![]() |
Citat:
|
Bun si daca nu te uiti la frumusetea altora, cum iti mai gasesti pe cineva sa te casatoresti?? :21: Fiindca totusi, nu stiu daca e cel mai potrivit sa te casatoresti cu cine vezi tu mai urat si neatragator ca sa nu iti ranesti inima cu frumusetea lui/ei. :)
|
Citat:
Da, dar daca cineva e imbracat provocator, isi scoate in evidenta muschii pectorali sau mai stiu eu ce, se fardeaza, se dichiseste ca si cum si-ar adora trupul, atunci asupra acestora nu se cuvine sa insistam cu privirea, pentru ca, prin atitudinea lor generala, intind curse sufletelor noastre...eu asa am inteles... ...daca-i pierzi pe unii ca acestia, chiar n-ai pierdut nimic.. |
Citat:
|
Poruncile divine ne asigură adevărata libertate
Prin botez, creștinul dobândește libertate față de păcat, iar această libertate se păstrează prin respectarea poruncilor lui Dumneze . Am discutat despre acest aspect la topicul de specialitate :"Botezul" și la "Biserica Ortodoxă în general", prin subtopicele deschise în ultimii ani acolo. Acum doresc a reaminti pe baza celor citite din Sfinții Părinți , despre cele trei categorii de credincioși , ce sunt clasificați din punctul de vedere al maturizării duhovnicești , respectiv: robii , năimiții și fiii, sau cei liberi. În categoria robilor, se încadrează credincioșii care respectă poruncile divine, de frica de a nu fi pedepsiți de Dumnezeu. Dar așa cum ne spun Sfinții Părinți , adevărata friä a creștinului trebuie să fie lipsa comuniunii cu Dumnezeu. În acest sens , Sfântul Ioan Gură de Aur învăța că " cel ce are simțire și minte , deja a răbdat ghena când se desparte de Dumnezeu, fiindcă starea dinaintea lui Dumnezeu este mai înfricoșătoare decât pedeapsa. Suntem vrednici de ghenă , fiindcă ne temem de ghenă mai mult decât Hristos. . . Pentru că de L-am iubi pe Hristos , asa cum se cuvine să Îl iubim, am cunoaște că șederea la judecată dinaintea Celui pe care Îl iubim este mai înfricoșătoare decât gheena. Dar fiindcă nu Îl iubim , nu cunoaștem mărimea chinului acestuia". Cei care respectă poruncile lui Dumnezeu , pentru a fi răsplătiți, sunt considerați asemenea slujitorilor năimiți, consideră Sfântul Maxim Mărturisitorul. Dar și această categorie nu dovedește suficientă maturizare duhovnicească. Năimiții , asemenea robilor, se mișcă la nivelul legii și nu simt libertatea harului. Virtutea lor nu este dezinteresată și iubirea lui Dumnezeu nu le-a cuprins viața , așa cum ne arată și Cuviosul Ioan Sinaitul , care ne mai îndeamnă "Să ne sârguim a învăța cele dumnezeiești mai degrabă prin sudoare și prin osteneală, și nu prin cuvântul simplu", pentru că până la urma urmei pentru dobândirea mântuirii , nu este suficient să cunoaștem poruncile divine, ci este nevoie și de aplicarea lor în practica de zi cu zi.
|
Citat:
Sfintii chiar daca ajung la a nu mai savarsi sau gandi multe pacate, au totusi constiinta pacatului. Si o au, pana in clipa mortii, intr-un grad infinit mai mare decat noi. Oricum, datori suntem, ca in aceasta lupta cu pacatul sa folosim "armele Bisericii": Botezul, Spovedania, Maslul, Sfanta Euharistie, rugaciunea, pocainta si marturisirea gandurilor etc. Daca le avem pe acestea, luptam alaturi de Hristos. Chiar daca moartea nu ne va gasi biruitori, important este sa ne gaseasca luptand. Nu trebuie sa renuntam la a mai lupta, inainte de vreme, sau sa ne lasam invinsi. |
Toader Hordrag, un taran din Plopenii Mici - Botosani, povestea ca «Omul pune pe cal mai intai poclada, apoi seaua; strange bine tofturul, ii aseaza in gura zabala de la frau, pune piciorul in scara si apoi ii sare in spate. Tot asa pune si dracul stapanire pe om, cu incetul: mai intai ii arunca o pofta mai mica, apoi altele, din ce in ce mai mari si mai vinovate. Si dupa ce ti-a sarit in spate si te hatuieste bine, mai fa tu, omule, ceva ca sa scapi de necurat sau mai zi daca ai ce zice».
|
Rugăciunea principală armă împotriva păcatului
Când ne rugăm , ne izbăvim sufletul de răutăți ,iar lenevirea de la rugăciune face locaș diavolilor în noi. Cel ce se așează la rugăciune pune capăt păcatului,iar cel cd pune capăt rugăciunii începe a păcătui. Am discutat pe topicul dedicat rugăciunii despre importanța deosebită ce o are rugăciunea sinceră , rugăciunea continuă. Spunea un Sfânt Părinte că omul lui Dumnezeu trebuie să fie omul rugăciunii, și numai omul rugăciunii poate fi omul lui Dumnezeu, și așa este,iar în omul lui Dumnezeu nu are cum să zăbovească PACATUL.
|
Avertizare
Sfântul Ioan Teologul ne avertizează: "Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înșine și adevărul nu este întru noi. Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios și drept, ca să ne curățească pe noi de toată nedreptatea. Dacă zicem că n-am păcătuit , îl facem mincinos și cuvântul Lui nu este întru noi " ( I Ioan 1, 8-10 ). Despre păcatele făcute cu voia, el spune următoarele : "Oricine rămâne întru El nu păcătuiește ; oricine păcătuiește nu L-a cunoscut. Copii , nimeni să nu vă amăgească. Cel ce săvârșește dreptatea este drept, precum Acela drept este. Cine săvârșește păcatul este de la diavol, pentru că de la început diavolul păcătuiește. Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului. Orcine este născut din Dumnezeu nu săvârșește păcat, pentru că sămânța lui Dumnezeu rămâne în acesta ; și nu poate să păcătuiască, fiindcă este născut din Dumnezeu. Prin aceasta cunoaștem pe fiii lui Dumnezeu și pe fiii diavolului " ( I Ioan 3,6-10 ) .
|
Cand omul pacatuieste rupe legatura cu Dumnezeu !
Cand omul pacatuieste , rupe legatura cu Dumnezeu cel Unul sfant , pentru-ca pacatul se opune sfinteniei si atunci cand noi pacatuim incalcam voia lui Dumnezeu ne rupem din comuniunea de iubire cu Dumnezeu si , prin neascultare , prin nesocotire a bunatatii lui Dumnezeu si adesea prin uitare , prin neglijenta , prin nebagare de seama .
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:17:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.