Iată două asemenea reţete, chiar din Grecia, mai raspandite:
Reţeta 1 – prăjitura lui Fanurie: (pt 24 prăjituri)
3 căni făină 1 cană zahăr ¾ de cană ulei de măsline ½ de cană suc de portocale ½ de cană brandy ½ de cană stafide sau miez de nucă măcinat 1 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă cuişoară praf Praf de copt
Toate ingredientele se mixează. Se unge o tavă cu ulei de măsline şi puţin zahăr şi făină. Se toarnă întreaga compoziţie, care se va tăia ulterior. Se coace la foc mijlociu aproximativ o oră.
Fanuropita 2
O cană de zahăr O cană de ulei de măsline 2 căni suc de portocale ¾ de cană stafide ¾ de cană alune măcinate Bicarbonat Vanilie 4 căni făină
Zahărul şi uleiul se amestecă până devin ca o cremă. Bicarbonatul se dizolvă în sucul de portocale şi se adaugă treptat la amestecul de zahăr şi ulei. După ce se amestecă şi celelalte ingrediente, se toarnă compoziţia în tavă unsă, dându-se la cuptor pentru 45-50 min. Se taie în pătrate şi nu se servesc decât după binecuvântare la biserică.
Credincioşii greci au mare evlavie către Sfântul Fanurie, în cinstea căruia au ridicat mai multe biserici. În orice situaţie de pierdere a unui obiect, ei se roagă Sfântului, şi în scurt timp află obiectul respectiv.
Această cinstire s-a extins în toate Bisericile Ortodoxe, deşi viaţa în amănunt a Sfântului Mucenic Fanurie a rămas necunoscută. Icoana aflată şi minunile sale au „glăsuit” mai mult decât orice document.
Iată două asemenea reţete, chiar din Grecia, mai raspandite:
Reţeta 1 – prăjitura lui Fanurie: (pt 24 prăjituri)
3 căni făină 1 cană zahăr ¾ de cană ulei de măsline ½ de cană suc de portocale ½ de cană brandy ½ de cană stafide sau miez de nucă măcinat 1 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă cuişoară praf Praf de copt
Toate ingredientele se mixează. Se unge o tavă cu ulei de măsline şi puţin zahăr şi făină. Se toarnă întreaga compoziţie, care se va tăia ulterior. Se coace la foc mijlociu aproximativ o oră.
Fanuropita 2
O cană de zahăr O cană de ulei de măsline 2 căni suc de portocale ¾ de cană stafide ¾ de cană alune măcinate Bicarbonat Vanilie 4 căni făină
Zahărul şi uleiul se amestecă până devin ca o cremă. Bicarbonatul se dizolvă în sucul de portocale şi se adaugă treptat la amestecul de zahăr şi ulei. După ce se amestecă şi celelalte ingrediente, se toarnă compoziţia în tavă unsă, dându-se la cuptor pentru 45-50 min. Se taie în pătrate şi nu se servesc decât după binecuvântare la biserică.
Credincioşii greci au mare evlavie către Sfântul Fanurie, în cinstea căruia au ridicat mai multe biserici. În orice situaţie de pierdere a unui obiect, ei se roagă Sfântului, şi în scurt timp află obiectul respectiv.
Această cinstire s-a extins în toate Bisericile Ortodoxe, deşi viaţa în amănunt a Sfântului Mucenic Fanurie a rămas necunoscută. Icoana aflată şi minunile sale au „glăsuit” mai mult decât orice document.
CrestinOrtodox.ro foloseste fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta de navigare,
pentru a se integra cu retele de socializare si a afisa reclame relevante intereselor tale. Te informam ca ne-am actualizat politicile de
confidentialitate, pentru a implementa cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice
în ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Protectia datelor tale este importanta pentru noi si iti oferim posibilitatea de
a personaliza modulele cookie pe care le doresti
.
De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si
de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate.