Crestinul si ziua onomastica

Crestinul si ziua onomastica

Traim intr-o lume cu un mod de viata din ce in ce mai secularizat. Acest fapt a condus la pierderea de catre noi a unui aspect esential al vietii liturgice in Biserica, anume, semnificatia sarbatorii. In cele ce urmeaza, ne propunem sa surprindem numai cateva aspecte cu privire la raportul dintre ce reprezinta astazi pentru multi dintre crestini ziua de sarbatoare (in particular - ziua onomastica), si ce ar trebui sa reprezinte.

Sarbatoarea - zi a bucuriei duhovnicesti

Rostul sarbatorilor in Biserica este acela de a ne randui viata din perspectiva lor. In prezent, mai mult ne randuim sarbatorile din perspectiva diferitelor aspecte ale vietii. Este cat se poate de nefiresc.

Faptul ca sarbatorile sunt lasate pentru schimbarea modului nostru de existenta este foarte evident in cazul marilor praznice, precum Nasterea Domnului si Craciunul, cand acestea sunt precedate de perioade de post mai indelungate.

Inainte-praznuirea si dupa-praznuirea sunt de altfel alte marturii ale faptului ca o sarbatoare influenteaza nu numai contextul liturgic in care este incadrata, cat viata duhovniceasca a credinciosilor.

In timpul anului liturgic sarbatorile presupun ca timpul nostru, inchinat activitatilor si sarcinilor cotidiene, sa-l prefacem in timp al mantuirii.

Din aceasta perspectiva, "a tine" o sarbatoare nu inseamna nelucrare ci, din contra, a lucra la mantuirea sufletului. Sarbatoarea este un timp - pe cat se poate - al odihnei trupesti, dar mai ales al odihnei sufletesti in Dumnezeu.

Sarbatorile sunt acele zile speciale in care suntem chemati sa praznuim, sa ne veselim duhovniceste. Zile in care "bucuria de a fi", o percepem mai accentuat ca "bucurie de a fi intru Hristos".

Crestinul si ziua onomastica

Atunci cand nu cunoastem semnificatia sarbatorii ne scapa si importanta acesteia. Acest adevar este evident mai ales de ziua onomastica, cand astazi ea nu pare sa insemne mai mult decat bomboane, prajituri, suc si urari.

Este foarte trist sa nu avem o relatie cu sfantul al carui nume l-am primit la Botez. Un ocrotitor ignorat, pe care poate niciodata nu-l chemam in ajutor, si caruia niciodata nu-i multumim.

Suntem atat de egoisti si mandri incat din ziua sfantului facem ziua noastra. Sarbatoarea sa nu mai este vazuta ca o zi in care sa ne aratam recunostinta prin rugaciune, pentru binefacerile primite, ci ca una in care trebuie sa ne simtim bine, sa fim in centrul atentiei, sa petrecem etc.

Multi nu ne invrednicim sa cautam si sa cunoastem macar sensul etimologic al numelui, care se reduce la un cuvant sau cel mult la o scurta expresie, fara a mai pune problema cunoasterii in amanunt a vietii sfantului al carui nume il purtam, si urmarii dupa putere a exemplului sau.

Cu alte cuvinte, purtam un nume care nu ne spune nimic. Dar nu din pricina lui, cat a noastra. Nu primim pentru ca nu cerem, nu aflam pentru ca nu cautam, nu ni se deschide pentru ca nu batem la usa. Ramanem captivi ai propriei noastre ignorante si propriilor neputinte. Nici nu ne mai mira cum, in ultimii ani, exista in randul tinerilor tendinta de a muta "praznuirea” sarbatorilor din biserici in discoteci. Pastele in club, Craciunul in restaurant, ziua onomastica in pub.

Putem inventa scuze variate si circumstante atenuante pentru fapul ca de sarbatori  - de ziua onomastica - nu participam la Sfanta Liturghie sau nici macar nu trecem printr-o biserica. Avem serviciu, avem copii de dus si de luat de la gradinita, avem de facut cumparaturi, trebuie sa ne intalnim cu prietenii. Pe undeva, sunt intemeiate, dar nu intru totul. Daca am vrea cu adevarat, ne-ar mai ramane timp si pentru asta.

Cred ca in acest context sunt lamuritoare urmatoarele cuvinte ale Mantuitorului: "Dati dar Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!"

Dar noi parca prea vartos cautam a da totul Cezarului, iar pe Dumnezeu Il trecem cu vederea sau Il lasam sa astepte o ocazie viitoare. Este insa o asteptare care s-ar putea sa ne coste. De prea multe ori ne serbam ziua fara Cel de la care am primit viata si adauga zile vietii noastre!

In Biserica invatam ca nu exista sarbatoare fara sarbatorit. Aici cei sarbatoriti nu suntem noi, ci cei al caror nume il purtam. Despre ei auzim in cantari, despre ei auzim uneori in Evanghelie, despre ei tine predica preotul. Pe acestia ar trebui sa-i sarbatorim si noi, cum se cuvine, de ziua lor.

Radu Alexandru

Citeste si: Rugaciune la ziua numelui

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 12435

Voteaza:

Crestinul si ziua onomastica 5.00 / 5 din 5 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • TRAIAN IOACHIM NICULAPostat la 2012-09-09 22:17

    Traian Ioachim Nicula Multumesc pentru indrumare. Doamne ajuta de aici innainte !!!!

  • Florina CretuPostat la 2012-06-16 07:56

    Foarte adevarat si frumos...O pilda de care voi tine seama. Multumesc tuturor celor de la crestinortodox pentru cuvintele de mangaiere, alteori de buna mustrare si trezire de constiinta sau de intarire pe care le presara in newsletter si pe site. Imi aduceti in fiecare zi un strop de bucurie. Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact