|
Postat 10:56 pe 21.10.2010
|
|
Există multe feluri de varză - albă, roşie, creaţă, de Bruxelles etc. Asezonată generos cu ierburi aromate, varza albă se consumă crudă, în meniuri dietetice, sau preparată în mâncăruri, supe, deoarece se combină cu aproape orice zarzavat, condimente sau chiar cu fructe. Când o cumperi, ridic-o! Cu cât este mai grea, cu atât este mai densă. Este de preferat ca varza să fie consumată în stare crudă, pentru a i se păstra calităţile nutritive. Cu toate că poate fi păstrată în pungă de plastic, la frigider, până la trei săptămâni, este recomandabil să o consumi proaspăt culeasă, fiind mai gustoasă, mai dulce. Ingrediente: 1 varză albă (800 g), 100 g unt, 2 linguri făină, 2 linguri caşcaval ras, 100 ml smântână, 3 ouă, 2 linguri pesmet, sare după gust. Preparare: Varza curăţată şi spălată se fierbe, apoi se taie fideluţă şi se amestecă împreună cu untul (75 g) frecat cu făina, smântâna (75 g), caşcavalul ras, sarea, gălbenuşurile şi la urmă albuşurile bătute spumă. Într-un vas yena uns şi tapetat cu pesmet, se toarnă compoziţia, se adaugă deasupra restul de unt, smântână şi pesmet, se pune în cuptorul încălzit în prealabil, pentru circa 30 de minute. Sufleul se serveşte fierbinte.
Tăiţei cu varză
Ingrediente: 1 varză de 1 kg, 200 g tăiţei laţi, 1 ceapă, 5 linguri ulei, piper, sare. Preparare: Varza curăţată şi spălată se taie fideluţă şi se frământă 1 minut cu 1 linguriţă de sare. Se lasă 5 minute să se înmoaie. Separat, se toacă ceapa mărunt şi se căleşte într-o tigaie mare în ulei încins. Se fierb tăieţeii în multă apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. Se adaugă varza peste ceapă şi se călesc împreună circa 10 minute, la foc mediu, amestecând să nu se ardă. Spre sfârşit, se dă focul la mic şi, când e aproape gata, se condimentează cu piper. Se adaugă tăieţeii scurşi de apă şi se amestecă bine. Se potriveşte de sare.
Varză cu carne
Ingrediente: 2,2 kg varză, 1 kg de pulpă de porc, 5 cepe verzi, jumătate de ardei roşu, 400 ml suc de roşii mai gros, o legătură mărar, sare, piper, 1 ardei iute mic. Preparare: Se taie carnea şi se pune la rumenit în puţin ulei. Ceapa se taie cu tot cu frunze şi se adaugă peste carnea puţin prăjită. Se potriveşte de sare. Separat, se taie varza şi se freacă împreună cu sarea. Varza stoarsă se pune peste carnea din oală. Se adaugă câteva boabe de piper, ardeiul tăiat feliute şi puţină apă, se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert. Când este aproape gata de fiert, se adaugă sucul de roşii. După încă 10 minute se potriveşte de sare, piper şi se adaugă ardeiul iute şi mărarul tocat.
Salată de varză cu şuncă
Ingrediente: 1 varză mică, tocată, 120 g şuncă, 100 g ceapă tocată, 1 căţel usturoi, 120 ml oţet de vin alb. Preparare: Se prăjeşte şunca în uleiul încins până devine crocantă. Când este aproape gata, se adaugă usturoiul şi ceapa. Când prinde o culoare aurie, se adaugă oţetul. Se răstoarnă într-un castron încăpător şi se amestecă uşor cu varza proaspătă.
Există multe feluri de varză - albă, roşie, creaţă, de Bruxelles etc. Asezonată generos cu ierburi aromate, varza albă se consumă crudă, în meniuri dietetice, sau preparată în mâncăruri, supe, deoarece se combină cu aproape orice zarzavat, condimente sau chiar cu fructe. Când o cumperi, ridic-o! Cu cât este mai grea, cu atât este mai densă. Este de preferat ca varza să fie consumată în stare crudă, pentru a i se păstra calităţile nutritive. Cu toate că poate fi păstrată în pungă de plastic, la frigider, până la trei săptămâni, este recomandabil să o consumi proaspăt culeasă, fiind mai gustoasă, mai dulce. Ingrediente: 1 varză albă (800 g), 100 g unt, 2 linguri făină, 2 linguri caşcaval ras, 100 ml smântână, 3 ouă, 2 linguri pesmet, sare după gust. Preparare: Varza curăţată şi spălată se fierbe, apoi se taie fideluţă şi se amestecă împreună cu untul (75 g) frecat cu făina, smântâna (75 g), caşcavalul ras, sarea, gălbenuşurile şi la urmă albuşurile bătute spumă. Într-un vas yena uns şi tapetat cu pesmet, se toarnă compoziţia, se adaugă deasupra restul de unt, smântână şi pesmet, se pune în cuptorul încălzit în prealabil, pentru circa 30 de minute. Sufleul se serveşte fierbinte.
Tăiţei cu varză
Ingrediente: 1 varză de 1 kg, 200 g tăiţei laţi, 1 ceapă, 5 linguri ulei, piper, sare. Preparare: Varza curăţată şi spălată se taie fideluţă şi se frământă 1 minut cu 1 linguriţă de sare. Se lasă 5 minute să se înmoaie. Separat, se toacă ceapa mărunt şi se căleşte într-o tigaie mare în ulei încins. Se fierb tăieţeii în multă apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. Se adaugă varza peste ceapă şi se călesc împreună circa 10 minute, la foc mediu, amestecând să nu se ardă. Spre sfârşit, se dă focul la mic şi, când e aproape gata, se condimentează cu piper. Se adaugă tăieţeii scurşi de apă şi se amestecă bine. Se potriveşte de sare.
Varză cu carne
Ingrediente: 2,2 kg varză, 1 kg de pulpă de porc, 5 cepe verzi, jumătate de ardei roşu, 400 ml suc de roşii mai gros, o legătură mărar, sare, piper, 1 ardei iute mic. Preparare: Se taie carnea şi se pune la rumenit în puţin ulei. Ceapa se taie cu tot cu frunze şi se adaugă peste carnea puţin prăjită. Se potriveşte de sare. Separat, se taie varza şi se freacă împreună cu sarea. Varza stoarsă se pune peste carnea din oală. Se adaugă câteva boabe de piper, ardeiul tăiat feliute şi puţină apă, se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert. Când este aproape gata de fiert, se adaugă sucul de roşii. După încă 10 minute se potriveşte de sare, piper şi se adaugă ardeiul iute şi mărarul tocat.
Salată de varză cu şuncă
Ingrediente: 1 varză mică, tocată, 120 g şuncă, 100 g ceapă tocată, 1 căţel usturoi, 120 ml oţet de vin alb. Preparare: Se prăjeşte şunca în uleiul încins până devine crocantă. Când este aproape gata, se adaugă usturoiul şi ceapa. Când prinde o culoare aurie, se adaugă oţetul. Se răstoarnă într-un castron încăpător şi se amestecă uşor cu varza proaspătă.
|