Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Primatul papal (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11215)

catalin2 06.08.2012 14:53:01

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 463363)
Chiar străjuind altarul principal din Basilica Sf Petru se află o splendidă statuie (aproape de mărimea naturală) pe care o avem de la Bernini. Este statuia Sf Longinus. Soldatul care a împuns cu sulița Preasfântul Trup, provocându-I a cincea rană. Ulterior s-a convertit.

În ultimul secol, mulți dintre sfinții despre care Biserica nu dispune de dovezi la nivel științific privind miracolele lor, nu au mai fost promovați. În unele cazuri, însăși existența lor istorică este incertă, ceea ce nu înseamnă că nu ar mai fi permis cultul lor public, nici că ar fi fost scoși din Martirolog. Cel mai cunoscut caz este acela al Sf Cristofor, patronul călătorilor pe ape, uneori reprezentat cu cap de câine.

Eu am spus de credinciosii obisnuiti, stiu ca si BC cinsteste unii sfinti din primul mileniu.
Din pacate vad ca BC a inceput eliminarea unora. Am citit ca si sfintii 40 de mucenici, foarte cunoscuti la ortoodocsi.

catalin2 06.08.2012 14:56:58

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 463393)
Sfintii enumerati nu sint tocmai la intimplare, i-am ales pentru ca ei au fost unii dintre cei care au vestit lumii mesjul DOmnului.

Si exemplele pot continua. Concluzia e ca asa cum a lucrat Domnul nostru prin sfintii si profetii sai in Vechiul Testament tot asa continua sa o faca si astazi. Noi avem libertatea de a-i crede sau nu pe sfintii si profetii Domnului. Iar eu nu am cum sa nu cred sau sa urmez deciziile Bisericii mele, decizii intemeiate pe cuvintul profetilor si sfintilor pe care Domnul a binevoit sa ni-i trimita.

Pentru ortodocsi sunt devierile BC, nu mesajul Domnului. Mai era viziunea care a dus la adoptarea dogmei Imaculatei Conceptii, toate aceastea pentru noi sunt erori dogmatice, deci sursa nu poate fi Duhul Sfant (cel putin din punct de vedere ortodox).

Decebal 10.08.2012 19:53:01

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 240312)
... Isus a întemeiat o instituție văzută, al cărei fundament este Petru și ale cărei coloane de susținere sunt ceilalți apostoli și cei următori lor într-un lanț neîntrerupt al descendenței apostolice: papa și episcopii săi.

Trecând peste faptul că nu ați adus nici o fundamentare biblică pentru afirmația pe care ați făcut-o, Sfânta Scriptură afirmă chiar ceva contrar față de dumneavoastră, și am senzația că cineva a inventat o nouă revelație în care apostolii nu mai sunt temelii ale Bisericii, ci coloane care stau ele însele pe una temelie, dar Biblia contrazice:

Și am văzut cetatea sfântă, noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei. Și m-a dus pe mine, în duh, într-un munte mare și înalt și mi-a arătat cetatea cea sfântă, Ierusalimul, pogorându-se din cer, de la Dumnezeu, Iar zidul cetății avea douăsprezece pietre de temelie și în ele douăsprezece nume, ale celor douăsprezece apostoli ai Mielului. (Apocalipsa 21, 2.10.14)

Deci, dar, nu mai sunteți străini și locuitori vremelnici, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu, zidiți fiind pe temelia apostolilor și a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind însuși Iisus Hristos. (Efeseni 2, 19-20)

Eugen7 11.08.2012 07:13:15

Biserica in conceptia ortodoxa si cea romano-catolica

Cu aceasta ocazire reiau o postare elocventa.

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...0&postcount=36

Carlton, Clark - Adevarul ortodoxiei fata de catolicism. Ce ar trebui sa stie fiecare romano-catolic despre Biserica Ortodoxa, Ed. Ecclesiast
http://www.ecclesiast.ro/index.php/c...sm-detail.html
http://www.librariasophia.ro/carti-A...k-so-4950.html
"Acest catehism ofera o intelegere profunda a Bisericii Ortodoxe, o analiza a diferentelor dintre cele doua Biserici. "
Cap 4 (pag 87) - Biserica

Decebal 11.08.2012 09:25:21

Îmi cer iertare, domnule Eugen, dar aici nu este o discuție despre comparațiile între ecleziologii, ci despre primatul papal sau despre acest primat în ecleziologia romano-catolică și cum ar fi văzut în ortodoxie.

catalin2 11.08.2012 13:03:33

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 464554)
Îmi cer iertare, domnule Eugen, dar aici nu este o discuție despre comparațiile între ecleziologii, ci despre primatul papal sau despre acest primat în ecleziologia romano-catolică și cum ar fi văzut în ortodoxie.

Si acea carte contine si largi pasaje despre primatul papal. Si cum e vazut din punct de vedere ortodox. Exact subiectul topicului. Un capitol din carte: http://www.ortodoxie-catolicism.ro/2...clark-carlton/

Decebal 16.08.2012 13:13:38

Citat:

În prealabil postat de Grigorie (Post 38607)
Daca judecam dupa canoanele date la Conciliul I Vatican (1870-1871), ortodocsii intra in categoria celor dati anatemei. Iata canoanele:

"1. Daca va spune cineva ca Fericitul Apostol Petru nu a fost asezat de catre Domnul nostru Isus Hristos ca print al tuturor apostolilor si capetenie vazuta a intregii Biserici luptatoare, sau sa nu fi primit direct si nemijlocit de la Acelasi Isus Hristos Domnul nostru un real si legitim primat in detinerea autoritatii, ci numai un primat onorific, sa fie anatema!

2. Daca va spune cineva ca Fericitul Petru nu are primatul asupra intregii Biserici, atat el cat si succesorii sai, bazata pe ceea ce a stabilit Domnul nostru Isus Hristos, adica in ordinea dreptului divin, sau ca Intaistatatorul Scaunului de la Roma nu este succesorul Fericitului Petru, sa fie anatema!

3. Daca va spune cineva ca Intaistatatorul Scaunului de la Roma are doar atributii de supraveghere sau de conducere si nu de deplina si suprema autoritate jurisdictionala asupra intregii Biserici universale, nu doar in chestiuni care se refera la credinta si morala, ci si in cele ce privesc disciplina si conducerea Bisericii extinse in intreaga lume, sau ca ii revin doar partile de maxima importanta, neavand insa plenitudinea autoritatii superioare, sau ca aceasta autoritate nu este efectiva si directa, asupra tuturor Bisericilor si a fiecarei Biserici in parte, precum si a tuturor pastorilor si pastoritilor, sa fie anatema!

4. Fideli traditiei mostenite de la inceputurile credintei crestine, invatam si decidem ca dogma de fata apartine adevarurilor Revelatiei divine. Atunci când se pronunță ex cathedra, adică atunci cand se afla in exercitiul magisteriului său de pastor si dascăl al tuturor creștinilor, in virtutea autoritatii sale apostolice supreme, cand stabileste o invatatura de credinta sau de morala, obligatorie pentru intreaga Biserica, Intaistatatorul Scaunului de la Roma o face cu ajutorul lui Dumnezeu, fagaduit Fericitului Petru, prin acea infailibilitate pe care Fericitul Rascumparator a binevoit sa o atribuie Bisericii Sale in privinta stabilirii invataturilor de credinta si de morala, prin aceasta fiind atribuite Sacerdotului de la Roma, nu pe baza consimtamantului Bisericii, si ca acestea nu pot fi modificate. Cine va indrazni sa se ridice impotriva hotararii noastre, sa fie anatema!"

Ce mi se pare mie criticabil în dogmele romano-catolice este această viziune asupra Sfântului Apostol Petru de șef suprem în materie de credință, pentru că papa de la Vatican este considerat succesorul lui Petru, viziune care mi se pare că este în neconformitate cu adevărul, și spun asta în baza a existenței multor învățături ale apostolilor, alții decât Petru, care au fost păstrate și respectate cu sfințenie încă din perioada primară a Bisericii, și cu privire la care nu avem nici un indiciu că erau predicate și acceptate exclusiv pe temeiul unei aprobări oficiale date de "stăpânul suprem și absolut" al apostolilor și al Bisericii, Sfântul Petru. Nu consider că exista vreun spirit schismatic și nici nu încurajez schismatismul de Biserică, dar sunt atâtea învățături de credință pe care nu le avem exclusiv de la Petru, iar unele nici măcar nu se află în epistolele rămase de la el, dar care au fost crezute și acceptate de diferite biserici locale, iar mai apoi de întreaga Biserică în virtutea apostolicității lor, și nu neapărat în virtutea faptului că și-ar fi dat Petru apostolul aprobarea pentru autoritatea lor în materie de credință. În baza acestor considerații nu cred că se poate susține conceptul de supremație și absolutism în materie de credință al vreunui episcop, considerând că papa este succesorul lui Petru și că în general episcopii sunt succesorii apostolilor, pentru că nu cred că Petru avea o astfel de superioritate absolută în materie de credință între apostolii lui Christos. Avem destulă învățătură de credință de origine apostolică, cuprinsă mai apoi în canonul sfintelor scripturi ale noului legământ, asupra cărora nu se pretinde de nimeni, de nici un apostol, de nici un evanghelist că și-ar fi dat Petru aprobarea și că fără aprobarea lui exclusivă și explicită nici o carte de învățături revelate de Dumnezeu nu ar fi putut să apară; ba dimpotrivă lucrurile mi se par exact împotriva a ceea ce cred romano-catolicii, iar dacă ne gândim la Cartea Apocalipsei, care este o Revelație dată direct de Dumnezeu apostolului Ioan, fără a îi cere intermedierea și permisiunea apostolului Petru, lucrurile merg în direcția pe care eu o cred. Altfel spus, atâta timp cât Petru nu avea vreo autoritate supremă și absolută în materie de credință, așa cum ne sugerează romano-catolicii în "dogmele" lor că ar fi avut, tot așa nu cred că succesorul lui, fie el și papa al Vaticanului, nu are această supremație absolută, această autoritate supremă în materie de credință în fața celorlalți episcopi chiar și dacă el ar fi sau este primatul sau întâiul în Biserică.

myself00 20.08.2012 16:44:55

Motivele politice pentru impunerea lui Filioque. Dominația lui Filioque în Apus s-a datorat nu doar divagațiilor lui Augustin ci, mai ales, într-o măsură mai mare, încleștării militare și politice între franco-latini și franco-germani pe de-o parte (francezii și germanii de astăzi) și greci, pe de altă parte. Francii insistau asupra lui Filioque pentru a dovedi slavilor și latinilor că grecii sunt eretici și astfel ar trebui întrerupte relațiile cu ei și să fie considerați dușmani. În Italia, francii au dobândit supremație militară și au impus poporului concepțiile lor, ridicând papi și episcopi care erau fie francofili, fie acceptau dogmele teologice france. Din acest motiv, italienii, în concepția grecilor de azi, fac parte din neamul francilor deși erau latini sudici care, împreună cu grecii, purtau numele de romani. Trebuie să se rețină că numele de „roman"era unul de mare importanță pe vremea când și-au făcut francii apariția și, din acest motiv, cei din urmă au vrut să-l uzurpe pentru ei însiși. Ceva similar s-a petrecut și cu slavii, care au încercat să tranforme Moscpva în a treia Romă, succesoarea celei de-a doua Rome, Constantinopolul.
Faptul că lupta pentru Filioque nu a fost doar teologică ci și politică și militară, nu nînseamnă că teologia era întemeiată pe politică. Mai degrabă, înseamnă că astfel era conduita francilor încât amestecau teologia cu interesele politice și cu militarismul pentru a-i acuza pe greci de erezie și a le reduce influența în Europa răsăriteană și Italia. Acesta a fost și cazul în mod particular în Italia, unde oamenii erau dezbinați în două partide care se luptau pentru câștigarea supremației în acele locuri.
http://i50.tinypic.com/n7010z.jpg
Latinii reprezentau un partid; ei erau grecofili și greco-latini, conștienți de faptul că erau cetățeni ai Constantinopolului și că împăratul lor locuia la Constantinopol. Celălalt partid căuta ajutorul și prietenia germanilor. Puternica încleștare ce s-a iscat între cele două grupări, încleștare din care a făcut parte și controversa asupra lui Filioque, s-a încheiat cu victoria grupului pro-german impusă prin violență și putere armată. Într-un astfel de context, impunerea lui Filioque a fost inevitabilă.
http://i50.tinypic.com/2e5kyh0.jpg

Decebal 24.08.2012 19:10:33

Citat:

În prealabil postat de myself00 (Post 466111)
Dominația lui Filioque în Apus s-a datorat nu doar divagațiilor lui

Astea trebuia să le fi pus eventual la topicul despre filioque, deși din punctul meu de vedere era mai bine să te abții.

Decebal 29.09.2012 11:33:44

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 233950)
Hotărârea Colegiului Episcopilor nu este nici necesară nici suficientă pentru ca papa să proclame ceva la nivel infailibil. Vi s-a mai explicat acest lucru și pe forumul catolic. Papa nu conduce Biserica (numai) ca șef al Colegiului Episcopilor, ci în mod personal, fiindcă ministerul petrin este personal. Biserica lui Cristos nu are doi capi văzuți: papa și Colegiul Episcopilor, ci unul singur: papa. Cristos nu spune "pe voi (pe Colegiul Apostolilor) am să clădesc Biserica Mea" și nici nu se roagă pentru toți ca să să mențină unitatea apostolică, ci se roagă pentru Petru personal, ca să-i întăreacă pe frații săi (pe ceilalți apostoli).

Faptul că Christos nu spune explicit acel lucru nu înseamnă că Biserica este zidită doar pe apostolul Petru. Iar acest lucru este confirmat de Sfânta Scriptură:

Și am văzut cetatea sfântă, noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei. Și m-a dus pe mine, în duh, într-un munte mare și înalt și mi-a arătat cetatea cea sfântă, Ierusalimul, pogorându-se din cer, de la Dumnezeu, Iar zidul cetății avea douăsprezece pietre de temelie și în ele douăsprezece nume, ale celor douăsprezece apostoli ai Mielului. (Apocalipsa 21, 2.10.14)

Deci, dar, nu mai sunteți străini și locuitori vremelnici, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu, zidiți fiind pe temelia apostolilor și a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind însuși Iisus Hristos. (Efeseni 2, 19-20)

D
easemenea faptul că Christos spune la un moment dat că se roagă pentru Petru nu înseamnă că El nu S-ar ruga și pentru ceilalți apostoli și pentru episcopii Bisericii. Ar fi și absurd să credem așa ceva; nu scrie niciunde că Christos Se roagă doar pentru apostolul Petru sau doar pentru "succesorul" acestuia, nu scrie niciunde că Duhul Sfânt este doar pentru Petru și că doar Petru va fi călăuzit la adevăr, ba mai mult în rugăciunea arhierească, cuprinsă în cap. 17 de la evanghelia după Ioan se vede foarte clar că Christos Se roagă pentru toți, pentru ca să fie sfințiți în Adevăr, pentru ca să fie una precum Tatăl și Fiul sunt una.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:58:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.