|
Postat 08:26 pe 3.11.2010
|
|
Ingrediente: 5 kg macese, 5 kg zahar, 5 l apa.
Mod de preparare: Macesele se culeg toamna, cat mai tarziu, ca sa fie moi, sau se lasa intinse pe hartie, 10 zile, dupa ce se culeg, sa li se inmoaie coaja. Se spala bine in apa multa si apoi se pun la fiert intr-un vas smaltuit cu apa cat sa le cuprinda bine. Se lasa sa fiarba acoperite 3 ore, la foc mic, pana devin o pasta.
Se pot fierbe mai repede intr-o oala sub presiune. Macesele fierte se pun intr-un lighean, scurse de zeama (care se pastreaza), se preseaza bine cu strivitorul pentru cartofi piure sau presa pentru piure, pana cand se transforma intr-o pasta care se va dilua in zeama in care au fiert. Daca este nevoie se adauga si apa fierbinte. Continutul trebuie sa aiba consistenta unei smantani groase care curge. Pasta obtinuta se trece prin masina speciala care separa samburii si tepii. Daca masina lipseste, pasta se poate trece prin sita de sarma inoxidabila. Semintele ramase mai au inca multa pulpa pe ele. Acestea se pun intr-o oala, se amesteca cu circa 2 l apa fierbinte si se trec din nou prin sita. Pasta este trecuta apoi printr-un saculet de tifon dublu sau de panza, udat inainte cu apa si stors. Aceasta se preseaza cu mana, pana cand trece toata pulpa. In samanta trebuie sa ramana tepii. Pulpa strecurata se cantareste. Pentru 1 kg pasta se pune 1 kg zahar. Aceste componente se pun intr-o cratita smaltuita de 8-10 l si se aseaza pe foc, cu tigla sub ea. Se fierbe amestecand din cand in cand pana scade circa 40% din cantitate si pasta este suficient de ingrosata. In aceasta stare marmelada fierbe cu stropi mari, care se ridica din loc in loc. In acest moment se pune zaharul, care va subtia pasta, si se mai fierbe 40 minute dupa ce a inceput sa dea in clocote. Nu trebuie oprita din fiert pentru ca marmelada se inchide la culoare. Se pune fierbinte in borcane si se lasa sa se raceasca pana a doua zi, ca sa prinda crusta. Borcanele se introduc in cuptorul bine incalzit, nelegate. Focul se stinge imediat si se inchide usa cuptorului, ca marmelada sa se usuce bine deasupra pana a doua zi. Dupa ce s-au racit, borcanele se leaga cu celofan.
Ingrediente: 5 kg macese, 5 kg zahar, 5 l apa.
Mod de preparare: Macesele se culeg toamna, cat mai tarziu, ca sa fie moi, sau se lasa intinse pe hartie, 10 zile, dupa ce se culeg, sa li se inmoaie coaja. Se spala bine in apa multa si apoi se pun la fiert intr-un vas smaltuit cu apa cat sa le cuprinda bine. Se lasa sa fiarba acoperite 3 ore, la foc mic, pana devin o pasta.
Se pot fierbe mai repede intr-o oala sub presiune. Macesele fierte se pun intr-un lighean, scurse de zeama (care se pastreaza), se preseaza bine cu strivitorul pentru cartofi piure sau presa pentru piure, pana cand se transforma intr-o pasta care se va dilua in zeama in care au fiert. Daca este nevoie se adauga si apa fierbinte. Continutul trebuie sa aiba consistenta unei smantani groase care curge. Pasta obtinuta se trece prin masina speciala care separa samburii si tepii. Daca masina lipseste, pasta se poate trece prin sita de sarma inoxidabila. Semintele ramase mai au inca multa pulpa pe ele. Acestea se pun intr-o oala, se amesteca cu circa 2 l apa fierbinte si se trec din nou prin sita. Pasta este trecuta apoi printr-un saculet de tifon dublu sau de panza, udat inainte cu apa si stors. Aceasta se preseaza cu mana, pana cand trece toata pulpa. In samanta trebuie sa ramana tepii. Pulpa strecurata se cantareste. Pentru 1 kg pasta se pune 1 kg zahar. Aceste componente se pun intr-o cratita smaltuita de 8-10 l si se aseaza pe foc, cu tigla sub ea. Se fierbe amestecand din cand in cand pana scade circa 40% din cantitate si pasta este suficient de ingrosata. In aceasta stare marmelada fierbe cu stropi mari, care se ridica din loc in loc. In acest moment se pune zaharul, care va subtia pasta, si se mai fierbe 40 minute dupa ce a inceput sa dea in clocote. Nu trebuie oprita din fiert pentru ca marmelada se inchide la culoare. Se pune fierbinte in borcane si se lasa sa se raceasca pana a doua zi, ca sa prinda crusta. Borcanele se introduc in cuptorul bine incalzit, nelegate. Focul se stinge imediat si se inchide usa cuptorului, ca marmelada sa se usuce bine deasupra pana a doua zi. Dupa ce s-au racit, borcanele se leaga cu celofan.
|