Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 19:06 pe 12.11.2011
TOTUL DESPRE SFANTUL APOSTOL ANDREI
In calendarul lunii noiembrie in ziua de 30, crestinatatea praznuieste pe Sf. Apostol Andrei, cel dintai chemat. Pentru cre;tinul roman, Sf. Apostol Andrei are o semnificatie aparte. Sf. Apostol Andrei este cel care a vestit Evanghelia lui Hristos pe pamantul tarii noastre, acum aproape 2000 de ani, in Dobrogea si la Gurile Dunarii. Intre cei 12 apostoli alesI de Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa fie "pescar de oameni" se remarca Sf. Apostol Andrei, fratele lui Simon Petru, fii lui Iona, din cetatea Betsaida Galileei, Sf. Apostol Andrei era pescar.

"La inceput Sf. Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Apoi, auzind de intruparea Mantuitorului nostru Iisus Hristos s-a dus in Carpenaum, unde locuia Domnul si L-a intrebat: "Invatatorule, unde locuiesti"? Iar Domnul I-a raspuns: "Vino si vezi" ! sI a ramas cu El in ziua aceea. Astfel, Sfantul Apostol Andrei a fost cel dintai chemat la vestirea Evangheliei lui Hristos. Nu dupa multe zile, Andrei si Simon-Petru se aflau intr-o corabie cu tatal lor, Iona; voiau sa plece pe mare la pescuit de peste. Atunci Fiul lui Dumnezeu I-a chemat pe amandoi la apostolie, zicandu-le: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni" ! Din clipa aceea au lasat toate si au urmat lui Hristos pana la moarte si inviere, fiind martori ai minunilor si Invierii Lui. Iar dupa inaltarea sa la cer, tragand la sorti unde sa plece fiecare la vestirea Evangheliei, Sfantului Apostol Andrei I-a cazut sortul sa increstineze mai ales tarile din jurul Marii Negre. Deci mai intaI a crestinat Armenia, Iviria si Scythia Mare, adica Ucraina de astazi, infingand Sfanta Cruce pe locul unde era Kievul. Apoi a crestinat Crimeea, sudul Basarabiei si, trecand pe la Gurile Dunarii a zabovit mai mult la Tomis, unde a botezat pe multi din Scythia Mica, adica Dobrogea de azi. El a stat cu ucenicii saI intr-o pestera din apropiere, unde ficea Sfanta Liturghie, de teama paganilor inchinatori la idoli. Pestera poarta numele Sfantului Apostol Andrei pana astazi si se afla in comuna Ion Corvin din sud-vestul judetului Constanta. Astazi s-a construit acolo o manastire mare cu hramul "Sfantul Apostol Andrei".

Dupa ce a hirotonit episcopi si preoti la Tomis-Constanta de azi - Sfantul Apostol Andrei a trecut prin Tracia-Bulgaria de azi -prin Macedonia, prin Grecia si a ajuns in Peloponez unde a zabovit doi ani in orasul Patras. Aici a crestinat pe multi inchinatori la idoli, a facut nenumarate minuni, a darmat capistile idolilor si a marturisit pe Hristos cu multa putere. Vazand aceasta ighemonul cetatii ce se chema Egheat l-a prins, l-a batut tare si l-a aruncat in temnita cu unii din ucenicii sai. Apoi, vazand ca multi credeau in Hristos prin Sfantul Apostol Andrei, l-a condamnat la moarte prin rastignire pe cruce in forma de X, dandu-si sufletul in mainile Domnului nostru Iisus Hristos la 30 noiembrie, pe timpul imparatului Nero". (Arhimandrit Cleopa Ilie-"Predici la praznice imparatesti si la sfintii de peste an", Ed. Episcopiei Romanului-1996, p.263).

Marturii ale prezentei Sf. Apostol Andrei pe meleagurile tarii noastre gasim la Origen (+254) care scrie: "Cand Sfintii Apostoli ai Mantuitorului s-au raspandit in toata lumea, Toma, dupa cum spunea traditia, a primit (prin tragere la sorti) Partia, iar Andrei, Scythia; la Eusebiu de Cesarea (+340) "Cand Sfintii Apostoli si ucenici ai Mantuitorului nostru-scria el-s-au imprastiat peste tot pamantul locuit. Toma a luat (spre evanghelizare) tara Partilor. Andrei Scythia, Ioan Ava…"

Calugarul Epifanie (sec. Vlll) in viata Sf.Ap.Andrei afirma ca intre popoarele increstinate de el se numara si scitii. In sinaxarul Bisericii Constantinopolitane se precizeaza ca Sf. Ap. Andrei "a predicat in Pont, Tracia si Scythia". Istoricul bizantin Nichifor Calist (sec.XlV) scrie ca Sf. Ap. Andrei a trecut din provinciile Asiei Mici in "provinciile scitice" care puteau fi Scythia si Minor (Dacia Pontica) locuita de greci, romani si geto-daci.

In proloagele tiparite de Mitropolitul Dosoftei al Moldovei (+1693) se spune: "Apostolul Andrei I-a revenit Bitinia si Marea Neagra…, |arigradul, Tracia si Macedonia si sosind la Dunare, ce I se zice Dobrogea, si altele ce sunt pe Dunare, Tesalia si acestea toate le-a umblat…" Noi crestinii romani avem Biserica de origine apostolica intemeiata in primul secol, dupa inaltarea Mantuitorului nostru Iisus Hristos la Cer. Noi suntem din inceput aici in Carpati si la Gurile Dunarii, pe cand ungurii au venit in Europa in sec lV, din Mongolia si s-au crestinat in anul 950 de stefan cel Sfant; slavii au venit si ei prin sec. Vll-Vlll din nord Asiei si s-au crestinat mai tarziu - bulgarii, in anul 864, sarbii, in anul 868 si rusii in anul 988… Referitor la Sf. Andrei

s-au creat anumite obiceiuri sau colinde: "Ne dati ori nu ne dati?/Ca mergem la alta casa/Unde Sf. Andrei ne lasa/sI ne face tolba groasa…"/.

Se pune grau incoltit, ramuri de mar, visin si cires care se tin pana la Anul Nou, considerandu-se ca aduc noroc. In popor Sf. Apostol Andrei este considerat protectorul oamenilor impotriva lupilor a strigoilor si a altor duhuri rele. Poetul Vasile Alecsandri in poezia "Noaptea Sf. Andrei" spune: "Zgomot trist in camp rasuna/ Vin strigoii, se aduna/ Parasind al lor sicriu/ Voi, crestinilor popoare/ Faceti cruci mantuitoare/ Caci e noapte ingrozitoare/ Noaptea Sf. Andrei…"

Credintele populare au facut din Sf. Andrei "mai marele peste lupi" deoarece 30 noiembrie este considerat "cap de iarna", inceputul "lunii lupilor", luna decembrie care mai este numita "luna lui Andrei", popular "Indrea". Aceasta asociere intre Sf. Andrei si primejdiile timpului de iarna poate aminti misiunea incredintata apostolilor de a "scoate pe diavoli", de a intari sufletele oamenilor impotriva uneltirilor nimicitoare ale Duhului Rau. Sf. Andrei ne spune impreuna cu fratele sau Petru: "Fiti cumpatati si privegheati, caci potrivnicul vostru, diavolul, umbla racnind ca un leu si cauta pe cine sa inghita; caruia sa-I stati impotriva, ramanand tari in credinta" (Petru, 5,8-9). Multi crestini poarta numele Sf. Apostol Andrei. Etimologic Andrei provine din aner-andreos - om si andreios - curajos si inseamna om curajos, barbat vrednic. Exista si forma feminina Andreia. Amandoua prenumele au multe variante si diminutive.

"Fiul Galileei si frate al lui Petru, dintre pescari in soborul Apostolilor intaI ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormantul tau din Patras chemi popoarele la Dumnezeu si acum ne-ai umplut de bucurie ca in Romania iarasI ai venit, unde pe Hristos Domnul l-ai propovaduit". (Condacul Sfantului)

preot Constantin Mihaescu, parohul Bisericii Spirea Noua
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni