Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 10:58 pe 21.10.2010
Cumpără-i fără frunze, căci ele absorb umezeala din rădăcină şi morcovii devin astfel seci. Se pot folosi în diferite preparate - ciorbe, supe, pilaf, ghiveci de legume - prăjitură cu morcov etc. sau în salata de crudităţi, în amestec cu alte legume. Adăugaţi în salate cu alune sau nuci date pe răzătoare, morcovii sunt un excelent aperitiv. Se curăţă mai uşor dacă înainte sunt băgaţi 5 minute în apă clocotită, iar apoi sunt clătiţi cu apă rece. Se pot păstra în pungă de plastic, la frigider, circa o săptămână, numai după ce în prealabil au fost curăţaţi de tulpini şi frunze.

Salată de conopidă şi morcov
Ingrediente: 1 conopidă mică, 2 morcovi, 1 ceapă roşie, 2 linguriţe capere, 2 linguri pătrunjel tocat, 1 linguriţă oţet alb, 1 linguriţă muştar Dijon, 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură maioneză, sare, piper.
Preparare: Conopida spălată bine se rupe în bucăţi mai mici. Se amestecă împreună cu morcovii trecuţi prin răzătoarea mare, ceapa roşie tocată, caperele şi pătrunjelul tocat. Cu un tel se amestecă oteţul cu muştarul, se condimentează, apoi se pune uleiul şi maioneza. Se toarnă dressingul peste salată şi se amestecă bine.

Pilaf de orez cu morcov

Ingrediente: 300 g orez, 2 morcovi, 40 ml ulei, 1 ceapă, sare.
Preparare: Într-o cratiţă cu ulei încins, se pune ceapa tăiată rondele, se adaugă peste ceapă morcovii raşi şi se lasă să se călească bine. Se adaugă orezul, spălat şi scurs în prealabil, şi se amestecă bine. Se adaugă sare şi 1 l apă fierbinte. Se fierbe uşor la foc mic. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă puţină apă fierbinte pe parcursul fierberii. Când este gata se ia de pe foc. Se serveşte alături de preparate din carne.

Chec cu morcovi

Ingrediente: 1 ceaşcă morcov ras, 1 ceaşcă măr ras, 250 g zahăr, 250 g ulei, 1/2 ceaşcă stafide, ½ ceaşcă suc de portocale, 3 ceşti făină, câte 1 linguriţă de bicarbonat, praf de copt, scorţişoară, coajă rasă de lămâie şi portocale, 1/3 ceaşcă coniac.
Preparare: Se bate bine zahărul cu uleiul, se adaugă pe rând celelalte ingrediente. Praful de copt şi bicarbonatul, amestecate cu făina, se adaugă peste compoziţie, iar la sfârşit se pun stafidele date prin făină. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, se coace o oră, apoi se probează cu paiul, ca să fii sigură că s-a copt. Se pudrează cu zahăr farin şi se taie rece.

Cocktail de fructe şi morcov

Ingrediente: 4 mere ionatane, 2 pere, 3 gutui, 1/2 kg morcov, 4 caise (piersici) din compot, zeama de la două lămâi.
Preparare: Gutuile şi merele se fierb până se înmoaie, apoi se fac pireu împreună cu caisele. Perele se zdrobesc (crude) în mixer sau cu furculiţa, iar din morcov se stoarce zeama (cu storcătorul de fructe). Se amestecă bine totul, se adaugă zeama de lămâie, eventual, se completează cu zeamă de compot. Se serveşte rece, în pahare înalte.

Salată de morcov şi măr

Ingrediente: 5 morcovi mari, 3 mere mari, 1 lamâie, 1 portocală, 100 g miez de nucă măcinată.
Preparare: Cureţi morcovii, îi speli şi-i dai pe răzătoarea mare. Speli merele şi le dai pe răzătoarea mare cu tot cu coajă. Amesteci într-un bol merele, morcovii raşi, miezul de nucă, coaja de portocală şi de lămâie, dată pe răzătoarea mică, apoi stropeşti salata cu sucul de lămâie şi portocală.

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni