Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 02:51 pe 26.09.2011
Biserica Domneasca "Sf. Ioan Botezatorul" din Piatra-Neamt

- Scurt istoric

Intre anii 1468-1475 a fost construita Curtea Domneasca de catre Stefan cel Mare, cu rolul administrativ al tinutului Neamt.

Primul document care vorbeste despre curtile domnesti dateaza din 1491. Curtea, ale carei galerii din subsol se pot vedea sub Liceul Petru Rares din vecinatate, a determinat construirea bisericii, si, ca o necesitate pentru biserica a fost construit turnul de clopotnita.

Dupa indicatiile pisaniei, biserica a fost zidita de la 15 iulie 1497 pana la data de 11 noiembrie 1498; turnul de clopotnita a fost zidit in anul 1499, terminat la 24 octombrie acelasi an.

Curtea domneasca, biserica si turnul au fost imprejmuite cu zid de piatra, asa cum se poate vedea in partea de sud si in spatele Liceului Petru Rares, pe strada Meteorului.

Poarta de intrare a fost unde este Banca Nationala, asa cum indica stampa ramasa de la Gh. Asachi sin 1847. Curtea Domneasca a jucat rolul ei pana dupa domnia lui Vasile Lupu si timpul, ajutat de oameni putin luminati, a dus la disparitiea ei, incat in anul 1893, se construieste Liceul Petru Rares, pe temelia fostei Curti Domnesti, pastrandu-se in subsolul liceului, subsolul Curtii Domnesti.

In anul 1878, s-a sapat pe strada dintre Biserica si Curte, si, pentru a se deschide strada Stefan cel Mare, s-a daramat zidul de Est si cel de Nord-Vest, si odata cu acestea si poarta de intrare de la Biserica.

Precizam ca Biserica Sf. Ioan a construit un centru de atentie al orasului Piatra-Neamt. Razasii erau spre Cartierul Valea Viei, unde la 1538 era o biserica. In prundul Bistritei, Precista era locul breslarilor si al oamenilor de rand, iar Marateii era proprietate particulara cu mahalaua butnarilor si dogarilor.

Un important document pentru Biserica Sf. Ioan Domnesc, este Evanghelia din 1502, aflata in Muzeul istoric al Romaniei - Bucuresti, care are urmatoarea inscriptie:

Binecredinciosul Stefan Voievod cu Mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, din dragoste catre Mormantul lui Iisus Hristos, din ravna si sarguinta, am dat de s-a scris si ferecat acest Tetraevanghel si l-am dat pentru pomenirea sa si a Domniei sale Maria si fiului lor, la Biserica Curtilor care este pe Bistrita, unde este hramul Nasterea Cinstitului, Slavitului Prooroc Ioan, in anul domniei noastre al 46-lea si s-a savarsit cu mana mult pacatosului Ieromonah Spiridon din manastirea Putna, 7010, iunie 24.

Interventii si Reparatii

Calatorul Bandini scrie ca gasit la Piatra doua biserici de lemn si una de piatra "Sanctorul Imagines picturn" pe care o gaseste maltratata prin ultimele restauratiuni. Intelectualul pietrean Smaca vede in cuvantul "maltratare" deschiderea arcadei de centru dintre naos si pronaos.

In secolul 18 i s-a adaugat bisericii lui Stefan un pridvor, desfiintat in anul 1937 la interventia marelui istoric Nicolae Iorga.

In anii 1799-1806 a avut loc o alta reparatie la biserica, unii conchizand ca atunci s-a facut supralargirea interioara.

In anii 1871-1973 s-au facut reparatii interioare si exterioare. S-a innoit catapeteasma - asa cum se vede - stil baroc - sculptata de Gherasim Monahul si Tanase Sapatorul si pictata de Constantin Basarab si Panaite Mavrodin. Constantin Basarab a fost mucenicul lui Nicolae Grigorescu care a lucrat la Agapia. Stilul picturii este cel neo-bizantin.

Tabloul Ctitorilor Stefan si Maria Voichita a fost pictat de aceiasi Basarab si Mavrodin, pictura facuta in ulei pe panza.

Acoperisul bisericii a primit o sarpanta mai revede fata de cea care era, in anul 1937, cand a fost acoperita cu tigla de mesterul Carol Zani. In secolul 19 a aparut amvonul si cafasul pentru cor. Toate stranile sunt din anul 1937, lucrate in atelierul Scolii de Arta si meserii din Piatra-Neamt, la recomandarea profesorului Nicolae Iorga.
OBIECTE DE PATRIMONIU

* Candelabrele de cristal de Boemia donate de Nicu Albu in anul 1837;
* icoanele: Domnul Hristos binecuvantand Sf. Potir - de Constantin Stahie;
* Sf. Treime, Sf. Ioan Botezatorul si Icoana dascalului Atanasiu din 1792;
* Sf. Evanghelie de Manastirea Neamt din 1821;
* Evanghelia de Sibiu 1854;
* Evanghelia de Buzau 1869;
* una Cruce in filigram de argint secolul XIX;
* alta cruce mica de argint filigramat din 1819, un potir de argint din secolul XIX;
* carte veche: Mantuirea pacatosilor manuscris din 1820, Biblia de la Bllaj 1795, Pidalionul de Neamt 1854.

Crutata de orice ruina, biserica infatiseaza azi desavarsita Biserica lui Stefan cel Mare prezentand stilul Marelui Voievod. Exteriorul reprezinta originalitatea vremii ctitorului.
Postat 02:56 pe 26.09.2011

Curtea si Biserica Domneasca din Piatra Neamt sunt vestigii ale vietii medievale din acest oras, fiind construite in lunga domnie a lui Stefan cel Mare.



Intregul ansamblu contine curtea domneasca, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul si un turn-clopotnita. Fiind situate chiar in centrul orasului Piatra Neamt, atrag multi turisti care aici descopera un crampei de istorie.



Curtea Domneasca, biserica si turnul au fost imprejmuite in trecut de un zid gros de piatra, cu rol de aparare. Din acesta se mai poate vedea doar o portiune in partea de sud si in spatele Liceului Petru Rares.



Din nefericire, nu se mai poate vedea mult din vechea Curte Domneasca din Piatra Neamt pentru ca „modernizarile” au distrus-o partial. Din original au ramas doar pivnitele casei domnesti (acum aici este un muzeu) si bucati din zidurile de incinta.



In rest, in locul ei s-au construit alte case, un liceu si chiar strazi.



Biserica insa este in picoare si domina falnica peisajul din centrul orasului, ramanand vestigiu al arhitecturii moldovenesti de pe vremea lui Stefan cel Mare.



Si pe biserica si-a pus pecetea vremea, vechea catapeteasma fiind distrusa, iar cea noua este din secolul XIX, fiind pictata de Panaite Mavrodin si C.V. Basarab, luand ca model Manastirea Agapia.



Privita de afara, aceasta biserica impresioneaza prin contrast – zidurile de piatra sunt sobre si ingalbenite de vreme, dar din cand in cand au brauri de caramida viu colorata.



Cat despre turnul clopotnita, acesta avea menirea de bastion de straja pe vremea atacurilor turcesti si nu numai.



Constructia ce se inalta cam 20 de metri are patru contraforturi inca de acum 500 de ani. Doar foisorul de paza a fost adaugat ulterior.



Din complexul Curtea Domneasca din Piatra Neamt face parte si Muzeul Curtea Domneasca, de langa Liceul Petru Rares. Acesta este deschis de marti pana duminica de la 10 la 18 (in perioada aprilie-septembrie) si de la 9 la 17 in restul anului. Muzeul expune materiale tridimensionale si documente referitoare la Curtea Domneasca asa cum arata ea candva.



Tot in aceasta locatie se gasesc si trei muzee deosebite din Piatra Neamt: Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni.



Curtea Domneasca, Biserica Sf Ioan si Turnul-Clopotnita sunt recunoscute drept un simbol al orasului de la poalele Pietricicai si pot fi admirate si din telegondola instalata de cativa ani in oras.

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni