Pocainta adevarata

Pocainta adevarata

Cine plăteşte cu rău pentru rău este departe de pocăinţa adevărata (Ava Isaia). Işi mărturiseşte păcatul nu cel ce a zis: „Am păcătuit" şi pe urmă rămâne în păcat, ci cel care, după cuvântul psalmului, a aflat păcatul său şi l-a urât (v. Ps. 35, 3) (Sfântul Vasilie cel Mare).

Pocăinţa cere ca omul mai întâi să strige în sinea sa şi să frângă inima sa, apoi să se facă pildă bună pentru ceilalţi (Sfântul Vasilie cel Mare).

Cei ce se pocăiesc sunt datori să plângă cu amar şi să facă din inimă celelalte fapte ce stau în firea pocăinţei (Sfântul Vasilie cel Mare).

Am păcătuit, iubiţilor? Să ne pocăim, fiindcă Domnul primeşte pocăinţa celor ce se căiesc cu adevărat! (Sfântul Efrem Sirul).

Adevărata pocăinţă stă în a te depărta de păcat şi a-l urî. Atunci, Dumnezeu îl primeşte cu bucurie pe cel care vine la El (Sfântul Efrem Sirul).

Unii dintre cei ce se pocăiesc se întorc la păcat, fiindcă riu l-au recunoscut pe şarpele ce se ascunde în ei - şi chiar dacă l-au recunoscut, nu l-au îndepărtat din ei cu desăvârşire, căci au îngăduit să rămână acolo urmele chipului său, iar el, în scurtă vreme, ca şi cum s-ar zămisli în pântece, reface chipul deplin al răutăţii sale.

Când vezi pe cineva că se pocăieşte şi iarăşi păcătuieşte, să pricepi că el nu s-a schimbat în mintea sa, fiindcă în el încă mai sunt toate târâtoarele păcatului. Semnul pocăinţei neclintite este vieţuirea nerăspândită şi aspră, tăierea îngâmfării şi părerii de sine, ochii şi mintea aţintite spre Iisus Hristos, Cel dorit, cu pofta de a deveni, prin
harul lui Hristos, om nou (Sfântul Efrem Sirul).

Zilnic păcătuiesc şi zilnic mă pocăiesc, însă pocăinţa mea nu este adevărată, fiindcă vine din nou păcatul şi o nimiceşte (Sfântul Efrem Sirul). De la vameş şi de la desfrânată am învăţat să mă rog pentru ştergerea păcatelor mele. Asupra prigonitorului Pavel am cunoscut milostiva Ta bunătate (Sfântul Efrem Sirul).

Comoara Dumnezeirii a fost descoperită înaintea desfrânatei pentru ca prin apropierea sa de El femeia să se facă pildă pentru cei ce se pocăiesc (Sfântul Efrem Sirul).

Pocăinţa noastră nu e mai mult decât o umbră faţă de pocăinţa ninivitenilor (Sfântul Efrem Sirul).

Cel ce se pocăieşte cu adevărat se teme întotdeauna, şi in vreme de linişte, când este plin de nădejde, îşi aduce aminte necontenit de pedeapsă (Sfântul Efrem Sirul).

Ascultaţi şi cutremuraţi-vă: deşi marea bunătăţii dumnezeieşti este plină de îndurări, dacă omul nu face pocăinţă nu va primi milă în Ziua Judecăţii (Sfântul Efrem Sirul).
Adevărata pocăinţă nu este cea făcută doar cu gura, ci cea întărită prin fapte, care, ieşind din inima însăşi, nimiceşte întinăciunea necredinţei (Sfântul Ioan Gură de Aur).
Nu este de ajuns să spui: „Sunt păcătos", ci trebuie să-ţi aminteşti de păcatele înseşi, de fiecare în parte (Sfântul Ioan Gură de Aur).

Pocăinţa desăvârşită stă în a nu le mai săvârşi păcatele pe care ni le mărturisim sau pe care ni le dă în vileag conştiinţa - iar dovada că am ispăşit pentru păcate şi că ele ni s-au iertat este aceea că în inima noastră a fost nimicită aplecarea către ele. Trebuie să ţinem minte că nu a fost încă iertat de păcate cel ce în vremea pocăinţei şi
a ispăşirii pentru ele şi le închipuie şi îşi aminteşte de ele. De aici reiese că dezlegaţi şi iertaţi de păcatele dinainte trebuie să ne socotim atunci când inima şi închipuirea nu mai sunt amăgite de ele. Aşadar, în conştiinţa noastră avem martor nemincinos, care încă dinainte de judecată ne încredinţează că ni s-a dat iertare; pe scurt, încredinţare că am fost dezlegaţi de căderile dinainte trebuie să ne dea nimicirea dorinţei lor şi a împătimirii de plăcerile acestei lumi (Ava Pinufie).

Omul care se pocăieşte cu adevărat este supus batjocurii celor lipsiţi de minte, şi acesta este pentru el semnul că place lui Dumnezeu (Sfântul Marcu Ascetul).

Omul care se pocăieşte cu adevărat crede nu că osteneala lui acoperă păcatele dinainte, ci că prin ea îl înduplecă spre milostivire pe Dumnezeu (Sfântul Marcu Ascetul).

Semnul pocăinţei osârdnice este acela că omul crede că este vrednic i se întâmplă, ba chiar de unele şi mai mari (Sfântul Ioan Scărarul).

Adevărata pocăinţă, cu mărturisire şi lacrimi, spală şi curăţă ca un balsam şi ca o doctorie rana pe care a făcut-o în inimă boldul morţii duhovniceşti, apoi îl scoate afară pe viermele care s-a cuibărit în ea şi trăia acolo, şi îl omoară. In cele din urmă, vindecă rana şi locul ei îl face sănătos cu desăvârşire, aşa încât nu mai rămâne din ea nici urmă. Aceasta o ştiu doar cei care au inimă ce caută sănătate cu osteneală, cu lacrimi şi pocăinţă (Sfântul Simeon Noul Teolog).

Dumnezeu nu uită ostenelile şi sudorile tale cele de mai înainte atâta timp cât tu ai inimă înfrântă pentru căderile tale (Sfântul Nichita Stithatul). Adevărata rugăciune este glas al pocăinţei adevărate. Când rugăciunea nu e însufleţită de pocăinţă, ea nu îndeplineşte menirea sa, şi Dumnezeu nu binevoieşte întru ea (Sfântul Ignatie Briancianinov).

Păcătosul vădit, păcătosul care a căzut în păcate de moarte, e mai in stare de pocăinţă decât dreptul părut, care este fără cusur doar prin purtarea dinafară, însă în taina sufletului său e mulţumit de sine (Sfantul lgnatie)

Nu e păcat care să se poată împotrivi lucrării pocăinţei adevarate (Sfântul Teofan Zăvorâtul).

Fragment din cartea "Sfintii Parinti despre pocainta", Editura de suflet

Cumpara cartea "Sfintii Parinti despre pocainta"

 

Pe aceeaşi temă

01 Septembrie 2022

Vizualizari: 1891

Voteaza:

Pocainta adevarata 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

pocainta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut? Răb­dați și mul­țu­­miți lui Dumnezeu, spunând în sinea voastră: „Această boală este pentru păcatele mele mari și nenumărate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta să mă facă mai înfrânat. El nu mai știe cum să mă îndr 10.00 Lei
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german Biserica Ortodoxă cinstește, cu deosebire, pe sfinți, pentru că ei sunt, cum îi numește și Părintele Alexandru, modele peste veacuri pentru toți creștinii. Dar sfinții nu sunt nu numai modele de viețuire creștină, ci și rugători pentru frații lor care se 50.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact