
Mantuitorul Iisus Hristos fiind Creatorul acestei lumi, poate interveni oricand in chip minunat in lumea aceasta. El are puterea de a scoate logica din fagasurile ei obisnuite si a de a supune lucrurile, cand doreste El, altei logici. Insa, toate minunile Mantuitorului au drept scop restaurarea creatiei. Fie ca vorbim de vindecarea orbilor, deci de o restaurare a vazului, de vindecarea slabanogilor, indracitilor etc, El reda prin toate aceste minuni frumusetea si chipul cel dintai al omului. Nu cauta extraordinarul spre a fi laudat, spre a impresiona. De pilda, unui orb nu i-a facut trei ochi, ci doar i-a redat vederea.
Exista in Molitfelnic o rugaciune potrivita pentru intarirea invataturii ca minunile savarsite de Domnul sunt opera de restaurare: “Tu, Care pedespesti si iarasi tamaduiesti, si dai pedepasa cu bunatate si cu iubire de oameni, nu ca sa pierzi zidirea mainilor Tale, ci mai mult, ca sa o aduci la frumusetea cea dintai si la starea cea aleasa de la inceput, pe care am pierdut-o prin slabiciunea mintii si prin sfatul vrajmasului, vrand iarasi a ne ridica si in tot chipul purtand grija sa scapi ce a mai ramas din caderea aceea".
Faptul ca Dumnezeu nu uita de creatia Sa in niciun moment, ne da putere sa afirmam fara retineri ca si in zilele noastre Mantuitorul savarseste nenumarate minuni. Dar le savarseste in tacere si din acest motive ele raman nevazute pentru ochii trupesti.
Iulian Predescu
Mai de folos ne este viata virtuoasa decat darul facerii de minuni
"Daca vrei sa faci chiar minuni, scapa-te de pacate si ai reusit totul! Pacatul este mare demon! Daca scoti din tine pacatul, ai savarsit o minune mai mare decat cei care au pus pe fuga nenumarati demoni. As-culta ce spune Pavel! Pavel pune virtutea mai presus de minuni. Ravniti, spune el, darurile cele mai bune. Si va arat o cale cu mult mai inalta. Si voind sa le arate aceasta cale, nu le-a vorbit de invierea de morti, nici de curatirea leprosilor si nici de alte minuni ca acestea, ci in locul tuturor a pus dragostea. Asculta-L si pe Hristos ca spune: Nu va bucurati ca demonii vi se pleaca, ci ca numele vostru s-a scris in ceruri. Si inainte de aceasta, iarasi: Multi imi vor zice in ziua aceea: Nu cu numele Tau am prorocit si am scos demonii si am facut multe minuni? Si atunci le voi marturisi: Nu va stiu pe voi! Iar inainte de rastignire, chemand pe ucenicii Sai, le-a spus: intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, nu daca veti scoate demoni, ci daca veti avea dragoste intre voi; si iarasi: intru aceasta vor cunoaste ca Tu M-ai trimis, nu daca vor invia morti, ci daca sunt una. Adeseori minunile au fost de folos altora, dar au ranit in suflet pe cel care le-a savarsit, pentru ca l-au ingamfat, l-au facut sa umble dupa slava desarta sau l-au ranit in alt chip. O rana ca aceasta n-o sufera cel virtuos, cel care face fapte bune; faptele bune sunt de folos si lui si altora multi"… "Sa nu ne socotim mai mici pentru ca nu facem minuni. N-am avea nici un castig de-am face minuni, dupa cum nu pierdem nimic de nu facem, daca ducem o viata virtuoasa. Daca facem minuni, noi suntem datornicii lui Dumnezeu; daca, insa, ducem o viata virtuoasa, plina de fapte bune, atunci Dumnezeu ne este datornic". (Sfantul Ioan Gura de Aur)
-
Minunile se fac in cooperare
Publicat in : Predici de duminica -
Minunile Sfintei Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Minunile Sfantului Efrem cel Nou in viata noastra
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.