Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 00:36 pe 18.10.2009
“Vă prezint un bărbat în multe invăţat şi a multe scriitor, pe care, dacă aş voi să-l numesc Titu Liviu al Daciei sale Transdanubiene, ar fi să ascund ceea ce ar trebui rostit mai înainte de toate, anume: că el a scris opere istorice în patru limbi, că a mers până la izvoarele cele mai ascunse, că a prefăcut în piese de teatru povestiri istorice şi şi-a împletit numele său cu insăşi istoria… căci nu a descris numai faptele românilor, nu a publicat numai monumentele şi a străbătut cu o curiozitate ca a lui Pliniu arta, sălaşurile şi mănăstirile lor, el urmărind analele turceşti, pe o întindere de cinci secole, în tot atâtea tomuri le-a infăţişat, precum a cercetat şi obiceiurile şi aşezămintele tuturor neamurilor din parţile de miazăzi şi soare-răsare ale Europei. Căci nimeni nu se bucură în atare privinţă de o mai mare şi mai răspândită faimă.”

Poynter

Asupra textelor publicate de Nicolae Iorga în diverse reviste nu prea putem să formulăm întrebări. Fiecare text are ceva aparte şi totuşi ceva le leagă. Dar putem să ne întrebăm:”A fost sau nu un creator polivalent?” Şi vom încerca să demonstrăm că da. Întreaga sa activitate şi-a dedicat-o publicării diferitelor articole, pe care ulterior le-a strâns în volume impresionante. Din acest motiv analiza unui singur articol nu poate acoperi vasta sa activitate din diferite domenii ca cel literar, istoric, politic. Toate aceste domenii au fost acoperite de Iorga, prin diferitele articole pe care le-a publicat în reviste ca “Semănătorul”, “Timpul” sau “Neamul Românesc”. Haideţi deci, să analizăm natura polivalentă a acestui mare creator.
Personalitate copleşitoare a culturii române şi universale, unul dintre marii istorici ai lumii, cu o operă imensă , creator polivalent, intră şi el în linia pe care Eliade o numea a personalităţilor de factură enciclopedică şi titanică . Timp de o jumătate de veac a marcat învăţământul românesc şi presa culturală , fiind un mare dascăl naţional, cu o influenţă fără egal asupra studenţilor, a tineretului şi a opiniei publice. Prin întreaga sa operă şi activitate, desfăşurată în plan cultural şi politic, Iorga s-a impus ca un militant pentru realizarea idealului naţional. A fost un om politic de prim plan în epocă; în 1910 a înfiinţat partidul naţional-democrat, a ocupat funcţia de prim-ministru între 1931-1932, a avut o poziţie net antifascistă.
Iorga este o figură emblematică a culturii române. Opera sa este impresionantă ca dimensiune şi arie tematică . Unii exegeţi cifrează opera sa la circa 16.000 de titluri, dintre care 1.000 de volume, 10.000 de articole, 5.000 de recenzii şi studii). S-a calculat că a scris aproximativ câte un articol pe zi. Este considerat un Homer al istoriei, care a scris drama umanitaţii, a visat la viitorul ei, a lucrat la edificarea unei conştiinţe critice a lumii contemporane.
Iorga a publicat numeroase izvoare şi documente istorice, a elaborat monografii şi sinteze de referintă , a îngrijit numeroase colecţii de documente. Iorga şi-a uimit contemporanii prin personalitatea sa , prin vastitatea preocupărilor şi a orizontului intelectual. A abordat toate domeniile istoriei şi a scris multe sinteze monumentale privind istoria literaturii române şi istoria literaturilor romanice, istoria politică şi economică , istoria comerţului, istoria mentalităţilor etc. Este o operă fatal inegală.
Avea o memorie fenomenală şi toate lucrurile sale sunt saturate de o documentaţie neobişnuită , care mergea adeseori până la epuizarea unui fenomen studiat.

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni