Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 16:58 pe 1.08.2009
As dori sa nu mai primesc mesaj de la ANONIM. Daca are ceva de spus sa fie cinstit si sa poarte un nume. Despre icoane sunt multe de spus si de aceea incerc pentru ultima data sa mai port o discutie cu o persoana anonima.
In ORTODOXIE nu se poate vorbi despre sfintele icoane decat numai cu o adanca smerenie, pentru ca prin ele, DUMNEZEU priveste in sufletul credinciosilor. De aceea, ele nu lipsesc din casa nici unui crestin, bucurandu-se de mare cinste si consideratie. Icoanele nu sunt “ chipuri cioplite”, cum spun sectantii, ci reprezentari sensibile ale lui Dumnezeu , a Maicii Domnului, a Sfintilor si a Sfintilor ingeri.
Al saptelea Sinod Ecumenic a formulat canonul care hotareste cinstirea icoanelor.
Insa-si icoana este martir si poarta urmele unui botez cu sange si foc.
In timpul ineversunatei persecutii exercitate de iconoclasti, sangele martirilor s-a amestecat cu ramasite de icoane. Uniti atunci in aceasta traditie, Occidentul si Orientul s-au riicat impreuna impotriva ereziei, deoarece, abordandu-se problema icoanei, era atinsa dogma, era amenintata intreaga iconomie a marturisirii.
Sfantul Ioan Damaschinul spune: “Icoana este un obiect care prilejuieste aducerea aminte. Ceea ce este cartea pentru stiutorii de carte, aceea este icoana pentru nestiutorii de carte. Si ceea ce este cuvantul pentru auz, aceea este icoana pentru vaz, caci cu ajutorul mintii ne unim cu icoana”, si ca “Hristos este prima Icoana naturala si in totul asemenea nevazutului Dumnezeu, este Fiul Tatalui, care arata sn El pe Tatal.”
Daca prezentaa lui Iisus Hristos in Euharistie e o realitate, prezenta lui in icoana e o suprarealitate.
Catre aceasta realitate de dincolo de icoana se indreapta rugiciunile noastre.
Frumusetea icoanei nu sta in primul rand in finetea desenului, ci in armonia care se degaja din intreg.
Omul este o armonie muzicala, un imn in mod minunat inchinat puterii atotcreatoare, este o “ icoana din icoana vie.”
Icoana ne indeamna cu modestie sa-l impacam pe om cu Dumnezeu, sa-l ajutam sa se regaseasca, apoi sa-si dezvolte vederea spirituala.
Este mai mult decat o invatatura sau un suport de rugaciuni, ea este obiect de venerare, este un mijloc de intamplari sau de comunicare intre cel ce se roaga, de o parte, si Dumnezeu cu sfintii, pe de alta.
Ea il insoteste pe crestinul ortodox de la leagnn pana la mormant.
Prin sfintele icoane, ca prin ferestre mereu deschise, privim cerul si slava lui Dumnezeu…



Postat 17:39 pe 1.08.2009
Nicoleta si la mine pe topic intra acest ANONIM si ma tulbura cu neincrederea lui in icoanele sfinte.Este un ratacit care vine sa ne dea noua crestinilor ort lectii de religie si Dumnezeul Lui.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni