![]() |
Citat:
Oricum, revenind la subiectul topicului, se pot trage câteva concluzii: 1. Dogma catolică a rămas neschimbată. 2. Conciliul Vatican II a avut un caracter pastoral, nu și-a propus să proclame nicio dogmă și nici nu a făcut-o. 3. Ideea că damnarea eternă (iadul) a unui nevinovat, pentru că nu a mărturisit un adevăr de care nu avea cum să aibă la cunoștiință contrazice dreptatea divină nu e nici nouă, și nici surprinzătoare n-ar trebui să fie pentru cineva care se pretinde creștin. Un scurt rezumat al poziției pe care se pare că o susține domnul Cătălin2: 1. Drepții dinainte de Întruparea Mântuitorului (de exemplu Socrate, despre care vorbește Sf. Iustin) pot fi considerați creștini, și pot fi mântuiți. 2. Drepții de după Pentecost, dacă au avut ghinionul să nu ajungă la ei Evanghelia (să zicem, un drept din China sau din America de Sud) - ghinon, frate ! Drept în iad cu ei. 3. Ergo, este o loterie: Ai trăit în anul, să zicem, 40 Î.C. și ai fost drept, ai respectat legea naturală ? Te poți mântui ! Felicitări ! Ai trăit în anul 40, în China, și ai fost drept, ai respectat legea naturală ? .................................................. ................................. |
Citat:
In acest fel invatatura pe forum este asigurata doar de eterodocsi care ori propovaduiesc ratacirile cultului lor, ori dau medicamentul cu idei ecumeniste agresive, ca sa para dulce. In trecut un ighemon era cel ce avea decizia si incerca sa ii determine pe crestini sa isi lepede credinta. Pentru aceasta apela si la slujbasi care sa ii tortureze, atace pe crestini. Pe un forum adminul sau administratorul are deplina deicizie si pastreaza useri eterodocsi agresivi ca sa invete ortodocsii ce sa creada, daca nu vor cu binele, atunci cu forta. Mie mi se pare mai mult o capcana acest forum. Pe de alta parte, e si o greseala sa arati sau sa porti disuctii despre religie cu cei ce nu sunt ortodocsi. Sfanta Scriptura ne avertizeaza in privinta asta. De exemplu iata cum talcuieste un parinte "Sa nu spui vrajmasilor Mei taina Mea": http://www.as-arsenieboca.ro/?p=586 Nu e bine sa le spunem ca degeaba spunem, ei nu au primit intelegerea. Mai mult, perintele spune ca sa nu aruncam margaritarele, pentru ca ei rad de ele si unii se intorc sa te atace, pentru ca nu pot iubi adevarul. Asadar, daca nu o sa scrii nimic despre alte culte sau o sa te limitezi doar la vreme, colinde, etc. o sa fii foarte apreciat. Mai mult, o sa ai o slava mult mai mare si o sa fii foarte apreciat daca si spui ca toti suntem crestini si nu e mare deosebire intre toate cultele, cel putin Theodor o sa te laude tot timpul. |
Citat:
|
Topicul acesta era pentru ortodocsii care au si conceptii ecumeniste ca sa vada ca si catolicii au (sau aveau, mai exact) aceste dogme ca doar ei se mantuiesc.
In concluzie, pentru cei carora nu le plac neadevarurile si ascuderea adevarului sau care au totusi intelegerea neafectata de ratacire, se poate observa ca in vechea dogma catolice se spune ca oricine nu e in BC nu se poate mantui, fie ei eretici, schismatici sau pagani, toti ajung in Iad. Trebuiau sa fie in comuniune cu BC, sa beneficieze de taine, sa fie sub ascultarea papei, etc. Odata cu Conciliul Vatican II invatatura incepe sa se schimbe, BC insusindu-si conceptiile ecumeniste in dogma. Astfel, ereticii si schismaticii (fata de ei) se pot mantui linistiti, au chiar si taine de exemplu Botezul, iar ortodocsii le au pe toate, contrar invataturii Bisericii din primul mileniu (afara de papa Stefan I, cand au loc si primele sinoade locale). Mai mult, chiar si paganii se pot mantui, nu au nevoie de harul mantuitor adus de Iisus, sau de Sfintele Taine. Vedem aceste invataturi la ecumenistii catolici, unii din ei chiar fanatici. Dreapta invatatura ortodoxa pastreaza neschimbata invatatura dintotdeauna a Bisericii, netinand seama de toate ratacirile unor culte sau de ratacirea generala a ecumensimului. Mantuitorul spune ca nimeni nu se poate mantui fara botezul cu apa si Duh (Mirungerea oricum lipseste la catolici pana la sapte ani) si fara sa ia Trupul si Sangele. De asemenea, Biserica spune ca schismaticii si ereticii (adica cei ce s-au rupt de biserica si nu mai sunt in comuniune euharistica) nu mai au Sfinte Taine si nu prea au cum sa se mantuiasca. Asa cum spuneau si catolicii in trecut, cei din afara Bisericii care au facut fapte bune (ignoranta e un atu) vor avea o soarta mai buna decat chiar unii ortodocsi sau decat cei ce fac fapte rele, fara a se putea mantui. La fel au fost si dreptii din vechime, care desi nu s-au putut mantui nu erau la chinuri, desi tot in Iad. |
Cătălin, scopul acestui forum, cred eu, nu e de a propovădui credința oficială, ci de a purta discuții libere (s-a mai spus că numele forumului derivă din cel al saitului, care prezintă, într-adevăr, materiale ortodoxe).
Și e foarte folositor, atâta timp cât unii au ceva de dat, alții ceva de luat. Dacă ai de dat învățătură creștin-ortodoxă, dă-o celor care au nevoie și care sunt bucuroși să o primească. Pentru ce să porți lupte interminabile cu persoane care au propriile convingeri de beton? Este evident că e imposibil un dialog. Un dialog poate avea loc doar între persoane care au nelămuriri, care vor să învețe, care vor să înțeleagă ceva în plus. Atâta timp cât credem cu toții că Adevărul e Hristos, că este, deci, transcendent și că nu-l poate nimeni deține, cine-i va putea aduce atingere? Toți vrem să-L cunoaștem; dar cunoașterea asta e nesfârșită și presupune o permanentă înaintare; care nu se face citind doar, ci mai ales prin experiență. Bine ai spus că, începând cu Mântuitorul, care spune „nu dați mărgăritarele voastre porcilor” și continuând cu Apostolul Pavel și Părinții Bisericii, se recomandă să nu ne irosim în discuții contradictorii, care duc la ceartă. Permite-mi să-ți amintesc povața Sfântului Pavel către Timotei: „Amintește-le aceste lucruri, conjură-i înaintea lui Dumnezeu să nu se ia la certuri pentru cuvinte; ele la nimic nu slujesc, ci la surparea celor ce ascultă. (...) Întrebările nebunești și nesocotite îndepărtează-le; tu știi că ele nasc certuri dar un slujitor al Domnului nu trebuie să se certe, ci să fie blând față de toți, învățător destoinic, îngăduitor, cu blândețe povățuindu-i pe cei ce stau împotrivă, ca doar le va da Dumnezeu pocăință să cunoască adevărul și să scape din mreaja diavolului care-i ține'n prinsoare spre a-i face voia.” (2 Timotei 2, 14-26) |
Citat:
De atunci aceasta este invatatura Bisericii oficiala, deci inainte de primul sinod ecumenic. Sf. Vasile (de asemenea e canonul BO) spune si mai clar, ereticii si schismaticii isi pierd harul dupa ce se rup de Biserica si nu mai au Sfinte Taine. Sfintele Taine sunt esentiale pentru mantuire, faptele nu pot aduce mantuirea, de aceea scrie in Biblie ca suntem mantuiti prin har, nu prin fapte (protestantii au interpretat gresit si au taiat faptele). Harul il primim prin Sfintele Taine iar inceputul este Botezul si Mirungerea. Pentru ca nu aveau acestea nimeni din Vechiul Testament nu s-a putut mantui pana la coborarea Mantuitorului in Iad. Asadar Biserica Ortodoxa spune ca Sfinte Taine sunt doar in cadrul ei, si nu recunoaste tainele altor culte, chiar daca le numesc asa. Ceea ce spui tu este o coneptie ecumenista de sorginte protestanta care spune ca harul se ramifica si in alte culte. Ceea ce ti-am scris o sa gasesti in toata invatatura ortodoxa, ceea ce mi-ai spus, adica acele conceptii ecumeniste nu o sa le gasesti nici macar intr-un singur loc. Doar in declaratiile unor putini preoti sau ierarhi care au luat aceste conceptii ecumeniste (de exemplu IPS Corneanu). Asadar pentru mantuire sunt necesare concomitent harul, faptele si credinta. Nu are impotanta daca cineav face fapte bune, va avea doar o viata mai buna dupa, dar nu se poate mantui. Nu are importanta nici daca el crede, pentru ca si diavolii cred. Iisus a adus harul fata de Legea Veche. Ca sa iti dau si citatele concrete iata topicele: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12560 Si un rezumat al catehismului ortodox cu privire la har si mantuire: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...rul#post413281 Intelegi acum invatatura ortodoxa? |
Citat:
Asta e si problema pe care am tot evidentiat-o, ca nu poti scrie ceva ca incep unii eterodocsi sa te atace, unii din ei sunt chiar agresivi. Daca cineva nu scrie nimic e bine, dar ia copiaza tu un articol ortodox despre catolicism sa vezi ce o sa te bucuri dupa aceea. Si daca tot timpul o sa fii atacat imagineaza-ti cat de bine te simti cand tot timpul iti spune unul sau mai multi eterodocsi ca minti ca esti asa si pe dincolo, doar din cauza ca nu le place adevarul celor scrie in legatura cu cultul lor. Acum imagineaza-ti cum e sa ai parte de asta tot timpul, aproape un an, si sa mai vezi si scris sus ca e forum ortodox. P.S. daca nu ai observat de mult timp nu mai doresc sa vorbesc cu userul Erethorn, de cand am vazut ca e agresiv. I-am mai dat in trecut cateva sanse, dar intotdeauna s-a ajuns in scurt timp la acelasi rezultat. De aceea am suspendat orice dialog. Insa userul probabil vrea sa ma provoace, nu doar ca imi raspunde la mesajele neadresate lui, dar ma si tot acuza de toate aiurelile, si de obicei are un ton de parca vorbeste cu infractorii de la tribunal (nu numai cu mine, de obicei). Si ma repet, nu userii sunt problema, ca asa poate intra oricine pe forum, ci adminul, care ar putea sa atentioneze un user agresiv. dar doar daca injura e atentionat un user, in rest poate sa faca orice. |
Citat:
V-am mai întrebat o dată, vă întreb din nou, pentru că vad că nu osteniți să răstălmăciți învățătura Bisericii Catolice: Ați citit Lumen Gentium ? Da, sau nu ? |
Citat:
|
Citat:
Fascinant si aproape literar de amuzant...dar si plictisitor, de la un nivel anume incolo...am vazut asta la multi oameni, de cand sunt, si nu doar/neaparat pe forumuri sau alte manifestari publice... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:43:44. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.