Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 14:34 pe 19.09.2009
Asta e
Asta e a fost realizat in 2001, e regizat de Thomas Ciulei (fiul lui Liviu Ciulei) si se opreste la viata catorva familii din imprejurimile Sulinei. A fost difuzat la televiziuni din Germania si Finlanda, urmand sa fie difuzat si pe Arte. A obtinut multe premii la festivaluri internationale, iar acum iese in sali in Romania. Regizorul isi asuma o anume libertate in selectarea personajelor (are tot dreptul sa o faca, de altfel), de aceea a fost acuzat de prezentare voit negativa a vietii din Romania contemporana si de deservicii aduse tarii pe plan international. De parca un regizor (chiar si de film documentar) ar trebui sa faca numai filme de promovare turistica a spatiilor mioritice! E dreptul lui de a aborda acea parte a societatii care-l intereseaza cel mai mult si s-o reflecte in stilul care i se potriveste cel mai bine. Stilul, asta e altul din punctele atacate, caci filmul poate fi, in ultima instanta, catalogat drept docu-fiction, nu documentar pur. E foarte adevarat ca personajele sunt alese - e imposibil sa te opresti la toata populatia unui sat pentru a reda obiectiv viata de acolo si, pe de alta parte, Thomas Ciulei nici n-a avut intentia sa faca un film etno-antropologic. Nu-si propune o abordare obiectiv-exhaustiva, ci una asumat subiectiva. Unde e partea de documentar atunci, data fiind subiectivitatea abordarii? Partea de documentar e tocmai in 90% din film, care inseamna obiectivitate. Se opreste la oameni care traiesc foarte greu si care au nevoie de ajutor. Magda Mihailescu are dreptate atunci cand spune ca personajele sunt parca desprinse dintr-un film rusesc de fictiune, doar ca procesul e, in realitate, invers: personajele din filmele rusesti contemporane sunt desprinse din viata de zi cu zi (iar in regiunea Sulinei populatia e chiar majoritar lipoveana).

Dincolo de micile ori marile reprosuri aduse filmului, intemeiate ori nu, el are calitati incontestabile, de la scenariu, ritm si o atmosfera foarte bine redata, pana la un simt al personajului (si chiar al fizionomiei) cu totul aparte. E memorabil mai ales cuplul Toni-Varvara, surprins in toata mocirla in care se zbate - betivi fara speranta, intrati intr-un cerc din care probabil ca nu vor mai iesi vreodata. Daca doar Toni ar fi fost surprins beat, impactul nu ar fi fost atat de puternic. Cum insa si nevasta lui e surprinsa la fel de (sau poate chiar si mai) beata, spectatorul are in fata imagini pe care cu greu le uita. Caci sa vezi un mos beat nu e ceva ce sa te socheze, dar sa vezi o baba atat de beata, incat nu mai poate merge, injura mai abitir ca mosul si chiar il bate, asta e ceva! Asta e [o parte din] viata unei regiuni uitata de oameni si Dumnezeu, izolata intre Delta si Mare, si din care tinerii fug. Asta e viata din multe zone rurale si chiar urbane din Romania, nu doar in Sulina si imprejurimi. Sulina care, desi oficial oras, nu mai are nimic dintr-un oras.

Laurentiu Bratan
Postat 14:43 pe 25.01.2010
Nu se gaseste,daca stiti ceva de el..........
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni