Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 02:44 pe 26.09.2011
Curtea si Biserica Domneasca

Este situat in centrul orasului si, potrivit izvoarelor istorice, acest ansamblu arhitectural alcatuit din Curtea Domneasca, Biserica "Sf. Ioan Botezatorul" si Turnul-clopotnita isi are inceputurile in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare.

Din Curtea Domneasca s-a mai pastrat doar o parte din pivnitele casei domnesti (unde se afla acum o expozitie muzeala) si portiuni din zidul de incinta. Biserica zidita in 1497-1498, monumentala si eleganta, este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada imbinand tipul cu plan dreptunghiular si bolti semicilindrice cu cel trilobat si turla pe naos.

Turnul, construit in 1499 din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce-i subliniaza profilul zvelt, are 19 m inaltime. Foisorul de paza a fost adaugat in epoca moderna.

Constructia bisericii are 25,90 m in lungime, 8,10 m in latime, este cel mai valoros edificiu al Ansamblului arhitectural din epoca lui Stefan cel Mare.
Interiorul este impartit dupa sistemul devenit clasic, in pronaos, naos si altar. In urma unei interventii recente, tinand de necesitatea maririi spatiului interior, s-a practicat o deschidere mare in zid, terminata cu un puternic arc transversal.

Ancadramentul de piatra al usii despartitoare, ornamentat cu baghete incrucisate, motiv foarte uzitat in acea perioada, este astazi amplasat in exterior, pe latura de nord a incintei.

Vechea catapeteasma nu se mai pastreaza, iar cea actuala a fost montata cu prilejul lucrarilor din 1868-1873, fiind sculptata de "Gherasim monahul si Tanase sapatorul" si zugravita de catre pictorii Panaite Mavrodin si C.V. Basarab "dupa modelul de la Agapia".

Din tezaurul bisericii nu s-au mai pastrat decat un Tetraevangheliar, aflat astazi la Muzeul de Istorie al Romaniei. Scris la Putna in 1502 de catre ieromonahul Spiridon, acest manuscris poarta mentiunea ca a fost lucrat din porunca lui Stefan cel Mare pentru "biserica sa cu hramul Sf. Ioan, de la curtile sale de pe Bistrita", ridicandu-se la valoarea unei adevarate opere de arta prin ornamentatia bogata si miniaturile care infrumuseteaza textul.

Un deosebit interes istoric prezinta si noul Pomelnic, intocmit in 1792, care consemneaza cele mai importante evenimente din existenta acestei ctitorii voievodale.
Postat 02:47 pe 26.09.2011
Intemeiata de voievodul Stefan cel Mare intre anii 1468 – 1475, Curtea Domneasca, Biserica “Sf Ioan” si Turnu-Clopotnita constituie astazi un ansamblu architectural situat in centru orasului Piatra Neamt, in Piata Libertatii.

Din Curtea Domneasca astazi se mai pastreaza doar o parte din pivnitele casei domnesti (locul unde functioneaza Muzeul Curtea Domneasca) si portiuni din zidul de incinta. Curtea Domnesca a avut rolul ei in istorie pana dupa domnia lui Vasile Lupu. In perioada ulterioara acestei domnii are loc disparitia treptata a ansamblului prin reamenajarea locului si aparitia constructiilor noi. Astfel ca, in anul 1893, pe temelia fostei Curti Domnesti s-a construit Liceul “Petru Rares”.

Pe acelasi platou, in imediata apropiere a Curtii Domnesti, se pastreaza in forma ei aproape initiala Biserica „Sfantul Ioan“ – Domnesc, zidita intre anii 1497-1498. Monumentala si eleganta, constructia bisericii este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada, ridicandu-se, prin aspectul ei, la valoarea unei veritabile opera de arta. La exterior, ne incanta privirea contrastul dintre sobrietatea zidurilor de piatra si vivacitatea coloristica a braurilor de caramizi si discuri smaltuite care se suprapun intr-o simetrie deosebita.

In prezent, biserica pastreaza o bogata colectie de patrimoniu cultural, importante valori bisericesti, cum sunt: candelabrele din cristal de Boemia (1837), icoana Domnului binecuvantand Sfantul Potir, a Sfintei Treimi, a Sfantului Ioan Botezatorul si icoana hramului, o cruce in filigran de argint (secolul al XIX-lea), o cruce mica din argint filigranat (1819), un potir de argint (secolul al XIX-lea) si o serie de carti vechi. Cu prilejul sapaturilor arheologice efectuate in jurul bisericii s-au descoperit morminte vechi si numeroase obiecte de cult si podoabe care ne confirma faptul ca marele vioevod Stefan cel Mare a acordat o atentie deosebita acestei biserici si Curtii Domnesti.

Alaturi de Biserica “Sfantul Ioan” s-a construit, in anul 1499, Turnul – Clopotnita avand o inaltime de 19 m. Construit din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce-i subliniaza profilul zvelt, acesta a functionat si ca turn de straja. Locatia turnului a fost special aleasa, astfel incat strajerii sa poata observa intreaga lunca a Bistritei, dar si drumurile care duceau la Cetatea Neamtului si la targul Romanului. Fortareata de paza de langa Turnul-Clopotnita a fost construita in epoca moderna.

In Turnul-Clopotnita al Bisericii „Sf. Ioan“ – Domnesc din Piatra Neamţ, a locuit timp 26 de ani mosul Gheorghe Lazar, modelul adevaratului pelerin roman. Prin modul sau de viata, el reprezinta un exemplu unic in viata duhovniceasca a Bisericii noastre din ultima suta de ani.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni