Saracia copiilor de bani gata

Saracia copiilor de bani gata

A devenit deja o normalitate faptul ca in ultimii ani sa aflam din mass-media diferite situatii nefericite, unele rusinoase, altele de-a dreptul tragice, in care sunt implicati "copii de bani gata”.

In orice caz, sunt situatii care nu numai ca nu le fac cinste parintilor lor, dar care le umplu sufletul de amaraciune, intristare si durere. Sau poate chiar noi insine am avut parte, ori am aflat din experienta altor rude sau a cunoscutilor, despre astfel de intamplari neplacute.

Aceste momente reprezinta insa pentru noi toti, un prilej de a constata ca unul dintre cele mai importante aspecte pe care le implica cresterea si educarea copilului, il reprezinta raportarea intregii familii la bunastarea materiala.

Nu trebuie sa intelegem ca astfel de probleme vizeaza doar familiile cu averi uriase, pe cei care isi pot permite sa indeplineasca orice dorinta copiilor lor, ci si pe cei de conditie materiala medie sau pe cei ce traiesc in saracie, in momentul in care copiii sunt lasati sa inteleaga ca viata se reduce doar la inmultirea si cheltuirea banilor.

Atunci cand parintii nu au discernamant, o dreapta raportare la avutia materiala, pe care sa o transmita si copiilor, tanarul bogat va fi dispus sa cheltuiasca cu usurinta banii parintilor pentru a-si implini diverse pofte, iar copilul sarac va fi dispus poate sa fure cu usurinta bani, pentru a-si satisface, la randul sau, poftele sale.

Nu se ajunge la aceasta sau se ajunge mult mai greu, in acele cazuri in care parintii insotesc educatia copilului cu necesitatea dobandirii unei vieti virtuoase, din perspectiva moralei crestine.

Insa acest lucru este tot mai anevoios, deoarece parintii insisi, interesati de cum sa mareasca "hambarele lor”, precum bogatul din Scriptura, absorbiti de cariera sau afaceri, uita sau trec intr-un plan secund, atat relatia cu Dumnezeu, cat si pe cea cu copiii.

Fericirea lor consta in faptul ca pot implini copiilor, oricand, orice dorinta sau capriciu. Aceasta cale nu este insa una sanatoasa, fericirea aceasta fiind adesea, in timp, aducatoare de durere.

Acei parinti care nu stiu sa cheltuiasca cu folos averea nu ii pot invata nici pe copii cum sa o faca. Aceasta problema o semnala Sfantul Ioan Gura de Aur inca din vremea sa, atragandu-le atentia parintilor: "cum copiii cei mici adeseori se ranesc cand umbla cu cutite sau sabii, pentru ca nu stiu sa le foloseasca cum trebuie - de aceea mamele nici nu-i lasa sa puna mana pe ele - tot asa si tinerii cad in mari primejdii, cand primesc mostenire de averi si nu vor sa le intrebuinteze asa cum trebuie. Cu ele isi aduna povara de pacate. Din ele se nasc desfatarile, placerile rusinoase si nenumarate rele.”

De aceea, raportarea cu discernamant fata de bani si viata virtuoasa trebuie sadite de parinti inca din primii ani ai copilariei. Rasfatul peste masura si implinirea neconditionata a poftelor le pricinuiesc mult rau. Nu trebuie sa li se dea de inteles ca toate li se cuvin, ci ca toate sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi ca, prin mila Sa, ne bucuram de tot ceea ce avem.

Aceasta constiinta ne descopera si o alta valoare a banilor, nu aceea aratata prin strangerea lor in pusculita sau in contul bancar, ci adevarata valoare a lor pe care o aflam in lumina milosteniei.

Banul nu este nicicand mai valoros ca atunci cand este pus in slujba aproapelui prin milostenie si facerea de bine.

Tot Sfantul Ioan Gura de Aur ne arata ca permanenta preocupare a parintilor nu trebuie sa fie numai bogatia materiala sau mostenirea pe care o lasa copiilor, ci mai ales virtutea: "Voiesti a-l lasa pe el bogat? Invata-l sa fie om bun si cinstit, fiindca astfel va putea si averile sa si le stapaneasca si daca nu va putea castiga altele din nou, cel putin nu va fi mai prejos decat cele deja castigate. Iar daca copilul este rau, chiar de i-ai lasa lui nenumarata avere, daca nu i-ai lasat pazitor (virtutea), l-ai facut mai rau decat cei ce ajung la cea mai de pe urma saracie.”

Aceasta saracie in virtute a copiilor de bani gata, face ca ei sa fie vazuti, in prezent, ca "oi negre ale societatii”. Desi poarta partea lor de vina, ei sunt in cele mai multe cazuri victime ale necredintei si neglijentei parintilor.

Parintii, pusi in fata necazurilor, ajung sa se planga de "fiii cei risipitori”, uitand ca acestia sunt de fapt "fii din fii risipitori”. Parintii care investesc din punct de vedere material in copii, fara a zidi intru ei si virtutea, risipesc. Iar copiii lipsiti de virtuti, indiferent de bogatia materiala pe care o mostenesc, risipesc la randul lor, potrivit cuvantului Mantuitorului: "Cine nu aduna cu Mine risipeste!"

Despre aceasta saracie, sub forma unei crize spirituale si nu neaparat materiale, ne vorbeste si Psalmistul David, intr-un verset devenit o cunoscuta cantare bisericeasca din Slujba Vecerniei: "Bogatii au saracit si au flamanzit, iar cei ce-L cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele" (Psalmul 33,10).

Sa adunam cele bune intru Hristos, astfel incat "hambarele noastre” pamantesti sa nu devina pentru noi, "mai de pret” decat propriii copii.

Liviu Cruceru
27.09.2018

Pe aceeaşi temă

10 Mai 2022

Vizualizari: 12595

Voteaza:

Saracia copiilor de bani gata 5.00 / 5 din 8 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Marcu AdrianPostat la 2012-10-02 10:43

    Multumim pentru acest articol superb !

  • Iuliana TPostat la 2012-05-25 14:55

    Eu sunt de parere ca , copii de bani gata nu vor sti niciodata cum e cu adevarat viata , nu vor sti ce sunt greutatile , dar atunci cand le vor intalni nu vor sti cum sa se comporte , sa procedeze , cat despre credinta , daca ei pun mai presus banii decat ce este cu adevarat important pentru suflet vor cadea in pacat . Iisus a spus " Nu poti servi la doi stapani Dumnezeu si banii " . Si in plus acesti copii nu sunt invatati cum trebuie de catre parinti cum sa pretuiasca banul - prin munca , iar un copil ce a trait si s-a obisnuit cu greul , el va ajunge om in viata cu multe calitati si virtuti pentru ca a fost invatat sa munceasca , sa pretuiasca si sa lupte pentru ceea ce are nu sa primeasca totul de-a gata . Copiii acestia ce primesc totul de-a gata nu vor sti sa se descurce de unii singuri in viata , vor astepta ca altcineva sa faca totul pentru ei in timp ce ei ii vor plati , iar lenea va fi ocupatia lor zilnica . Nu e deloc bine asa si totul porneste de la educatia primita de la parinti din familie .

  • FULEA DanPostat la 2012-05-24 22:32

    Este bine ca acest subiect a mai fost scos la lumina.Educatia in morala crestina este greu de realizat daca insasi parintele nu este lamurit. Din pacate sunt multi parinti care au o viziune gresita si necrestina, dupa care copilul nu trebuie sa aibe parte de greutati pentru faptul ca au avut dansii. Acestia uita ca bruma de credinta ce au avut-o si greutatile (scoase in cale cel mai probabil de Domnul) i-au ajutat sa ajunga oameni.

  • Stefania Dumitrascu Postat la 2012-05-23 10:35

    Asa sa ne ajute Dumnezeu, sa ne crestem copilasii ca buni crestini, sa fie oameni buni si cinstiti. Zilele astea in familia mea se va decide daca sotul meu va pleca sau nu la munca in strainatate. Bineinteles, am luat aceasta decizie din cauza problemelor financiare. Am foarte multa durere in suflet, mai ales ca baietelul meu in varsta de 8 ani, Teodor, nu vrea ca Tati sa plece de langa el, nici macar pentru bani, insa sotul e ca si hotarat. Ma rog intruna sa fie bine, sa luam decizia corecta, sa ne fereasca Dumnezeu de ispitele pe care nu am fi in stare sa le purtam, ca sa nu regretam mai tarziu. Sincer, am in suflet teama ca mi se destrama casnicia, dar Dumnezeu nu ma va lasa si ne va ocroti. Am nevoie si de ajutorul celorlalti: cu un sfat, cu rugaciune, cu o vorba buna din experienta proprie. Va multumesc. Doamne, ajuta!

  • lorena savinPostat la 2012-05-23 08:46

    Sa ne ajute Dumnezeu sa ii indrumam pe copiii nostri pe un drum placut inaintea Domnului si folositor! Dumnezeu sa ne invete cum sa facem asta! Sa ne lumineze pe noi si pe ei sa alegem cai si lucruri folositoare! Insoteste, Doamne familia si copiii mei in aceasta calatorie!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact