Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   DUBII!!! botezul in Catehismul Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9885)

vasinec77 21.08.2010 17:25:18

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 279103)
Oare de ce spune Nt ca toata casa daca casa ar fi putut contine si copii? Nu vrea sa ne spuna Nt ca "toata casa" inseamna defapt curatirea acelei casei prin botezarea tuturor membrilor ei sau alungarea celor care nu doreau acest lucru?

Deoarece în Biblie nu se găsește nici un text care să raporteze vreun botez infantil, unii se referă la cele cinci cazuri din Noul Testament când este vorba de „toată casa" unor convertiți la creștinism, afirmându-se că în aceste cazuri putea fi vorba și despre copii aflați în acele familii. Să vedem situațiile concrete:

1. Corneliu. Îngerul i-a spus sutașului că „vei fi mântuit tu, și casa ta" Fapte 11,14. În timpul vorbirii lui Petru, Duhul Sfânt S-a pogorât „peste toți cei ce ascultau Cuvântul" (10,44). Petru, văzând fenomenul miraculos, „a poruncit să fie botezați... cei care au primit Duhul Sfânt" (10,48.47).

Unui exeget nu-i pot scăpa aceste amănunte semnificative: au fost botezați toți care au primit Duhul Sfânt. Duhul Sfânt S-a pogorât asupra celor ce ascultau Cuvântul. Chiar dacă ar fi fost de față și pruncii cu mamele lor, cine ar putea admite că acești prunci „au ascultat Cuvântul"?
Pentru că a asculta Cuvântul presupune dorința de înțelegere și colaborarea facultăților intelectuale.
Cine ar putea admite așa ceva în cazul pruncilor, fiind ei chiar și niște genii?

2. Lidiaa fost botezată ea și casa ei" (Fapte 16,15). Înainte Pavel a vorbit femeilor adunate laolaltă (v. 13). Lidiei „Domnul i-a deschis inima ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel" (v. 14). Se adeveresc și în acest caz cuvintele lui Tertullian că „vestireaCuvântului precede botezul", adică botezul este urmarea vestirii Cuvântului. Cum ar putea acesta fi valabil în cazul unor prunci? Apoi când Pavel a ieșit din temniță, a intrat în casa Lidiei și i-a mângâiat pe frații „din casa ei". Probabil frații erau îngrijorați dincauza arestării apostolului. S-ar putea presupune că niște prunci ar fi putut fi îngrijorați din cauza celor petrecute cu Pavel?

3.Temnicerul din Filipi „a fost botezat îndată, el și toți ai lui" (Fapte 16,33). Dar mai înainte Pavel și Sila „i-au vestit Cuvântul Domnului, atât lui cât și tuturor celor din casa lui"
(v. 32). Dacă tuturor, atunci se presupune că și eventualilor prunci! Dar cum arfi putut înțelege aceștia ceva din vestirea Cuvântului? După botez, temnicerul „s-a bucurat cu toată casa lui că a crezut în Dumnezeu" (v. 34).
Ar fi prea de tot să presupunem că și prunciis-au bucurat că ei înșiși au crezut în Dumnezeu.

4.Crisp, fruntașul sinagogii din Corint, „a crezut în Domnul împreună cu toată casa lui... și au fost botezați" (Fapte 18,8). Dacă pruncii din casa lui Crisp au avut capacitatea să creadă și ei, atunci, probabil, nu au putut fi exceptați nici de la botez. Dar în caz contrar?...

5.Ștefana. Pavel recunoaște că „da, am mai botezat și casa lui Ștefana" (1 Cor. 1,16). Numai că la sfârșitul epistolei scrie despre cei botezați: „casa lui Ștefana... s-a pus cu totul în slujba sfinților" (1 Cor. 16,15). Dacă se presupune că în casa lui Ștefana au fost botezați și pruncii, atunci în ce fel s-au putut pune ei cu totul în slujba sfinților? Ce fel de prunci puteau să fie cei care puteau face un serviciu folositor membrilor majori ai comunității?

Dupa cum vedeti, daca luati Sfanta Scriptura in totalitate (nu doar pe ciupite sau in functie de ce va sugereaza altii) ajungeti la intelesul corect. Acolo unde se vorbeste despre "toata casa" sau "toti ai lui" , se face referire la persoane mature, capabile de ascultare, discernamant, credinta, decizie si marturisire (lucruri necesare, care preced un botez crestin).

P.S. Daca va este greu sa intelegeti cum poate fi compusa "toata casa" din oameni maturi, va dau un exemplu personal: in "casa mea" cel mai mic are 22 de ani.

bairstow 23.08.2010 21:34:01

Vasinec vad ca inghiti tot cea ce ti se spune. Dai copy -paste... Dar nu ar fi logic ca se poate ca daca o persoana se duce pe camp si aude vestea buna sa isi boteze toata familia daca acest lucru e valabil? Cum iti explici tu ca aceasta practica a fost aparuta in toata biserica creestina si nimeni nu a reclamat-o pana cand nu s-au trezit niste destepti de anabaptisti dupa mai mult de 1000 de ani?
Dau si eu un copy -paste :)
Necesitatea botezării pruncilor reiese din următoarele cuvinte ale Domnului: Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Deoarece în persoana primului om Adam fiecare om( toți- deci și pruncii) au păcătuit și sunt vinovațiîn fața lui Dumnezeu, pruncul care moare nebotezat , din nepăsarea părinților săi, poate fi lipsit de împărăția lui Dumnezeu.

P.S apoi de unde stim noi cand suntem maturi mai omule? Ca poti fi matur si la 10 ani si poti sa nu fi matur la 50! Si un copil crede in Iisus si poate are cunostinte mai temeinice decat atati convertiti din Nt! Niciodata insa nu s-a pus aceasta problema (varsta)in crestinism deoarece ea nu a existat asa cum nu a existat nici rapirea inainte de necaz, batul in loc de cruce etc etc
Asa ca lasa-ne cu explicatiile de 2 bani ca nu sunteti in stare sa scoateti o carte teologica fara sa o modificati in 10 ani!

vasinec77 23.08.2010 22:53:20

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 280994)
Vasinec vad ca inghiti tot cea ce ti se spune. Dai copy -paste...

Inghit si eu ce este digerabil. Teoria dvs. este otravitoare, nu vine de la Hristos.

Citat:

Dar nu ar fi logic ca se poate ca daca o persoana se duce pe camp si aude vestea buna sa isi boteze toata familia daca acest lucru e valabil?

Intr-adevar, se poate boteza toata familia, dar cu "un botez valabil" (asa cum este descris si practicat in Sfanta Scriptura). Botezul pruncilor nu este in acord cu invataturile Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Apostoli. Repet: in Sfanta Scriptura nu exista nici un caz de botez infantil (lucru pe care vi l-am explicat in postarea precedenta).

Citat:

Cum iti explici tu ca aceasta practica a fost aparuta in toata biserica creestina si nimeni nu a reclamat-o pana cand nu s-au trezit niste destepti de anabaptisti dupa mai mult de 1000 de ani?

Multe rataciri au aparut de-a lungul timpului si s-au infiltrat in invataturile bisericii. Acest fapt este recunoscut de ortodocsii sinceri. Faptul ca bisericile traditiinale nu au avut puterea de a renunta la ceea ce este rau, nu este un merit. Altii au avut curajul sa se intoarca la invataturile Sfintei Scripturi (chiar daca au facut acest lucru dupa sute de ani de ratacire).

A persista intr-o minciuna nu este un argument pentru ca minciuna sa devina adevar.

Citat:

Dau si eu un copy -paste :)
Necesitatea botezării pruncilor reiese din următoarele cuvinte ale Domnului: Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Deoarece în persoana primului om Adam fiecare om( toți- deci și pruncii) au păcătuit și sunt vinovațiîn fața lui Dumnezeu, pruncul care moare nebotezat , din nepăsarea părinților săi, poate fi lipsit de împărăția lui Dumnezeu.

Unde vezi dumneata ca Domnul Iisus Hristos vorbeste despre botez (ma refer la versetul pe care l-ati citat)? Domnul Iisus Hristos ii vorbeste batranului Nicodim, despre nasterea din nou, despre o schimbare radicala a vietii ... nu despre botez. Va dau un exemplu de om nascut din nou, care va mosteni Imparatia lui Dumnezeu: talharul pocait (care nu a apucat sa se boteze).

Pruncii nu mostenesc nici un pacat. Mostenesc natura pacatoasa. Domnul Iisus Hristos spune, facand referire la niste copilasi nebotezati, ca "cei ca ei vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu" (Matei cap.10).

Citat:

P.S apoi de unde stim noi cand suntem maturi mai omule?Ca poti fi matur si la 10 ani si poti sa nu fi matur la 50! Si un copil crede in Iisus si poate are cunostinte mai temeinice decat atati convertiti din Nt! Niciodata insa nu s-a pus aceasta problema (varsta)in crestinism

Corect. Botezul crestin nu este conditionat de varsta. Conditiile, conform Sfintei Scripturi, sunt urmatoarele: ascultarea propovaduirii Evanghelei, credinta si marturisirea credintei. Daca un bebelus indeplineste aceste conditii, poate fi botezat. Dar, daca nu le indeplineste, inseamna ca a facut o baita, insotita de un spectacol coregrafic (cu tot felu de personaje, incantatii, efecte speciale, etc).

Citat:

Asa ca lasa-ne cu explicatiile de 2 bani ca nu sunteti in stare sa scoateti o carte teologica fara sa o modificati in 10 ani!

Puteti fi putin mai explicit.

52ZIZO 24.08.2010 00:44:52

sunteti foarte clar in exprimare si educat in a raspunde acestui bairstow

Citat:

În prealabil postat de vasinec77 (Post 281022)
Teoria dvs. este otravitoare, nu vine de la Hristos.

sunt in totul de acord!! bairstow doar agresiune verbala e capabil sa dea afara din el.

Citat:

Corect. Botezul crestin nu este conditionat de varsta. Conditiile, conform Sfintei Scripturi, sunt urmatoarele: ascultarea propovaduirii Evanghelei, credinta si marturisirea credintei. Daca un bebelus indeplineste aceste conditii, poate fi botezat. Dar, daca nu le indeplineste, inseamna ca a facut o baita, insotita de un spectacol coregrafic (cu tot felu de personaje, incantatii, efecte speciale, etc).

e dura afirmatia dumneavoastra dar desi imi vine greu sa spun.... cred ca e adevarata!!!

Citat:

Puteti fi putin mai explicit.

multe explicatii i-am cerut si eu dar nu a fost capabil sa-mi dea. Doar m-a acuzat ca nu-s ortodoxa si atat.

Miha-anca 24.08.2010 01:51:15

Bebelusul lui Vasinec, poate primi botezul, caci el este lipsit de pacate. Are doar unul singur: pe cel adamic, cu care sa nascut, caci acest pacat tine de specie si tocmai pe acesta il va indeparta prin Taina botezului. Fara pacate fiind, copilasul va primi Duhul Sfant, precum si inger pazitor, de care oricine are nevoie, cu atat mai mult un copilas.

Mi se pare incredibil, ca un crestin isi va lipsi copilul de inger pazitor pe motiv de varsta si intelegere. Dar ce stim noi despre cat intelege copilul mic? Intelege mai mult decat ne imaginam, mai ales ca nici nu se naste tabula rassa.

Fac o mica paranteza: nepotelul meu de 2 ani, cand vine in vizita ia toate icoanele din casa, care sunt la nivelul lui si le poate ajunge, si le saruta. Dupa ce a facut in mai multe randuri asa, am inceput sa-l invat sa faca si cruce. Acum mai intai face cruce, evident, asa cum poate el, si apoi saruta icoanele. Nu i-a aratat nimeni ca trebuie sarutate icoanele. Cum de i-a venit ideea?!? Este botezat.

Constiinta ce este? legea lui Dumnezeu. Putem oare spune despre un copil ca este om fara constiinta? Nu. Stim doar ca pentru a invata anumite lucruri e nevoie de timp; dar constiinta nu se invata, ci o are.

TreciLaRugaciune 24.08.2010 02:08:19

Daca ai fost botezata in Sfanta Biserica Ortodoxa bineinteles ca este valabil. Nu uita caci cat poti de des sa te Botezi dinou cu Sfanta Spovedanie. Dar cel mai bine e sa ceri sfatul duhovnicului in toate, chiar si de a primi sfaturi si de a posta pe acest forum caci altfel te poti ratacii foarte usor. Ai incredere in duhovnic si fa ascultare.

bairstow 24.08.2010 06:46:43

52ZIZO tu gandesti deja protestant si de aceea nu primesti intrebarile. Acel Vasinec vorbeste frumos cand spune :Teoria dvs. este otravitoare, nu vine de la Hristos!
Pai teoria lui de unde vine? Din biblie? Noi avem un conducator pe Iisus Hristos Vasinec are propiul sau mod de a interpreta biblia!Este clar ca temnicerul si-a botezat el si toata familia dupa ce a auzit Cuvantul lui Dumnezeu dar e clar ca se poate spune ca si cei care erau copii au fost botezati tocmai ca fiind un lucru foarte bun! La taiera imprejur era intrebat copilasul?Apoi sa imi arate acest vasinec unde in istorie nu a fost practicat botezul copiilor care apare din secolul 2! iar daca biserica s-a ratacit nu inseamna ca Iisus nu a avut grija de biserica sa? vasinec bate campii cand spune ca nu stiu ce ortodocsi recunosc nu stiu ce. Repet si insist ca daca aceasta lucru se aseamana cu ideea ca nimeni nu s-a impotrivit schimbarii sabatului in tot crestinismul! Luati biblia si o interpretati omeneste uitand ca biserica este stalp al adevarului, uitand ca biserica a format Nt etc etc
Recomand ca Vasinec sa fie dat afara de aici daca mai spune cuvinte tampe ca nu stiu ce ortodocsi recunosc nu stiu ce. Lasa ca putem gasi si in biserica ta nu stiu cine care crede in nu stiu ce.
Apoi tu 52ZIZO dute la ei daca iti place Nt care ne spune ca loa sfarsit va venii apostazia si invatatorii falsi. Dute la ei sa-ti gadile urechea!

52ZIZO 25.08.2010 03:21:30

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 281107)
52ZIZO tu gandesti deja protestant si de aceea nu primesti intrebarile.

nu v-ati exprimat clar, nu inteleg ce ati vrut sa spuneti

Citat:

Este clar ca temnicerul si-a botezat el si toata familia dupa ce a auzit Cuvantul lui Dumnezeu dar e clar ca se poate spune ca si cei care erau copii au fost botezati tocmai ca fiind un lucru foarte bun!

ati scris bine "se poate spune" = PROBABIL ca erau si copii printre cei botezati.

Citat:

Apoi sa imi arate acest vasinec unde in istorie nu a fost practicat botezul copiilor care apare din secolul 2!

Biblia nu este si istorie? Este scrisa inainte de secolul 2 si se botezau adultii in urma ascultarii Evangheliei si a marturisirii credintei lor. De ce nu o luati in considerare?

Citat:

iar daca biserica s-a ratacit nu inseamna ca Iisus nu a avut grija de biserica sa?

am citit in Biblie cum poporul lui Dumnezeu s-a ratacit pt faptul ca nu a dat ascultare lui Dumnezeu si de aceea a fost dus in robie. Nu inseamna ca Dumnezeu nu a avut grija de biserica Sa. E poporul ca a gresit si a suferit consecintele de care fusese deja avertizat inainte de a gresi.

Citat:

Repet si insist ca daca aceasta lucru se aseamana cu ideea ca nimeni nu s-a impotrivit schimbarii sabatului in tot crestinismul!

ati putea fi mai clar?

Citat:

Luati biblia si o interpretati omeneste uitand ca biserica este stalp al adevarului, uitand ca biserica a format Nt etc etc

nu generalizati. Cititi in N.T. Faptele Apostolilor capitolul 2 cum dupa ce se botezau la crestinism staruiau in invatatura apostolilor. De ce nu in cea a preotilor, unde erau preotii? Cum ziceti ca a format Biserica Noul Testament?

Citat:

Recomand ca Vasinec sa fie dat afara de aici daca mai spune cuvinte tampe ca nu stiu ce ortodocsi recunosc nu stiu ce.

Probabil daca acum stie ca va deranjeaza nu o sa mai spuna. Bine ar fi sa nu fie dat afara pt ca este singurul care raspunde cu Scriptura si mie imi este de folos. Deocamdata nu cunosc cartile Traditiei

Citat:

Apoi tu 52ZIZO dute la ei daca iti place Nt care ne spune ca loa sfarsit va venii apostazia si invatatorii falsi. Dute la ei sa-ti gadile urechea!

Da' cum vine treaba asta, mai sus ziceati ca biserica a format N.T. iar acum nu va mai place ce sta scris in N.T.??

bairstow 25.08.2010 10:42:58

Doamna 52ZIZO asa cum am "ghicit" dumneavoastra nu mai sunteti ortodoxa de mult si aveti idei protestante si nu numai. Ganditi protestant!
52ZIZO: Biblia nu este si istorie? Raspuns : Este istorie dar imediat dupa ce s-a scris Nt crestinismul a degenerat??Scrierile ulterioare arata clar ca botezul copiilor era un lucru normal!
52ZIZO:am citit in Biblie cum poporul lui Dumnezeu s-a ratacit pt faptul ca nu a dat ascultare lui Dumnezeu.
raspuns: Chiar daca poporul lui Dumnezeu a mai ratacit sinagoga si preotii au fost pastrati de Dumnezeu! Ei se rataceau in sensul ca numai respectau poruncile ci nu ca jertfele incetau sau lucrarea preotilor! Apoi Iisus a spus ca va avea grija de noi in toate zilele! A mai spus ca cei care au fost din noi si au plecat sunt eretici! Dar tu vrei sa imbratisezi o biserica care a aparut dupa 1000 si ceva de ani...Tot in Nt spune ca Duhul adevarului ca conduce biserica! Deci nu Nt ci Duhul Adevarului .Nu oamenii inteleg biblia ci oamenii duhovnicesti! Protestantismul este o religie bazata pe gandirea omeneasca si acest lucru se vede clar cand spunem: Dupa faptele lor. Astazi sunt poate mii de biserici protestante care nu ezita sa se desparta formand acel cunoscut Babilon. Un exemplu ar fi adventii care vor sa introduca femeia in biserica ca predicator!Unii vor unii nu vor! Iar se va separa si aceasta biserica...
52ZIZO :Faptele Apostolilor capitolul 2 cum dupa ce se botezau la crestinism staruiau in invatatura apostolilor. De ce nu in cea a preotilor, unde erau preotii?
Ascultau si de preoti nu avea grija nu te mai lasa pacalita si citeste Nt. Luati seama, dar, la voi insiva si la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfant episcopi, ca sa pastoriti Biserica Domnului, pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau. (Fapt.20:28)pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine. (1Pet.5:2
Apoi apostolii au murit daca nu stiai!
52ZIZO: Cum ziceti ca a format Biserica Noul Testament?
Preotii si episcopii au selectat cartile canonice de cele necanonice! Citeste istoria. Citeste cum Luther a incercat sa arunce o parte din Nt ca fiind necanonic deoarece nu i se potriveau cu ideile sale! Citeste cum apocalipsa deabia prin secolul 3 a fost inclusa in Nt! Si de catre cine?De catre noi biserica apostolica!
52ZIZO:Bine ar fi sa nu fie dat afara pt ca este singurul care raspunde cu Scriptura si mie imi este de folos.
Poate ar fi mai bine sa ne explice din ce secta face parte sa vedem cum explica el alte lucruri cu biblia! Apoi nu Nt este adevarul ci biserica! Nu Nt a creat biserica ci invers! Nt se poate interpreta in mii de moduri si asta a si dus la mii de secte. Si in vremea Vt oamenii nejudecand duhovniceste pentru ca erau pacatosi interpretau Vt aiurea! Dar cei care judecau duhovniceste au stiut cand vine Mesia si l-au recunoscut! Biserica ortodoxa este mai mare ca Nt dar asta nu inseamna ca e in dezacord cu ideile sale! La sfarsit apar invatatorii falsi care cu cuvinte bine ales vor incerca sa-i pacaleasca si pe cei alesi. Dar tu ai fost ortodoxa vreodata sau doar asa cu numele? Daca erai adevarata Dumnezeu nu te-ar fi lasat sa fi amagita! Pot sa vin cu idei adventiste sa te pacalesc la fel cum pot veni cu idei baptiste! Crezi ca taranul din secolul 1 studia biblia cand nu stia sa citeasca? Dar el prin ascultare de mai marii biserici nu se aventura la sectanti! Daca tu crezi ca nu poti fi pacalita e treaba ta. Asa au crezut si altii si au ajuns in secte nimicitoare. Treaba ta.
52ZIZO:Deocamdata nu cunosc cartile Traditiei
Fie prin cuvant fie prin viu grai. Uneori traditia este scrisa uneori este transmisa oral. Apostolul spune sa pastram Cuvantul lui Dumnezeu fie prin traditie fie prin scris! De aici se vede iara ca biserica este mai mare ca Nt deoarece ea are si traditie! Si traditia arata ca copii se botezau icel putin din sec 2 la fel cum o arata defapt si istoria.Apoi biserica ar fi putut sa fie corupta imediat si in toata jona ei de raspandire? Imposibil!
52ZIZO: iar acum nu va mai place ce sta scris in N.T.??
Asta este iar o idee sectanta care ai preluat-o! Eu citind Nt dupa ce citisem carti mai mult eretice mi-am dat seama imediat cine sunt sectele! Aveam anumite idei bagate de la ei din cap dar Nt a fost mult prea puternic in Cuvant ca sa nu imi dau seama cine spune adevarul! Mii de intrebari li se pot pune. Cine i-a hirotonit pe ei? De unde vin? Cine le-a dat puterea sa intemeieze mii de secte? De ce nu au fost de la inceput? De ce nu s-au opus invataturilor asa zis gresite? Apoi de ce nu au episcopi s-au de ce acest lant al episcopilor s-a rupt?Nu inseamna ca biserica a fost biruita? Iisus spune ca in toate zilele va fi cu noi!Cu cine cu adventii care au aparut in 1800?Eu m-am plictist sa tot repet aceste lucruri si nu numai .Biblia in biserica ortodoxa nu a fost interzisa1 Iar la catolici a fost interzisa si pentru binele poporului! Deoarece poporul nu era educat si veneau sectantii cu daruri asa cum au venit si la noi dupa revolutie si acum s-au luat masuri sa nu mai faca acest lucru! Si ii arata bietului om textul(dau un exemplu) :iubiti-va unii pe altii! Si de aici aratau ei ca homosexualitate e buna sau poligamia! Dar ei uita aceste lucruri si si-au pus cruci pe biserici in ultimii maxim 15 ani ca sa ne amageasca!

52ZIZO 25.08.2010 20:59:04

Da, s-a degenerat

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 281620)
52ZIZO: Biblia nu este si istorie? Raspuns : Este istorie dar imediat dupa ce s-a scris Nt crestinismul a degenerat?

Crestinismul s-a degenerat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:52:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.