Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 15:02 pe 24.08.2011
Popasuri de suflet: Schitul Iezeru-Valcea

Schitul Iezer se afla pe teritoriul satului Cheia, orasul Olanesti, judetul Ramnicu Valcea. Asezamantul monahal de la Iezer sta in stransa legatura cu viata Sfantului Antonie de la Iezeru Valcea, care a sihastrit pe aceste meleaguri, intr-o pestera ascunsa.

Schitul Iezer din Valcea este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei, situata in muntele Cheia din judetul Valcea. Sfantul schimonah Antonie de la Iezeru, traitor in primele decenii ale secolului al XVIII-lea, o personalitate marcanta a vietii monahale din zona, a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in iunie 1992.

In apropierea actualului schit a existat un schit mai vechi din lemn, atestat documentar inca din anii 1495-1501, in vremea lui Radu cel Mare, care a acordat schitului unele venituri. Schitul actual a fost ctitorit de Mircea Ciobanul si de sotia sa, Doamna Chiajna, intre anii 1552-1553, lucrarile insa au fost terminate in anii 1567-1568, dupa moartea ctitorului.

Viata monahala la Iezeru Valcea a fost dusa de calugari pana in anul 1946. Mai apoi insa, intre anii 1946-1960, locasul de rugaciune a fost ocupat de maici, care au parasit schitul obligate de decretul din 1959 dat de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Abia dupa evenimentele din anul 1989 au revenit si maicile, acum viata monahala desfasurandu-se normal.

Maicutele au construit o noua biserica, mai mare, mai incapatoare. Biserica cea noua, zidita ca paraclis, se afla in partea stanga a bisericutei centrale, incadrata in corpul de chilii. De asemenea ele se straduiesc sa renoveze mica si straveschea bisericuta cu picturi din secolul al XVII-lea.

Pictura in fresca a bisericii a fost facuta de Ieromonahul Nicolae, dar in ceea ce priveste data realizarii acesteia, in cazul in care constructia a fost facuta in anul 1714 de Episcopul Ilarion, nu putea sa fie pictata tot in anul 1714 – la acea data Episcop fiind Damaschin; este posibil sa fie o greseala, iar pictura sa fi fost facuta mai tarziu, poate prin anul 1720.

Sfantul Cuvios Antonie de la Iezer vine in Tara Romaneasca in anul 1648 si se stabileste la Ramnicu Valcea, ocupandu-se de comert. Ajuns la varsta de 64 de ani, binecuvantatul Antonie s-a hotarat sa aleaga calea monahala, spre linistire si petrecere in rugaciune. Astfel, el renunta sa mearga la Sfantul Munte, precum vroia initial, la indemnul episcopului Ilarion, alege Schitul de la Iezer – Valcea.

Sfantul Cuvios Antonie are un rol important in refacerea Schitului Iezer, donand toate bunurile sale si muncind nemijlocit la zidirea chiliilor. Acestea se pastreaza si astazi in partea de apus a bisericii.

Dornic de o viata de pustinic, Cuviosul Antonie a gasit in munte o pestera unde a stat cateva zile in rugaciune. In acest timp i-a aparut un inger ce l-a indemnat sa sape o biserica in stanca. Astfel, timp de trei ani, Cuviosul Antonie a daltuit in stanca sfanta biserica, la aproximativ 600 de metri spre rasarit de Schitul Iezer, intr-o poienita ascunsa in padurea ce acopera muntele, implinind astfel porunca divina. Tot aici el si-a construit chilia in piatra stancii, iar apoi si-a gasit odihna vesnica in locul pregatit langa pestera, la 23 noiembrie 1720, avand varsta de 92 ani.

Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea se praznuieste in fiecare an, la data de 23 noiembrie. Sfintele sale Moaste se afla pastrate, cu mare evlavie, in paraclisul cel nou al schitului – aflat in stanga bisericii, in corpul de chilii.

(fotografii personale)

Schitul Iezer se afla la o distanta de 5 kilometri nord de satul Cheia si la aproximativ 13 kilometri de soseaua Ramnicu Valcea – Baile Olanesti. Schitul este situat la nord de satul Cheia, pe valea cu acelasi nume, in apropiere de orasul Baile Olanesti. Din orasul Ramnicu Valcea si pana in satul Cheia se poate lua autobuzul ce face curse regulate pe aceasta ruta.

Pelerinii ce vin de la Schitul Jgheaburi coboara in satul Cucova, aflat la o distanta de 5 kilometri, de unde iau autobuzul pana la Pausesti si de aici iau un alt autobuz pana in Cheia. Din satul Cheia si pana in pragul Schitului Iezer, pe un drum forestier carosabil, se face mai putin de o ora mers pe jos.

Pr. Gabriel

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni