Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 20:50 pe 12.11.2011
Sfântul apostol Andrei - apostolul românilor

Ultima zi a lunii noiembrie, a treizecea, este pentru Biserica Ortodoxa Romana o zi de mare sarbatoare. Este ziua in care praznuim pe cel numit apostolul romanilor - Sfantul Apostol Andrei. Despre Sfantul Apostol Andrei gasim numeroase informatii atat in Sf. Scriptura , in consemnari ale Sfintilor Parinti ai Bisericii cat si in unele traditii locale romanesti.

Sfintele Evanghelii pomenesc de el mai intai in calitate de ucenic al Sf. Ioan Botezatorul, apoi al Mantuitorului, fiind primul chemat dintre cei 12, al doilea fiind Simon Petru, fratele lui ( Ioan 1,36-41). Ei erau fii ai pescarului Iona ,din Betsaida Galileii,avand aceeasi indeletnicire ca si tatal lor.Din clipa in care au auzit chemarea Mantuitorului : “veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni!” (Matei 4,18) Andrei si fratele acestuia nu se mai despart de Hristos.

Dintre Sfintii Parinti ai Bisericii , Origen, noteaza ca prin tragere la sorti apostoli au pornit in misiunea de raspandire a invataturii Mantuitorului Hristos, Sf. Ap. Andrei are misiunea de a merge in Scitia Minor ( vestul Marii Negre, adica Dorogea de azi). Acelasi lucru il consemneaza mai tarziu si istoricul bisericesc Eusebiu de Cezareea.

Mitropolitul Dosoftei al Moldovei (+1693) noteaza: “Apostolului Andrei i-a revenit Bitinia si Marea Neagra….. si sosind la Dunare, ce-i zic Dobrogea, si altele ce sunt pe Dunare… acestea toate le-a umblat…”

In ceea ce priveste traditile locale in zona Dobrogei se pastreza anumite povestiri, colinde si alte creatii folclorice care amintesc de numele sfantului.

Cinstirea apostolului se vede la noi si prin raspandirea foarte larga a numelui sau, foarte frumos si semnificativ (anir – andros = barbat).

Ultima parte a misiunii sale o face in provincia Ahaia (Grecia).Istoricul bizantin, Nichifor Calist (sec.XIV) ne spune ca Andrei a ajuns in cetatea Patras, unde a fost martirizat pe o cruce in forma de X care pana astazi se numeste crucea Sfantului Andrei. Sfintele lui moaste au stat o vreme la Patras, apoi din sec. al- IV-lea la Roma aduse aici de cruciati, iar din anul 1964 se pastreaza in catedrala mitropolitana din Corint. Pentru evlavia poporului roman, o parte din sfintele moaste se pastreaza in catedrala episcopala din Galati. Ziua lui de pomenire este pentru noi, credinciosii prilej de bucurie duhovniceaca. De aceea rostim : “Ca cel decat apostolii mai intai chemat si verhonicului frate adevarat, Stapanului tuturor ,Andreie, roaga-te, pace lumii sa daruiasca si sufletelor noaste mare mila”.







Preot, Vasile Motogna

Postat 16:16 pe 13.11.2011
Apostolul care prin voia Domnului a crestinat tara noastra,merita toata cinstirea si recunostinta.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni