Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 20:33 pe 2.10.2009
Pamintul reprezinta o minunata imbinare de bogatii si frumuseti, cuprinse intr-un imens muzeu natural. Minunatiile greu de imaginat cum ar fi: arbori magnifici de 5000-6000 de ani, animale cu nume ciudate (kiwi, ornitoringul), caderi de apa gigantice cascadele Niagara, Victoria, Angel, unde fortele naturii s-au petrecut pe ele insusi peisaje unice ca cele din Delta Dunarii, Parcul National Yellowstone, unde nu sti ce sa admiri mai intâi, unde iscusitul mester Natura a sculptat cele mai fantastice statui, din materialele cele mai diverse. Natura a creat asadar opere de basm, deoarece peste tot ea are un farmec deosebit. Astazi, mai mult ca oricând, aceste bogatii trebuie ocrotite.Dupa cum se stie tot ceea ce ne inconjoara a rezultat in urma unor ample prefaceri, petrecute de-a lungul a milioane de ani. De la aparitia sa, omul a contribuit si el, intr-un anume fel, la aceste transformari. Uneori a patruns nechibzuit si consecintele nu au intârziat sa apara.
Astfel poluarea apei, taierea padurilor, pasunatul exagerat, exploatarea nerationala a resurselor subterane au provocat disparitia mai multor plante, animale sau degradarea totala a unor regiuni. Defrisarea padurilor, insotita de o practicare intensa a vânatorii au avut ca urmare disparitia a peste 100 de specii si subspecii de animale. Nici plantele nu au scapare deoarece unora frumusetea florilor, altora harul lor tamaduitoare au facut ca sa fie culese si culese pâna aproape de disparitie. Din aceasta cauza in multe tari cu multi ani in urma s-au introdus legi care sa ocroteasca natura, animalele, plantele si care astazi sunt valabile.
Yellowstone
Parcul se intinde pe teritoriile a trei state: Wyoming, Montana si Idaho, ocupând o suprafata de 880.000 de hectare. Deoarece culoarea galben predomina in intreaga regine, formata din stânci, povârnisuri, vai si dealuri, s-a dat si parcului numele de Yellowstone. Localnicii ii spun «pamântul minunilor»pentru ca nicaieri nu intâlnesti atâta variatie de ciudatenie in peisaj.
Strânse, parca, laolalta de o mana vrajita, piscuri inalte de peste 3 500 m se oglindesc in lacuri si caderi de apa multicolora.200 de ghetari si 3 000 de izvoare fierbinti amintesc vizitatorului de originea vulcanica a regiuni. Canioanele adânci si sumbre, cu pietre ca niste nestemate, felurit colorate, completeaza imaginea de basm a parcului.
Atractia deosebita a parcului o prezinta gheizerii izvoare intermitente, fierbinti , care tâsnesc din pamânt la anumite intervale. Cele mai cunoscute gheizere sunt Old Faithful care tâsneste cu regularitate la fiecare 66 minute, aruncând la 36-43 m inaltime o coloana de aproape 46.000 litri de apa si Giant care arunca apa la cea mai mare inaltime de 70 m eruptia sa este neregulata intre 3 zile si 3 luni. Alte gheizere tâsnesc neintrerupt aruncând apa sub forma de rozete, evantai, focuri de artificii. Din vârful unui munte curg vijelios la vale sute de izvorase mineralizate. In calea lor depun carbonati si silicati invaluind muntele cu o armura de marmura si alabastru. Parcul adaposteste si vulcani noroiosi. Este un paradis al pasarilor si animalelor precum: lebedele, vulturul-pescar, pelicanul-alb, cirezile de bizoni, caprioara-cu-coada-alba, antilopa, veverite, jderul,etc.Ca imaginea sa fie complecta transpuneti aceasta lume animala in decorul salbatic al padurilor si poienilor.
Niagara
Unul dintre cele mai extraordinare, mai splendide si mai uluitoare cascade ale lumii. Cascada Niagara este compusa, de fapt, din doua cascade situate de o parte si de alta a frontierei dintre Canada si America: Horseshoe Falls (potcoava de cal), pe teritoriul canadian si American Falls, pe teritoriul Statelor Unite. Prin cascade trec circa 6.000 m3 de apa pe secunda. Canada limiteaza insa debitul apei ce poate fi intrebuintat pentru producerea de energie electrica deoarece poate dauna frumusetii cascadei, maret monument si giuvaier naturii. La caderea serii putem asista la un spectacol magnific, zeci de reflectoare isi arunca luminile colorate asupra perdelei de apa. Intreaga cadere de apa devine o imensa bijuterie impodobita cu diamante, safire, rubine, si smaralde. Dar Niagara este sortita pieirii. Masa enorma de apa ce cade peste pragul de calcar musca din el, si astfel cascada se retrage mereu spre lacul Erie, cu mai bine de metru pe an. Geologii spun ca in ultimii 12.000 de ani, cascada s-a retras cu circa 11 kilometri, ajungând pe locul unde este astazi. Spectaculara cascada pune in lumina aspectele cele mai frumoase ale celor patru anotimpuri ale anului.

Grand Canyon

Fara indoiala cel mai grandios monument al naturii din S.U.A., si poate din lume. Inchipuiti-va o taietura in scoarta Pamântului unde vedem alcatuirea sa interna, pâna la o adâncitura de 2.000 m. Asociati aceste imagini culori deosebite, reliefuri ciudate, panglica argintie a râului Colorado ce se strecoara pe fundul vaii. Canionul este opera râului Colorado, care a decurs de milioane de ani a tot sapat si a transportat materialul adâncindu-si albia.Ca intr-o carte se poate citi istoria Pamântului din aceasta zona privind peretii canionului. Sunt vizibile schimbarile geologice survenite de-a lungul timpului, descoperind ridicari si coborâri ale scoartei terestre, eroziuni, formarea unei marii interioare, urme ale plantelor si animalelor de mult disparute. Ajuns in regiunea canionului, calatorul ramâne uimit de ceea ce vede: straturi divers colorate, peisaje dominate de creste dintate, turnuri ca de cetate, prapastii infricosatoare, stânci cioplite de vânt si de ploaie in cel mai fantastic chip, iar printre toate, jocul de umbra si lumina al razelor de soare.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni