Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 09:46 pe 1.10.2010
O reteta minunata din bucataria romaneasca, o combinatie de gusturi dulce - acrisor.
• 10-15 mere mari
• 500 g caş dospit
• 2 ouă
• 500 g ciuperci sărate sau murate
• 2 linguri unt
• 100 g caşcaval
• 100 ml smântână

Se taie un capac la mere, se scobesc de sîmburi dar şi de cât miez se poate
Se toacă ciupercile din cuţit
Se unge tava cu unt, se potrivesc merele cu scobitura în sus, se umplu cu câte o lingură de ciuperci şi o lingură de caş
Se bat ouăle cu smântâna şi cu ceva caşcaval ras, se toarnă peste mere
Se dau la cuptorul încins, pe foc mic, cam o jumătate de oră

Combinaţiile astea teribil de rafinate, după modelul mondial dulce-acrişor, fac parte din bucătăria curentă ţărănească.Sunt destul de des întâlnite în satele bogate de la munte, dar şi pe dealurile de la Dunăre
Unele, însă, ciudat, s-au făcut numai şi numai în câte un singur sat izolat - şi vă dau ca exemplu sfecla umplută cu fuiorul, o mâncare de post din Duţeştii Gorjului (duţeştencele umplând, la vremea înfrânării, sfecla roşie coaptă în ţest cu un amestec de ierburi, legume, ciuperci şi grâu fiert) originalitatea şi misterul mîncăricii sacra-mentale constând mai ales în faptul că sfecla se scobea, ritualic, numai cu... fusul! şi au şi dispărut, din păcate, o dată cu modernizarea şi deschiderea spre restul lumii a aşezărilor acestora insulare.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni