Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 16:48 pe 22.06.2012
Sa ne certam in soapta

V-ati imaginat vreodata cum ar fi o cearta in care toata lumea vorbeste in soapta? Nu ar fi mai castigat cel care sopteste mai incet, pentru ca ceilalti vor apleca mai curand urechea spre el sa-l asculte, in loc sa tipe ei tare, ca sa se faca auziti? Cearta apare atunci cand simtim ca cei din jur nu ne asculta: iar dupa o cearta, trebuie intotdeauna sa ne aducem pacea in suflet si sa iertam.

Cea mai buna metoda de a gestiona o cearta este sa ne amintim mereu ca nu cel care tipa mai tare este cel care se face auzit, ci cel care stie sa capteze atentia partenerului de dialog si care se bucura de respect si ascultare. De aceea, trebuie sa ne asiguram mereu ca faptele si vorbele noastre arata ca suntem acele persoane care nu vor trebui niciodata sa intre intr-un conflict deschis. O neintelegere sau interesele diferite pot fi cu usurinta rezolvate, prin comunicare.

Certurile in familie sau cu prieteni ne aduc, de multe ori, cele mai mari batai de cap. Neintelegerile cu persoana iubita ne provoaca uneori chiar mai multa nefericire si suferinta decat o cearta cu orice strain, pentru ca acestia sunt oamenii in care ne punem sperantele. De aceea, dupa un astfel de conflict, trebuie sa stim sa revenim la liniste sufleteasca, fara sa purtam resentimente.

In cadrul spovedaniei, spre exemplu, duhovnicul ne intreaba daca exista vreun conflict deschis in sanul familiei noastre, si daca exista oameni fata de care avem ganduri rele. Nu intamplator preotul ne intreaba acest lucru, se stie ca oamenii sufera foarte mult atunci cand sunt in conflict cu familia sau cu prietenii. Frati care nu vorbesc ani de zile dupa o cearta, copii care nu vorbesc cu parintii lor, veri care se evita cand se intalnesc pe strada, astfel de situatii se intalnesc foarte des.

Fie ca neintelegerile apar din cauza orgoliilor, a banilor sau a unor comportamente sau atitudini nesanatoase, acestea trebuie inlaturate, pentru ca sufletul nostru sa fie impacat. Cel mai des insa, nu stim cum sa reactionam in cadrul unui conflict si ne lasam purtati de val, de mania momentului care duce, cu siguranta, la regrete.

Lupta pentru dreptate

De cele mai multe ori, cearta porneste atunci cand fiecare crede ca dreptatea este de partea lui. Insa adevarul este ca, atunci cand doi se cearta si dreptatea este de partea unuia, cel putin jumatate dintre noi isi aleg prost cauza. De aceea, pentru a preveni certurile, trebuie intai sa ne asiguram ca luptam pentru ceea ce trebuie.

Biblia ne invata sa nu ne luam dupa zvonuri, sa nu ne insotim "cu cei ce iubesc galceava" si sa nu ascultam de cei care ne dau sfaturi care ne fac rau. Omul neastamparat starneste certuri si paratorul dezbina pe cei mai buni prieteni (Proverbe 16:28) Dar mai ales, sa nu mintim. Caci minciuna poate face foarte mult rau: "Ca un buzdugan, ca o sabie si ca o sageata ascutita, asa este un om care face o marturisire mincinoasa împotriva aproapelui sau (Proverbe, 25:18)

Daca trebuie neaparat sa ne luptam pentru o cauza, sau suntem nedreptatiti in vreun fel, trebuie sa stim cum sa ne facem auziti parerea fara sa spunem vorbe peste masura de grele, sau fara sa ii ranim pe cei din jur. Cel mai des, ranile sunt provocate pentru ca unul dintre cei implicati se crede superior si nu doreste sa asculte ceea ce are de spus celalalt. De aceea, trebuie sa stim intotdeauna cum sa ascultam si sa respectam partenerul de dialog.

Miscarea, vorba buna si aerul curat ne aduc pacea in suflet

Daca in timpul unei discutii simtim ca apare agresivitate, este important sa avem o metoda de a ne calma, pentru a nu aduce manie, frustrare si nefericire in relatia cu cel de langa noi. Atunci cand suntem maniosi, fetele ni se inrosesc, mainile tremura, inimile bat puternic. Iar vorba urata spusa celui drag nu se uita niciodata, chiar daca e spusa la manie.

Ca sa evitam astfel de lucruri, trebuie sa gasim o activitate care sa ne ia gandul de la problema care ne-a infuriat. O plimbare in parc, cateva minute petrecute la aer curat sau exercitii de gimnastica usoara ne pot aduce o stare de calm in suflet. Stresul provocat de conflicte poate fi cu usurinta eliberta si in timpul activitatilor sportive care consuma energie (fotbal, inot, alergat), energie pe care am fi consumat-o altfel in certuri inutile.

Odata instalata aceasta stare, ne putem linisti si putem discuta calm despre problema pe care o avem. In acest ragaz putem gasi chiar o solutie de compromis la care nu ne-am fi gandit intr-un moment de furie. Sa ne soptim deci, gandurile, si sa nu uitam ca pacea si intelegerea cu cei din jur trebuie sa ramana obiectivul principal.

Livia Popescu
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni