
Sfantul Mare Mucenic Mina este cinstit pe 11 noiembrie si este cunoscut ca fiind ocrotitorul celor nedreptatiti, ajutator al celor pagubiti si pazitor al celor singuri. Sfantul Mina s-a nascut in prima jumatate a secolului al III-lea, in Nakiyos, in apropiere de Memphis. A ramas de mic orfan, iar mai tarziu a parasit armata si a ales sa traiasca in singuratate. Pentru ca a refuzat sa lepede credinta in Hristos, soldatii i-au taiat capul si l-au aruncat in foc. Osemintele sale au fost scoase din foc de crestini si ingropate. In anul 318, sfintele sale moaste ajung in Alexandria. Pentru minunile savarsite la mormantul sau, imparatul Zenon construieste o biserica in cinstea Sfantului Mina, iar osemintele sale le pune intr-o racla spre cinstire. In jurul acestei biserici va lua nastere orasul Abu Mena, care va fi distrus de arabi in anul 641. Abia in anul 1905 este sunt descoperite vestigiile vechiului oras, iar patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei ridica o manastire noua, in apropiere de vechiul asezamant.
Crestinii care vor sa-l cinsteasca in mod deosebit pe Sfantul Mina o pot face la Biserica Sfantul Mina-Vergu din Bucuresti. In aceasta Biserica se pastreaza Icoana facatoare de minuni a Sfantului Mina si particele din sfintele sale moaste. Icoana a fost adusa in Biserica Sfantul Mina-Vergu in anul 1847 de la Biserica Stelea, care arsese integral. Icoana a ramas neatinsa de foc si este asezata in partea dreapta a catapetesmei.
Moastele Sfantului Mina se afla in acest locas din anul 1874. Noua racla cu moastele Sfantului Mare Mucenic Mina de la Biserica Sf. Mina - Vergu, Bucuresti, a fost sfintita pe 9 noiembrie 2011, de Patriarhul Romaniei.
Sarbatoarea hramului debuteaza pe 10 noiembrie, cand racla cu moastele Sfantului Mina este scoasa din biserica si asezata spre inchinare, sub un baldachin special amenajat in apropierea sfantului locas. Mentionam ca Biserica Vergu din Capitala a fost construita in prima jumatate a secolului al 18-lea.
Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina
O, preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat scap eu ticalosul si catre sfant chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinti ma rog tie: vezi, sfinte, paguba mea, vezi saracia si ticalosia mea; vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu.
De aceea ma rog tie, fericite si sfinte Mina, grabeste de ma ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ma sprijineste pe mine robul tau. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea pe mine ticalosul si scarbitul, ca stiu, sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit suferinte grele si chinuri infricosatoare de la cei fara de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat, nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?
Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine ticalosul si scarbitul, ca sa alerg la ajutorul tau. Am auzit de negutatorul acela din pamantul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugaciuni, nu numai ca ai vadit pe ucigasul sau si l-ai scos din paguba lui dandu-i indarat punga cu galbeni; dar, o! minune, ca si din mort si taiat in bucati, tu l-ai vindecat si l-ai facut sanatos.
Asemenea si lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur tinut in maini, fiindca il fagaduise bisericii tale. Tot asa si femeia Sofia, care venea spre inchinare in sfant locasul tau, nu numai ca a fost izbavita de ostasul acela ce o silea spre pacat, dar si pe ostas, dupa cuviinta l-ai certat. La fel si schiopul care venea la sfanta biserica ta spre inchinare, cu rugaciune indata l-ai tamaduit. Asemenea si femeii celei mute, i-ai deschis graiul si vorbea curat. De asemenea atunci cand evreul daduse prietenului sau crestin o punga cu glabeni, pe care crestinul tagaduia ca a primit-o, jurand pentru aceasta chiar in biserica ta, tu nu numai ca ai izbavit pe crestin de juramant, dar si evreul, vazand minunea ta, a crezut intru tine si a venit la credinta crestina. Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au facut si pe mine a crede ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor si minunat.
De aceea incredintat sunt ca tot cel ce alearga la tine, cerand cu credinta ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta si eu cred ca tu acelasi esti, sfinte, ca atunci si astazi, ca oricine a alergat la tine nu s-a intors neajutat. Pentru aceeea si eu acum, fiind scarbit si in paguba, alerg la tine cu credinta si cu lacrimi, ingenunchind, si ma rog tie, Sfinte si Mare Mucenice Mina, ca sa te rogi pentru mine pagubasul si scarbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intrutotlaudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
-
Acatistul Sfantului Mina
Publicat in : Acatiste -
Viata Sfantului Mina
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Mina, ocrotitorul celor pagubiti
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Mina
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.