Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 22:41 pe 17.08.2011
NUMELE MANASTIRII BUCIUM

Numele unui loc, în spatiul geografic, se leaga îndeosebi de activitatea si trasaturile locului respectiv, prin descrierea acestora într-un singur cuvânt, iar în unele cazuri, doua cuvinte.Exemplele cele mai elocvente în acest caz sunt nenumarate: nume de flori (Floresti, Liliac, Spinesti, Cucuteni etc.); nume de vai (Valea lui Mihai, Valea Ursului, Valea Lupului etc.); nume de vaduri (Vadul Moldovei, Vadul Oii etc.); nume de poieni (Poieni, Poiana lui Pahomie, Poiana lui Chiriac etc.); nume ale unor vetre de calugari (Calugareni, Sihastria etc.), iar acestea ar putea continua. Tot asa se formeaza si denumirea Manastirii Bucium.

Buciumul este ,, un instrument muzical de suflat în forma de tub tronconic foarte lung, facut din coaja de tei, din lemn, sau metal si folosit în special de ciobani pentru chemari si semnale" si vine din latinescul ,,bucinum" .

Se stie înca din vechime, ca, la români, cu acest instrument, bucium, se chemau la oaste ostenii când navaleau popoarele cotropitoare, nefiind exclus ca denumirea tinutului Bucium sa vina de la acest obiect.

Istoricul Constantin Chirila în ,,Dictionarul geografic al judetului Iasi" din 1888, p.44, spunea în acest sens: ,,Buciumi, sat în comuna Bucium, Plasa Codru, se zice ca s-ar fi luat numele de la instrumentul bucium în care în vechime se servea strajele ce erau puse pe înatimile dealurilor , de a vesti pe locuitorii din vale despre apropierea urdiilor tatarasti si turcesti cari veneau pe drumul Vasluiului spre Iasi, capitala tarii …" . De aici stim cu exactitate ca denumirea tinutului Bucium provine de la acest instrument, nume care reprezinta de la început si numele Manastirii Bucium - Iasi .

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni