsionat toate astea si sa spui enormitati gen "fetita nu e demna de Iisus", desi mai multe femei pe aici ti-au spus ca nu e asa deloc. cauta un preot cu care poti discuta pe indelete, mai citeste o carte, o sa vezi tu pana la urma, sunt sigura ca Dumnezeu iti va lumina mintea ca sa nu mai suferi degeaba si sa nu te mai framanti in zadar din cauza unor probleme care nu exista decat in mintea ta (si poate a altora, dar masa anonima, de "out there", nu conteaza asa de mult, ca doar fiecare e cu existenta si perceptia lui, nu opinia publica ne mantuie). viata asta are destule neajunsuri si fara sa ne mai construim noi altele in intimitatea propriei cutii craniene. poate intr-o zi te vei plictisi de rolul asta de victima a discriminarii in biserica, rol pe care ti l-ai construit si de care se pare ca te-ai si indragostit. poate o sa privesti conditia femeii si din alt punct de vedere, intr-o zi, si-o sa te miri, atunci, ca ai putut candva gandi asa cum o faci acum. poate.
Pace. |
Pentru toate care se razvratesc impotriva Bisericii, considerandu-se discriminate
Preluat de la adresa: http://www.ioanguradeaur.ro/393/omil...tre-timotei-2/
Dar, ca sa nu lungesc: “„Femeia să se învețe în liniște cu toată supunerea, femeii să învețe [pe altul] nu-i îngădui, nici să-1 stăpânească pe bărbat, a să fie întru liniște. Căci Adam a fost plăsmuit mai întâi, apoi Eva. Și Adam nu a fost înșelat, ci Eva fiind înșelată a călcat [porunca]. Dar se va mântui prin nașterea de prunci, dacă ei vor rămâne în credință si în dragoste și în sfințire dimpreună cu întreaga înțelepciune”(ITim. 2,11-15). 1. Multă sfială [aidvz ] cere fericitul Pavel de la femei și multă cuviință [kosmiothz]. De aceea nu s-a rezumat doar la înfățișarea [schma] și îmbrăcămintea [katastolh] lor, ci s-a referit chiar și la voce. Și ce zice? „Femeia în liniște să se învețe”. Ce înseamnă asta? Nicidecum să nu vorbească femeia în biserică. Asta a scris-o și în Epistola către Corinteni când zice: “Rușinos este pentru femei să vorbească în biserică”(I Cor. 14,35). De ce? Fiindcă legea le-a supus [ bărbatului]. Și iarăși tot acolo: “Dacă vor să se învețe ceva să întrebe pe bărbații lor acasă”(l Cor. 14,35). Atunci, [în vremea apostolilor], femeile tăceau, urmând o astfel de învățătură, acum însă, mare e tulburarea din partea lor, mare strigătul, multă vorbirea. Și nicăieri nu vorbesc atâta ca aici [în biserică]. Că le-ar putea vedea cineva discutând câte nici măcar la piață sau la baia publică nu le discută. Căci pentru aceasta și vin, ca să poată vorbi. Și toate, cu râvnă se îndeletnicesc cu discuții nefolositoare. De aceea toate s-au răsturnat cu susul în jos. Și nici măcar nu se gândesc că nu se poate învăța ceva folositor decât dacă stau în liniște. Căci atunci când vorba le împinge la discuții, nici una nu mai e atentă la cele ce se spun [în biserică]. Și atunci care e folosul? Atât trebuie să fie de tăcută femeia încât nu numai despre cele lumești, dar nici măcar despre cele duhovnicești să nu vorbească în biserică. Aceasta e cuviința [kosmoz], aceasta e sfiala [aidvz], care vor putea să o împodobească mai mult decât hainele. Iar dacă așa se va înveșmânta, va putea și rugăciunile să și le facă cu multă bunăcuviință [eukosmia] sau [eukosmia] . „Femeii nu-i îngădui să învețe pe altul”. „Nu-i îngădui”, zice. Dar ce fel de legătură are aceasta [cu contextul]? Multă [legătură]! Vorbea despre liniște, despre cuviință, despre sfială. Spunea că „nu voiesc ca ele să vorbească”. Așadar, pentru că din toate părțile vrea să le taie prilejurile de a vorbi, de aceea le zice să nu învețe pe altul, ci să țină rânduiala [taxiz] de ucenice. Căci astfel, prin tăcere, își vor arăta și supunerea [upotagh](1). Neamul [femeiesc] este cumva plecat spre vorbă. De aceea din toate părțile o pune [pe femeie] în buna ei rânduiala [și la locul ei](2). „Căci Adam a fost plăsmuit mai întâi, apoi Eva. Și Adam nu a fost înșelat, ci Eva fiind înșelată a călcat [porunca] ”. De ce spune acestea după cele ce le discutase [în acest context]? [Au vreo legătură?]. Au, desigur. Căci neamul bărbătesc a avut parte de mai mare cinste, de vreme ce a fost plăsmuit mai întâi. Iar în altă parte l-a arătat mai mare decât cel femeiesc. „Nu a fost plăsmuit bărbatul din pricina femeii, ci femeia din pricina bărbatului”(I Cor. 11,9). Așadar ce înseamnă aceasta? Din multe motive vrea să-l facă pe bărbat cel dintâi. Mai întâi să aibă întâietatea din acestea(3), apoi și din cele care s-au petrecut deja. L-a învățat femeia odinioară pe bărbat(4) și pe toate le-a răsturnat și l-a făcut [și pe bărbat] vinovat de neascultare. De aceea a supus-o [upotassv] Dumnezeu [bărbatului](5), pentru că la început s-a folosit rău de egalitatea în cinste. „Către bărbatul tău întoarcerea ta”(Fac. 3,16). Dar mai înainte de aceasta [de cădere] nu a zis [Dumnezeu] acest lucru. Și cum nu a fost înșelat Adam? Căci dacă nu a fost înșelat înseamnă că nu a fost nici în neascultare. [Nu e chiar așa, ci] ia aminte cu mare atenție! (va urma) |
Citat:
ai 125 threaduri deschise de tine ,peste 1000 postari .. rezultatul ..il vedem cu totii...tu tot nu intelegi sau te faci ca nu intelegi..motiv pt.care ar fi cazul sa te retragi un pic...ca o vedeta dealtfel,in plina glorie si sa incerci sa gasesti raspunsuri ...in liniste.. sophia noi asteptam Sfintele Pasti acum ...pt.nelamuririle tale. ..care vad ca predominant sunt de natura sexuala...poti sa revii dupa Pasti si fetele o sa iti raspunda iar cu aceiasi rabdare ca pana acum... personal iti recomand acatistul Sfantului Duh,pt.luminarea mintii Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu sa te ocroteasca!! |
@o-tzaranca - wow, mi-ai facut statistica!
Nelamuririle mele nu sunt de natura sexuala. Aici a fost de ex. alt subiect si totusi cineva (dar nu eu, ci mi se pare ca Anca, sau nu stiu cine), a ajuns sa discute despre relatiile dintre soti si nasterea de copii, toate sub semnul pacatului. Eu in genere am deschis fire de discutie pe alte teme. Nu ma preocupa decat sa mentin respectul in familie. Si asa se intampla si pe alte fire. Daca te uiti mai bine majoritatea celor de aici (inclusiv tu) scriu mult la discutii de natura umana: femeie, barbat, post, casatorie etc. Si acolo in mod inevitabil se ajunge si la acest subiect Multumesc pentru sfaturi. Scriu destul de rar totusi in multe zile. Si citesc acatiste mai multe, sa stii. Acum il citesc pe cel al Domnului nostru. @Jane - ai dreptate doar intr-o privinta viata este si asa destul de grea. Si tocmai de aceea, negasind nici in biserica (institutie) echilibru si sprijin, ma simt asa. Degeaba incercati sa (va) convigeti. Era mult mai simplu si pentru acest fir de discutie si pentru acest forum sa recunoasteti. Nu va taie nimeni capul, nu e vina voastra, asa au lasat altii acum 2000 ani, ca femeia sa aibe alt statut in biserica. Este o realitate. La fel si cu cei casatoriti: monahii (inlcusiv cei care au facut canoanele), asa vad relatiile dintre soti (nu numai, dar in speta). Si asa nu se ajunge niciodata la un rezultat. Exista multe pareri (diverse) pe temele astea: femeie, barbat, casatoriti, post, nunta etc. Atata tot. |
Sophia, n-ai dreptate sa te razvratesti impotriva calugarilor - ei sunt cei care duc o viata aspra, ascetica, urmandu-l intru totul si intru toate pe Domnul Iisus Hristos. Vezi ce si cum vorbesti impotriva Canoanelor, care n-au fost inventate de oameni si calugari, toti asceti ai Domnului, ci aceia au fost povatuiti in alcatuirea Canoanelor sub inspiratia Duhului Sfant. Nu in zadar, toti cei care au schimbat Sfanta Traditie prin comemorarea Sfintelor Sarbatori cu data fixa cu 13 zile mai devreme decat ne-au aratat Sfintii Parinti se afla sub niste anateme pe care Parintii Bisericii Ortodoxe Dreptslavitoare le-au pus asupra capetelor lor la Sinoadele Pan-Ortodoxe de la 1583, 1593, 1756, 1848, si de aceea catolicii, nou-stilistii asa-zis ortodocsi si protestantii dau drumul pe gura cu usuratate atator hule la adresa Dumnezeirii, ei aflandu-se in robia satanei, nu in cea a lui Dumnezeu. Iar tu cu limba ta ascutita graiesti impotriva Duhului Sfant - un pacat de moarte care nu se va ierta vreodata, citez:
"Toate canoanele astea arata si lipsa de iubire,sila la adresa femeii ca este intr-o anumita stare". Din ceea ce spui tu ar rezulta ca Dumnezeu Duhul Sfant este lipsit de iubire si plin de sila la adresa femeii aflate intr-o anumita stare -oh, mai bine ti-ai taia aceasta limba decat sa rosteasca asemenea hule, taci, taci si din nou taci ca ai arata mai multa intelepciune tacand decat hulind cu nerusinare pe Domnul. Fa-ti tie un bine, roaga-te mai mult, citeste Noul Testament din Sfintele Scripturi Ortodoxe dar si Pidalionul Sfantului Nicodim Aghioritul care interpreteaza Sfintele Canoane inspirate Parintil;or Bisericii de Duhul Sfant si care reprezinta temeiul legislativ pe care se sprijina Biserica Mantuitorului Iisus Hristos, nu cea a lui mamona care pomeneste un patriarh, Daniel Ciobotea, aflat in comuniune in cadrul Consiliului Mondial al bisericilor cu toti ereticii si ratacitii sectari (catolici, protestanti, anglicani, neo-protestanti) ce se autointituleaza in mod fals biserici, adevarate sinagogi ale lui mamona-lucifer. |
Citat:
Daca vrei sa vorbesti despre probleme de calendar si ecumenism, exista alte topicuri. |
Citat:
Fiecare are dreptul sa scrie pe acest forum, daca ramane in limitele unei bune cuviinte minimale. Daca invata sau nu, progreseaza sau nu, este treaba ei. Fiecare dintre noi s-a enervat poate sau s-a intristat ca incearca sa explice ceva altora si nu se prinde de ei ce vrem noi sa-i 'invatam'. Poate ar trebui sa ne foloseasca la smerenie lucrul asta, nu sa ne faca sa ii dispretuim. |
Citat:
In postul adresat Sophiei (si nu tie) am exprimat un adevar al Bisericilor Ortodoxe Locale: Sfintii Parinti ai Sinoadelor Pan-Ortodoxe Locale de la 1583, 1593 si restul celor mentionate au pus sub anathema pe oricine ar modifica Sfanta Traditie in ce priveste atat tinerea sarbatorilor cu data fixa (ceea ce BOR incalca din plin, tinaqndu-le cu 13 zile mai inainte decat ar fi cazul) dar si a celor cu data variabila (raportata la data Sfintelor Pasti). Cum BOR tine sarbatorile cu data fixa cu 13 zile inaqinte de data la care ne-au aratat Sfintii Parinti ca ar trebui tinute, desigur ca se gaseste sub anathemele mentionate. Oricum nu va mai trece mult si va sarbatori si Sfintele Pasti (impreuna cu sarbatorile cu data variabila) in aceleasi zile impreuna cu ereticii (pe care preanefericitul Daniel ii numeste "fratii" lui, ai BOR si ai tuturor ortodocsilor din BOR) catolici, protestanti, anglicani si neoprotestanti. Ba chiar ii va numi si pe pagani fratii lui si prin extensie ai intregii BOR. Atunci despre ce fel de ortodoxie va mai putea fi vorba in ograda preanefericitului Daniel Ciobotea? Raspunde, draga Fani71, daca te simti in stare... |
Sinod Pan-Ortodox Local. Oare numai eu vad contradictia de termeni? Ori e pan-ortodox, ori e local. In afara daca e struto-camila. :21:
Dar in fine, are dreptate Fani, treburile astea se discuta pe alte topicuri, nu aici. |
Citat:
Iubirea de Adevar este mai presus de iuvbirea de semeni? Eu altceva am retinut din Evanghelie. Porunca cea mai mare este iubirea de Dumnezeu si de aproape. Nu se vorbeste aici de ceva abstract, 'adevar'. Se spune in alta parte ca Iisus Hristos este Calea, Adevarul si Viata. Da, in sensul asta iubirea de Adevar ca nume dumnezeiesc este mai presus, insa iubirea de Dumnezeu trebuie sa se oglindeasca in iubirea de aproape. Una fara alta nu se poate. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ca si parere personala, cred cu tarie ca sunt Sinoade Pan-Ortodoxe, ale intregii Ortodoxii din timpul respectiv, ca doar Bisericile Ortodoxe n-aveau cum sa-l invite si pe nelegiuitul papa la aceste adunari ale Episcopilor Ortodocsi, sa-l bata amical pe umar si sa-i comunice: "Prea-ereticule, esti sub anathema noastra!". Si in fine, vorba multa - saracia omului! Noesia n-o mai face tu, care esti schismatica (in afara Sfintei Biserici) pe lupul moralist. Zau, nu este cazul! |
Citat:
|
Citat:
|
Sunt de acord, gandirea excesiva nu aduce decat rele. Urmezi firul logicii si ajungi direct la cel cu coarne.
Exact asa cum spunea Albert Smith ( si mie imi plac mormonii, mai ales baietii aia frumosi care iti bat la usa), e foarte clar de ce femeia trebuie sa se plece in fata barbatului. Am fost creati acum cateva mii de ani intr-o anumita ordine, iar ordinea pe lumea asta determina totul. Imi cer scuze ca citez o replica dintr-un film american: *If you ain't first, you're last*. Suna aberant, dar daca ne gandim, cred ca replica asta se aplica la multe situatii din viata noastra, inclusiv la conditia noastra de femei. Asta este, ce sa facem, trebuie sa tacem si sa inghitim, de asta ne-am nascut femei, ca sa facem copii, sa aducem liniste si usurare barbatului. Eu gandesc in termeni mai simplisti, sper sa aveti iertare. |
Citat:
Mai bine sa ne vedem de post si sa ne oprim un pic din judecat. Pluralul nu este numai de forma, ca in postarea ta (caci nu cred ca te consideri si pe tine insati lup moralist). Saptamana viitoare, ca sa nu mai cedez izpitei de a judeca cum fac mereu (in gand cel mai adesea), o sa fac iar post de forum. |
[quote=albert.smith;227830Si in fine, vorba multa - saracia omului! Noesia n-o mai face tu, care esti schismatica (in afara Sfintei Biserici) pe lupul moralist. Zau, nu este cazul![/QUOTE]
De unde si pana unde Noesissaa schismatica? A da, dupa tine mai toti de pe aici suntem schismatici daca suntem in BOR sau la Constantinopol. :43: |
Citat:
Intr-un fel sophia are dreptate, cand spune ca e "neclar; ca nimeni nu stie", caci deja raul nu se mai deosebeste, pentru multi, de bine; este rezultatul dublei gandiri, care este in lume. Parintele Paisie spunea, ca toti suntem supusi acestei influente. Dar nu trebuie sa ne lasam, caci avem Scripturile si pe Sfintii Parinti, care ne ajuta sa stim, nu sa presupunem; nici sa ne dam cu parerea. Ori daca ne punem o mana ocrotitoare peste niste pareri aberante, emise de cineva, ne facem partasi si este posibil sa ni se ia si noua deosebirea binelui de rau. Aceasta este problema de viata cu care ne confruntam toti, ca stim sa ca nu stim. Sa avem grija ce informatii inmagazinam in noi, caci acestea ne pot deshide poarta iadului. Sa nu spunem astfel raului "da". Practic aceasta este lupta de supravietuire a credinciosului, a carui rabdare e aprig pusa la incercare acum si in viitor. |
Citat:
Eu una nu imi acord acest privilegiu, de a vorbi prin mine numai parerile cele mai oficiale si cele mai verificate. Imi permit si pareri personale. In general incerc sa le marchez cu 'mi se pare', sau 'eu cred ca'. Probabil nu intotdeauna, dar asta il consider un defect (adica probabil mi se intampla sa prezint un lucru ca fiind ortodoxie pura, dar el sa nu fie). Si nu putem, aici pe forum, fiecare dintre noi, sa ne opunem tuturor greselolor care se scriu. Si uneori mai scriem si in opozitie - ni se pare mai important sa il contrazicem pe unul decat pe altul. Slabiciune omeneasca... |
Iarta-ma ca-ti spun, dar ma surprinzi iar si iar cu jumatatile de masura.
|
Citat:
De ce? Pentru ca lucrurile nu sunt asa simple iar femeia nu este atat de "second place" cum s-ar deduce la prima vedere din afirmatia ta. Si barbatul si femeia au fost creati spre slava lui Dumnezeu, dar desavarsirea femeii este spre o slava diferita de cea a barbatului, una ascunsa, care nu izbeste ochiul si tocmai de asta multi nu o vad, pe langa faptul ca multe femei nu o inteleg si nici nu o cauta. Aceasta slava se lucreaza si se desavarseste doar in smerenie ( ca exemplu Maica Domnului) si smerenia se vede in adancul afirmatiei tale. |
Citat:
Ca nu ma pun la acelasi nivel cu sinoadele, nu pretind ca am dreptate si ca le stiu si le inteleg pe toate? Asta numesti jumatate de masura?? :43: Tu de exemplu crezi ca tot ce ai scris pe forum trebuie luat ca litera de evanghelie? |
Citat:
As vrea s-o inteleg si s-o caut. Of Doamne, ce greu este sa exprimam niste lucruri. Multi dinte noi nu vrem decat sa fim respectati, iubiti si sa putem fi de folos chiar si in biserica (din anumite motive). Este asta oare lipsa de smerenie? De zeci de pagini nu reusim sa lamurim asa un aspect mic-micut si simplu. |
Citat:
|
Dumneata ai o problema serioasa in ceea ce priveste interminabila ; " veti da socoteala pentru orice cuvant ..."
Crezi ca ai certitudinea veridicitatii si adevarului oricarui cuvant pe care il citesti si ti-l insusesti ca si invatatura , dupa care-l afisezi si celorlalti ? Chiar ai aceasta certitudine ? ! Uneori mi se pare ca te hazardezi mult prea mult in teorii relative sau, interpretate de-a lungul timpului de terte persoane....sau, doar teorii care, uneori creeaza mai multa confuzie decat siguranta. Tocmai de aceia, omul prin natura lui, uneori alege involuntar sa le ignore, tocmai fiindca nu are cum altfel. Devine imposibil sa citim intr-un fel, sa vorbim intr-un fel, sa traim in alt fel si sa ne imaginam cu totul si cu totul alte lucruri despre maria sa desavarsire care nu se intrupeaza niciodata. Aproape niciodata. Si-atunci, daca despre calitatea cuvintelor este atat de grav cand nu sunt respectate atat de vehement, cum ramane cu cea a duhului care, pare ca nu este atat de grav sa nu o intelegem, sa nu o exprimam ca atare sa nu-l simtim cu adevarat ? Suntem oameni, avem o natura bine definita si, uneori, mi se pare ca aceasta biblioteca religioasa nu face decat sa ne dezbine de la adevaratele valori capabile sa vina din noi insine...cu eforturi sustinute de noi insine in virtutea constiintei . Este greu, oricum, iar vorbele raman doar vorbe......le poti asezona cum vrei, dar niciodata nu vor reusi sa exprime adevaratul duh al lucrurilor. O lacrima incremenita de durere, o teama muta si apasatoare fata de ura pe care am indraznit sa o simtim pentru aproapele, un regret de sine sincer si impovarat de neliniste poate sa faca mai mult decat o carte intreaga de rugaciuni si invataturi. Credinta, religia omului este ca o iubire....tine de spiritul tau, de profunzimea fiintei tale, sa ti-o insusesti doar din manuale, este ca si cum te-ar invata cineva cum sa iubesti, dincolo de simtirea care te stapaneste si care, de la sine, te coordoneaza spre faptele incununate de iubire. Nu ai cum sa iubesti documentandu-te doar din carti....dar poti invata cate putin din acestea, esenta ramane insa la latitudinea fiintei tale asuprita de sentimente si simtiri , dar si de rationament, dobandite in mod misterios din vasta definitie umana lasata de Dumnezeu. |
'Nu vedem padurea din pricina copacilor"!
Vorbim despre asa zisa "discriminare" a femeii in Biserica si nu amintim ca tocmai am sarbatorit "Inceputul mantuirii noastre" prin uluitoarea misiune pe care Dumnezeu a dat-o doar femeii, de a fi "Nascatoare de Dumenzeu" .Oare nu ari fi avut o alta posibilitate de intrupare Creatorul cerului? Cu siguranta ca da! Oare nu este atat de minunat apreciata femeia in Biserica? Oare nu ati descoperit cinstea deosebita data sfintelor femei evlavioase prin scrierea si citirea imnurilor acatist inchinate vietii si virtutilor lor? Oare nu v-a impresionat pana la lacrimi viata sf. Maria Egipteanca si cinstirea si respectul Sf. Zosima pentru ea?Oare nu simtiti respectul si consideratia care se dau sfintelor femei inca in viata fiind? Pentru toate doamnele si domnisoarele care au rani ascunse, sangerande si frustrari si dureri nemarturisite apelati cu toata increderea la Maica Siluana Vlad pe situl www.sfintiiarhangheli.ro .Faceti seminarul "vindecare prin iertare" si vi se vor deschide inimile si sufletele ca sa vedeti si sa simtiti marea oportunitate, marea cinste si demnitate de a fi femeie in Biserica Ortodoxa. |
Citat:
Tu crezi ca femeile ar trebui sa aiba acces in Sfantul Munte Atos? |
@Sergiu - ciudata intrebare, dar iti raspund.
Daca Sf. Maria a lasat-o intr-adevar numai barbatilor, atunci sa ramana asa. E bine ca putem vedea alte lucruri mai importante si mai frumoase. Sigur ca in discutiile noastre era/este vorba numai de a fi deschisa vizitarii pentru cine doreste, deci si pentru femei. Dar daca nu este posibil... Am mai spus, femeile/maicile nu au asa un loc, ele primesc barbatii peste tot. Este si asta un fel de discriminare, dar daca sunt atatia care sustin ca femeia are in biserica aceleasi drepturi ca ale barbatilor... @Grabriella - iar si iar discutam de sfinte si femei din scripturi. Noi vorbeam aici de femeile obisnuite din ziua de azi. Esti barbat? As dori tare mult sa puneti totusi un raspuns concret: ce anume nu vedem noi si ce drepturi avem in biserica si nu stim. Nu vorbim nici de Maica Domnului, nici de alte sfinte, nici de hirotonie. Dar veniti cu ceva concret. |
Totusi, sophia, in biserica nu este borba de drepturi. Este vorba, atat pentru barbat cat si pentru femeie, de slujire.
Se mai spune si ca cel ce vrea sa fie primul sa se puna pe ultimul loc. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:00:27. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.