Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 12:56 pe 21.07.2009
Grupul psaltic Macarie Ieromonahul

Grupul psaltic “Macarie Ieromonahul” s-a format in februarie 2005 bazele sale fiind puse de aceiasi membrii care au infiintat si grupul “Makarios” in vara anului 2001. Numele vechiului grup provine de la termenul grecesc “makarios” care se traduce prin “fericit”; Intr-adevar este o mare fericire a canta cuvinte sfinte spre lauda lui Dumnezeu. Acest nume a reprezentat grupul, care in perioada 2001-2005 a abordat un repertoriu bizantin, adica adevarata cantare bisericeasca care a rasunat in cadrul slujbelor Bisericii din primele veacuri. Grupul “Makarios” a fost infiintat de elevi ai Seminarului Teologic “Mitropolit Dosoftei” din Suceava: Maxemiuc Petru-Daniel (dirijor), Ursuleasa Ciprian (psalt), Ursuleasa Adrian (isonar), Ragazan Petru-Doru (isonar), Girigan Radu-Ionut (isonar), Moruzi Cezar (isonar), Maxemiuc Gabriel-Constantin (psalt). Acesti membrii au mentinut si perfectionat stilul grupului prin repetitii si diferite aparitii publice la concursuri si concerte de muzica. Din grupul “Makarios” au mai facut parte si alti elevi ai Seminarului Teologic: Halip Florin-Marius, Hurjui Constantin, Isopescu Mihai. Cea mai mare parte a practicii cantarii s-a facut la biserica Spitalului Judetean “Sfantul Ioan cel Nou” Suceava- preot slujitor Diaconasu Constantin.

In urma absolvirii Seminarului teologic membrii au fost nevoiti sa se desparta deoarece facultatile la care au ales sa continue studiile se aflau in orase diferite din tara. Aceasta despartire nu a durat mult timp deoarece dragostea pentru cantarea bisericeasca bizantina si pasiunea pentru ce-i placut lui Dumnezeu nu i-a lasat reci si i-a facut din nou sa se uneasca in luna februarie a anului 2005 sub denumirea de “Macarie Ieromonahul” si sa duca mai departe traditia rugaciunii cantate. Noua denumire a grupului a fost aleasa dupa numele innoitorului muzicii psaltice romanesti si anume Ieromonahul Macarie Protopsaltul (1770-1836). In acelasi timp s-a incercat ca prin acest nume sa se pastreze continuitatea vechii denumiri a grupului “Makarios” (numele “Macarie” provine tot de la grecescul “makarizo/makario”=a ferici).

Grupul psaltic “Macarie Ieromonahul” isi propune sa laude in cantare Sfanta Treime, pe Maica Domnului, pe sfinti si sa faca fericiti pe cei care ii asculta.
Postat 22:59 pe 5.08.2009
As dori sa intreb care este legatura intre grupul psaltic Macarie Ieromonahul si manastirea Stavropoleos
Multumesc
Adina
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni