Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Spiritualitatea ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5072)
-   -   Patima desfrânării și biruirea ei în viziunea spiritualității ortodoxe (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17243)

AlinB 23.05.2014 12:52:10

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559877)
De fapt, crestinii, sau o parte din ei, sa nu generalizez, fac bine pentru Rai, nu neaparat din iubire. Priveste in jurul tau cu atentie si ai sa vezi ce vorbesc.
De mule ori m auzit sintagmele de genul celei urmatoare in jurul meu:
"- De ce i-ai dat x lucru/bani?
- Ca asa o sa ma ajute si pe mine Dumnezeu."
Asta nu e facut bine pentru rasplata?

Motivatia e o componenta de baza a naturii umane care poate fi valorificata in multe feluri.
Ar fi cumva mai bine sa faca pentru Iad?

Citat:

Mai clar de atat nici nu putea spune persoana in cauza ca o face pentru ca din cauza asta o sa il ajute Dumnezeu. Si nu doar o data am auzit conversatii de genu, ci de foarte multe ori.
Si tu de ce o faci? De ce nu esti atee? Ca gandire nu esti f. departe de sistemul ateu.
Atunci?
Ti-e frica ca s-ar putea "sa-ti mearga rau in viata", ca te pui rau cu un ipotetic Dumnezeu care poate totusi exista cumva?

AlinB 23.05.2014 12:56:36

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559859)
Nu, scopul meu principal e sa pot face cat mai mult bine in jurul meu, sa ajut cat pot, cum pot. Si nu pentru ca "o sa merg in Rai", ci pentru ca asa consider EU ca e bine. Iar daca asta ma ajuta sa nu la mantuire, doar Dumnezeu o stie. Eu ma rog la Dumnezeu sa ma ajute in ceea ce fac, sa ma ajute sa pot ajuta si eu la randul meu oamenii din jurul meu, si ii multumesc pentru ca ma ajuta sa reusesc in ceea ce fac, si ii multmesc pentru ceea ce mi-a dat. Atat.

Deci incercare ta de a-i ajuta pe altii, tine o convingere arbitrara.
Sau o poti justifica rational?

Ce te face sa crezi ca exista Dumnezeu?

AlinB 23.05.2014 13:00:56

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559858)
Nu, Biserica nu e o institutie doar umana, cel putin nu teoretic, dar asta a ajuns sa fie, chiar daca se pastreaza denumirea e intitutie divin-umana.

Pentru ca latura divina este inexistenta si in viata ta.

Citat:

Desigur ca nu toti preotii sunt la fel, exact cum nici oamenii de rand nu sunt toti la fel, dar daca totusi Biserica predica bunatatea, sinceritatea, smerenia, milostenia, capi Bisericii ar trebui sa se poarte ca atare; exemplul personal e mai important decat cred unii. Iar daca nu ai exemplu personal, degeaba crezi in ceva, cand exact cine ar trebui sa fie conform cu credintele, e exact opusul.
Pentru acei "unii" care nu cred in Hristos, ca tine, imediat sar la gatul preotului, ca el e pacatos pentru ca si preotul este.
Dar ei nu se uita la Hristos, pentru ca nu-l cunosc.
Ei cunosc doar latura sociala, umana, a bisericii, altceva nici nu-i intereseaza de fapt.

Citat:

Atunci ori crezi intr-o iluzie, ori cei care sunt neconformi trebuie dati jos de la predicare, la conditia de oameni de rand. Pana nu se iau masuri or sa existe oameni ca mine care cred, dar nu cred.

Exact ce spuneam..scuze, scuze..

Citat:

Si degeaba s-a inventat vorba fa e zice popa, nu ce face popa, cand il vezi pe popa cum se imbata Duminica seara in birtul din sat (da, cunosc, altfel nu ziceam nimic). Sunt si ei oameni, nu contest, au pacate, nu contest, dar preotimea nu e doar o meserie ca oricare alta; cand devi preot ar trebui sa ii in considerare si ca trebuie sa fi un exemplu pentru altii. Si preotul de cre ziceam, a facut si bine (a reparat Biserica si face slujbe frumoase), dar el trebuie sa fie un exemplu pentru ceilalti si prin comportamentul din societate. Apoi, ce face in privat, cand nu il vad oamenii (in cazl asta, un afert din sat, care apoi vorbesc), e treaba lui personala. Si gaantez ca nu se singurul preot care nu ofera si un exemplu pozitiv de comportament in societate.
Exact ce spuneam, preotul - caz social.
Dumnezeu? Un concept.

Citat:

E ca si cu conducerea tarii. Oare ne miram ca oamenii fura, asntajeaza, sunt corupti, lucreaza in scarba si fac tot posibilul sa se imbogateasca "altfel", cand exemplul conducerii e exact la fel?
Dar pe tine asa te-o invatat mama ta?
Uita-te ce face seful tau si fa si tu la fel?
N-ai un sistem moral, nu stii ce e bine si ce e rau, doar instinctul de turma?

AlinB 23.05.2014 13:04:05

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 559844)
O femeie are curajul sa marturiseasca ce crede, in timp ce pe multi dintre noi tremura tzoalele in circumstante de vinovatie cu temei fideist.

"Noi"? Incerci sa vorbesti in numele cuiva, mai putin al tau?
Ca tu pe forum cel putin, esti tare curajos in a afirma tot felul de prostioare in numele "libertatii de gandire".

Citat:

Doamna, sunteti in stima multora, chiar daca multi nu o spun explicit.
Haha, vezi ce patesti daca stai prea mult in tovarasia lui mandea77 reincarnat pentru a treia oara sub ilustrul nume AlbertX?
Incepi sa dezvolti si tu personalitati multiple, ca el cand vorbea in numele "majoritatii acestui forum" propovaduind binefacerele relatiilor sexuale pre-maritale.

AlinB 23.05.2014 13:07:25

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559836)
Albert, dupa cum vezi credinta mea nu e chiar cum e "normal" sa fie. Pentru ca da, sunt ortodoxa dupa botez, si asa voi ramane; n-o sa imi schimb religia pentru nimic in lume. Asa m-au botezat parintii, asa raman. Dar practic, habar nu am la ce credinta as putea fi trecuta. Sunt probabil o ecumenista, pentru ca prefer sa iau ce e bun din toate credintele; si ghiciti ce? Ce e bun in toate credintele e si si un lucru comun la toate; pana la urma esenta e aceeasi; dar indoctrinare exista la toate religiile, si greu scapi de ele.

Avem ortodocsi betivi, avem si ortodocsi curvari, si aia chipurile nu vor sa-si schimbe credinta.
Dar nici viata.

Botezul in sine nu mantuieste si nici nu-ti confera statut de ortodox decat cel mult in statisticile patriei, unde fiecare poate declara ce vrea.
La Judecata insa, lucrurile sunt mai delicate, acolo nu faci tu jocurile.

Citat:

Ok, nu sunt o ortodoxa autentica; am si ecunoscut asta, dar crednta in Dumnezeu chiar nu mi-o ia nimeni, indiferent ce zice sau face. Ah, ca voi probabil credeti ca nu cred in Dumnezeu pentr ca nu-s ca voi, majoritatea, asta e alta problema...si e problema voastra, nu a mea.
In Dumnezeu mai cred si cateva milioane de musulmani de exemplu, si aia cu horoscopul si fengshui si care n-ar calca in afara de Pasti in biserica, nici sa-i pici cu ceara, in restul timpului facand ce-i taie capul, fara nici un reper moral consistent, si aia cred in Dumnezeu.
Si tu, desigur.

AlinB 23.05.2014 13:10:20

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559835)
Am tot dreptul sa pun ortodox, pentru ca sunt botezata ortodox. Ba cred in Dumnezeu, dar nu in Dumnezeul ala nemilor si crud pe care il vad unii ortodocsi.
Oare pe tine chiar te reprezinta eticheta de ortodox?! Oare pe cati ciar ne reprezinta etichetele pe care le avem?

Pai tu poti sa crezi in ce fel de Dumnezeu vrei, nu te opreste nimeni.
Dar lasa ortodoxia deoparte de varza din capul tau, ca botezul nu-ti confera nici un drept sa o amesteci acolo.

Corinusha 23.05.2014 13:24:10

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 559889)
Motivatia e o componenta de baza a naturii umane care poate fi valorificata in multe feluri.
Ar fi cumva mai bine sa faca pentru Iad?

Si tu de ce o faci? De ce nu esti atee? Ca gandire nu esti f. departe de sistemul ateu.
Atunci?
Ti-e frica ca s-ar putea "sa-ti mearga rau in viata", ca te pui rau cu un ipotetic Dumnezeu care poate totusi exista cumva?

1. Motivatia respctiva poate fi si o constrangere. Orice motivatie poate deveni si constrangere.

2. Cred pentru ca sunt sigura ca Universul a fost creat de cineva. Si cred ca totul in jurul nostru a fost creat cu un scop si inca nu stim scopul respectiv si probbil nici nu il vom sti. Cred ca Dumnezeu l-a trimis pe Iisus ca sa ne ofere un exemplu de cum ar trebui sa fim ca oameni, dar la fel cred ca Dumnezeu ne-a trimis pe toti pe Pamant cu un scop, scop pe care noi nu il stim. Si mai stiu ca fiecare persoana in parte contribuie intr-o oarecare masura la tot ce se intampla. Si mai cred ca Dumnezeu nu ne judeca tinand cont in primul rand de ce credinta avem, ci tinand in primul rand de FAPTELE pe care le facem in viata asta. Nu cred ca Dumnezeu ii va judeca pe ortodocsi dupa alte criterii decat pe musulmani sau hindusi. Din cate stiam eu, Dumnezeu nu e partinitor, nu face diferente intre oameni, toti suntem fii Lui, fie ca suntem ortodocsi, crestini, musulmani sau orice religie am avea. Daca era asa, atunci se putea demonstra in toate felurile care credinta e cea adevarata. Exista un singur adevar, si anume ca Dumnezeu lucreaza prin fiecare si "nebanuite sunt caile lui Dumnezeu."
Nu vad de ce un hindus ar merge in Iad pentru ca e hindus, sau nu va de ce un riminal in serie ar merge in Rai doar pentru ca pe patul de moarte i-a parut rau; faptele cred ca vorbesc mai mult decat religia.
Si exista fapte fara credinta, dar si credinta fara fapte, precum exista si credinta cu fapte, desi credinta fiecaruia poate sa difere de la un neam la altul.

AlinB 23.05.2014 13:29:32

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559833)
E interesant de stiut ca, criminalii in serie de obicei ciar stiu ca u gresit, dar nu le pare rau. Asta nu e o noutate pentru nimeni. Se numesc psihopati; stiu ca moral si legal au gresit, dar pur si simplu nu regreta.
Dar de la a avea relatii inainte de casatorie la fi un criminal in serie e cale lunga; nu pot compara doua lucruri de genul asta. Eu prin faptul ca am avut relatii inainte de cununie nu am facut altcuiva rau, pe cand un criminal in serie a curmat vieti; nu le amesteca.

Poti sa-ti faci rau tie insusi si doar tie (aparent) insa asta nu inseamna ca ce faci nu e rau/gresit.
Ca te bucuri de roadele raului la un moment dat, si e normal sa nut-i para rau, este partea a doua, dar de obicei asta nu dureaza f. mult.

Corinusha 23.05.2014 13:32:52

^poti sti cu certitudine ca ceva faci gresit, atunc cand au si alti de suferit, iar in cazul asta, n-a suferit nimeni.
In schimb criminalul a lasat familii cu grave suferinte.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 559896)
Pentru ca latura divina este inexistenta si in viata ta.

Pentru acei "unii" care nu cred in Hristos, ca tine, imediat sar la gatul preotului, ca el e pacatos pentru ca si preotul este.
Dar ei nu se uita la Hristos, pentru ca nu-l cunosc.
Ei cunosc doar latura sociala, umana, a bisericii, altceva nici nu-i intereseaza de fapt.

Exact ce spuneam, preotul - caz social.
Dumnezeu? Un concept.

Dar pe tine asa te-o invatat mama ta?
Uita-te ce face seful tau si fa si tu la fel?
N-ai un sistem moral, nu stii ce e bine si ce e rau, doar instinctul de turma?

Cazuri sociale, doar traim in societate; altfel, fiecare am sta pe-un varf de munte, singuri. Normal ca ma iau de ce se intampla in societate, pentr ca acolo traiesc; nu-s pustica.
Tu cazurile sociale le vezi fizic, nu pe Dumnezeu. Te raportezi diferit la societate, si te raportezi diferit la Dumnezeu.
Tu vezi in ce normalitate traim? Tu ai impresia ca nu esti afectat de "normalitatea" in care traim? Copiii tai n-o sa fie afectati? Degeaba are copilul parinti care il invata ce trebuie (si eu am fost invatata ce trebuie), pentru ca, copiii cresc si observa diferite lucruri in jur si pot fi corupti de lume, doar traiesc in lume, nu intr-un glob se cristal. Copilul o savada cine ne conducetara, o savada cine ne conduce scolile, o sa vada cine ne conduce Biserica, si o sa traga niste concluzii. Asta in cazul in care o sa i se permita sa ganeasca de unul singur si n-o sa-l constranga parintii sa faca aia si ai'lalta si sa creada aia si ai'lalta doar pentru ca asa cred ei ca e bine sa doar pentru ca ei nu au avut sansa aia. Fiecare individ e diferit si asa ar trebui sa si ramana asta. De aia cati suntm, atatea idei, pareri, credinte etc. exista.

AlinB 23.05.2014 13:33:58

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 559835)
Am tot dreptul sa pun ortodox, pentru ca sunt botezata ortodox. Ba cred in Dumnezeu, dar nu in Dumnezeul ala nemilor si crud pe care il vad unii ortodocsi.
Oare pe tine chiar te reprezinta eticheta de ortodox?! Oare pe cati ciar ne reprezinta etichetele pe care le avem?

Sunt si neoprotestanti care spun ca ei sunt de fapt ortodocsii, ca ei au de fapt drepta credinta.
Sigur, e pura ignoranta, pentru ca de fapt nu cunosc istoria credintei/sectei lor desi au ceva pretentii intelectuale/teologice.

Dar macar incearca o abordare intelectuala, tu esti ca omu' de la tzara care crede ca daca s-a procopsit cu o pereche de pantofi Adidas are vreun drept asupra marcii Adidas si daca face o opinca, poate sa-i zica "Adidas" sau daca ii zice "Adibas" de fapt to "Adidas" trebuie sa inteleaga oamenii ca este.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:45:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.