Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 15:08 pe 29.11.2011
Schitul Sf. Andrei

Schitul Sf. Andrei este un aşezământ monastic în Kareya, Sf. Munte. Este of dependinţă a Mănăstirii Vatoped şi găzduieşte Academia Athoniană.

Schitul îşi trage originile de la decizia Patriarhului Constantinopolului Atanasie al II-lea Patelarul care retrăgându-se în Sf. Munte la mijlocul sec. XV după căderea Constantinopolului, s-a stabilit într-o chilie pe vechiul aşezământ al fostei Mănăstiri Xistru, chilie pe care patriarhul a dedicat-o Sf. Antonie cel Mare. Această chilie mai apoi a devenit baza schitului. În 1761, Patriarhului Constantinopolului Serafim al II-lea care de asemenea s-a retras în Sf. Munte a înlocuit chilia cu o nouă construcţie pe care a dedicat-o Sf. Ap. Andrei şi Sf. Antonie.

Datorită creşterii continue a numărului de vieţuitori a schitului o biserică centrală dedicată Sf. Ap. Andrei a fost construită în 1867 şi târnosită în 1900 de Patriarhului Constantinopolului Ioachim al III-lea. Biserica este cea mai mare din Sf. Munte şi printe cele mai mari din Balcani, având o înălţime de 30m şi o lungime de 60m.

La începutul sec. XX, schitul a crescut foarte mult. Înainte de primul război mondial, schitul avea între 700 şi 800 de monahi ruşi. Însă datorită evenimentelor din Rusia din perioada respectivă afluxul de monahi ruşi a dispărut.

În 1958, aripa vestică a schitului şi biblioteca au ars şi în 1971 ultimul monah din vechea obşte, părintele Samson, s-a mutat la Domnul. Schitul a rămas părăsit. În 1992 o nouă obşte de limbă greacă au adus o nouă suflare de viaţă în schit. În 2001, câţiva monahi tineri s-au alăturat obştii şi cu un nou stareţ au adus speranţa unui viitor luminos.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni