|
Postat 09:46 pe 1.10.2010
|
|
O reteta minunata din bucataria romaneasca, o combinatie de gusturi dulce - acrisor. • 10-15 mere mari • 500 g caş dospit • 2 ouă • 500 g ciuperci sărate sau murate • 2 linguri unt • 100 g caşcaval • 100 ml smântână
Se taie un capac la mere, se scobesc de sîmburi dar şi de cât miez se poate Se toacă ciupercile din cuţit Se unge tava cu unt, se potrivesc merele cu scobitura în sus, se umplu cu câte o lingură de ciuperci şi o lingură de caş Se bat ouăle cu smântâna şi cu ceva caşcaval ras, se toarnă peste mere Se dau la cuptorul încins, pe foc mic, cam o jumătate de oră
Combinaţiile astea teribil de rafinate, după modelul mondial dulce-acrişor, fac parte din bucătăria curentă ţărănească.Sunt destul de des întâlnite în satele bogate de la munte, dar şi pe dealurile de la Dunăre Unele, însă, ciudat, s-au făcut numai şi numai în câte un singur sat izolat - şi vă dau ca exemplu sfecla umplută cu fuiorul, o mâncare de post din Duţeştii Gorjului (duţeştencele umplând, la vremea înfrânării, sfecla roşie coaptă în ţest cu un amestec de ierburi, legume, ciuperci şi grâu fiert) originalitatea şi misterul mîncăricii sacra-mentale constând mai ales în faptul că sfecla se scobea, ritualic, numai cu... fusul! şi au şi dispărut, din păcate, o dată cu modernizarea şi deschiderea spre restul lumii a aşezărilor acestora insulare.
O reteta minunata din bucataria romaneasca, o combinatie de gusturi dulce - acrisor. • 10-15 mere mari • 500 g caş dospit • 2 ouă • 500 g ciuperci sărate sau murate • 2 linguri unt • 100 g caşcaval • 100 ml smântână
Se taie un capac la mere, se scobesc de sîmburi dar şi de cât miez se poate Se toacă ciupercile din cuţit Se unge tava cu unt, se potrivesc merele cu scobitura în sus, se umplu cu câte o lingură de ciuperci şi o lingură de caş Se bat ouăle cu smântâna şi cu ceva caşcaval ras, se toarnă peste mere Se dau la cuptorul încins, pe foc mic, cam o jumătate de oră
Combinaţiile astea teribil de rafinate, după modelul mondial dulce-acrişor, fac parte din bucătăria curentă ţărănească.Sunt destul de des întâlnite în satele bogate de la munte, dar şi pe dealurile de la Dunăre Unele, însă, ciudat, s-au făcut numai şi numai în câte un singur sat izolat - şi vă dau ca exemplu sfecla umplută cu fuiorul, o mâncare de post din Duţeştii Gorjului (duţeştencele umplând, la vremea înfrânării, sfecla roşie coaptă în ţest cu un amestec de ierburi, legume, ciuperci şi grâu fiert) originalitatea şi misterul mîncăricii sacra-mentale constând mai ales în faptul că sfecla se scobea, ritualic, numai cu... fusul! şi au şi dispărut, din păcate, o dată cu modernizarea şi deschiderea spre restul lumii a aşezărilor acestora insulare.
|