Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
(Post 315488)
Intrebare: Cine a facut cererea de retrocedare a Cimitirului din Sapanta? .
Calatorind prin mai multe tari ortodoxe, am gasit destule biserici catolice ramase goale. La fel si manastiri goale, ca cea din Mallorca, transformata in muzeu. Nu am intalnit insa biserici ortodoxe goale, cu exceptia celor sapate in stanca din Turcia. Concluzia?
|
Acum vreo 5 ani faceam revelionul la Durau. In ziua de 1 Ianuarie la catolici e sarbatoare de porunca. Asa ca mi-am spus ca o sa merg la slujba la manastirea Durau. Ajung pe la 8 dimineata acolo si stupoare: biserica goala. Sau aproape goala. Era o femeie, turista sau localnica, eu si o maicuta care citea moliftele sfintului Vasile (asa am inteles ca se cheama).
Dupa vreo doi ani am fost nasi de cununie la un cuplu ortodox. In duminica de dupa cununie am fost la o manastire ortodoxa, de maicute, din apropierea orasului nostru. Citeva femei (nu erau imbracte ca maicutele), vietuiau acolo si asta era tot.
Acestea sint exemple de minastiri fara continut pentru mine. Cum poate o comunitate sa spuna ca se retrage din lume, si isi inchina viata lui Dumnezeu si sa traiasca asa cum am aratat mai sus:FARA PREOT, FARA SLUJBA DUMINICA, FARA SPOVADA SI IMPARTASANIE DEASA. Aceste lacasuri, daca ar fi apartinut bisericii catolice, ar fi fost inchise, pentru ca pe primul loc se pune mintuirea sufletului, iar acest lucru nu se poate face fara Sfintele Taine, iar acele maicute ar fi fost transferate in manastiri unde ar fi avut preot, duhovnic, slujba zilnica.
Referitor la bisericile ortodoxe "pline". Locuiesc linga o biserica ortodoxa care este inchisa cu lacat in timpul saptaminii. Duminica sint o mina de credinciosi, iar de sarbatori mai importante ceva mai multi. Nu poti intra intr-o biserica ortodoxa sa te rogi, sa te reculegi, sa stai de vorba cu Dumnezeu, in timpul saptaminii sau duminica dupamiaza. In afara de mitropolii, celelalte sint incuiate cu lacat. Bisericile catolice sint inchise cu lacat daca sint inchise de tot, sau sint deschise si in timpul saptaminii, pentru ca credinciosii sa poata sa stea de vorba cu Isus. Nu mai spun ca in bisericile catolice deschise se oficiaza slujba in fiecare zi, ceea ce e un mare ajutor pentru cei care se lupta cu pacatele.
Sa dea Domnul sa fiti dumneavoastra, ortodocsii, cei in care arde flacara credintei si a iubirii de Dumnezeu, iar exemplul vostru sa ne inspire si pe noi, catolicii, astfel incit sa-i dam Lui Dumnezeu slava si nu noua insine sau bisericilor de care apartinem.