
Prin Acatist trebuie sa intelegem in primul rand slujba de lauda, alcatuita spre cinstirea Mantuitorului, a Maicii Domnului sau a unui sfant. Prin cuvantul Acatist credinciosii fac referire si la pomelnicele in care sunt mentionate nevoile si trebuintele lor. Termenul Acatist inseamna a sta in picioare. Deci, in timpul slujbei Acatistului se sta in picioare sau chiar in genunchi.
Lunea este ziua inchinata puterilor ceresti fara de trupuri si din acest motiv este recomandat sa citim Acatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, alcatuit de Sfantul Cuvios Nicodim Aghioritul (+ 1809).
Ziua de marti este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul. Deci, in aceasta zi putem citi Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul, alcatuit de patriarhul isihast Isidor al Constantinopolului (+ 1350).
Zilele de miercuri si vineri sunt inchinate Patimirilor Domnului. De aceea, in aceste zile se obisnuieste sa fie citit Acatistul Sfintei Cruci, alcatuit in veacul al XVIII-lea de Nicolae Velara.
Joia suntem chemati sa aducem lauda in chip deosebit Sfintilor Apostoli si Sfantului Ierarh Nicolae. Din acest motiv, in aceasta zi se citesc alternativ Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, alcatuit de Sfantul Cuvios Nicodim Aghioritul (+1809) si Acatistul Sfantului Ierarh Nicolae, creatie romaneasca din secolul al XIX-lea.
Mentionam ca cel mai vechi acatist cunoscut este Acatistul Bunei Vestiri. Acest acatist este cantat solemn in fiecare an, in cadrul Deniei de vineri seara din saptamana a cincea a Postului Sfintelor Pasti, iar in manastirile cu traditie athonita este rostit zilnic de catre monahi. Exista si obiceiul ca el sa fie citit in fiecare zi de sambata (sau vineri seara).
Acatistul Mantuitorului este al doilea acatist cunoscut ca vechime. El se rosteste de obicei duminica.
Acestea sunt recomandarile Bisericii, insa, avem libertatea de a citi orice acatist. Putem citi acatistul sfantului ocrotitor sau al sfintilor mentionati in calendar. In cazurile din urma, ni se cere ca atunci cand ajungem la o sarbatoare anume, e bine sa tinem seama de ea si sa citim Acatistul legat de sarbatoarea respectiva.
Iulian Predescu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.