Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 11:04 pe 2.03.2010
Ciorba bulgareasca
Ingrediente: 125 g ceapa; 250 g cartofi; 250 g rosii; 5 g ardei iute; 2-3 g boia de ardei dulce; 50 g fidea; 25 ml ulei; o legatura patrunjel verde; sare. Mod de preparare: Ceapa se taie marunt si se opareste. Rosiile se curata si se taie felii, cartofii se taie cuburi mici, iar ardeiul iute se toaca marunt. Cartofii, ceapa si ardeiul se inabusa in ulei cu 50 ml apa. Se adauga boiaua, sarea, 1,5 l apa si se fierbe 10 minute. Inainte sa se termine de fiert, se adauga fideaua si patrunjelul tocat.

Cartofi cu ciuperci
Ingrediente: 500 g cartofi; 250 g ciuperci; o jumatate lingura faina; nucsoara; o ceapa; patrunjel; marar; zeama de lamiie; ulei; sare. Mod de preparare: Ciupercile se spala si se toaca, dupa care se calesc in putin ulei impreuna cu ceapa tocata. Se adauga sare, faina, verdeata, nucsoara si zeama de lamiie. Cartofii se curata, se taie in jumatate si se scobesc, la mijloc umplindu-se cu ciupercile calite. Totul se pune intr-o cratita cu ulei si putina apa si se lasa la fiert pina se inmoaie.

Ciuperci cu foi de dafin
Ingrediente: 1 kg ciuperci; o ceapa; 2 morcovi; o lingurita cimbru; 250 ml vin rosu; 4 foi de dafin; 100 g unt; sare; piper.
Mod de preparare: Ciupercile se spala, se curata si se taie feliute. Ceapa se caleste in unt, impreuna cu morcovii. Se adauga ciupercile, foile de dafin, cimbrul si se calesc la foc mic pina scade toata zeama. Se adauga vinul, sare, piper si se mai lasa 10 minute pe foc.

Paste cu varza rosie
Ingrediente: 300 g paste fara ou; o varza rosie; un morcov; o ceapa; 100 ml ulei; o lingurita seminte de fenicul; o legatura de marar; sare; piper.
Mod de preparare: Varza se taie fideluta si se caleste in ulei impreuna cu ceapa si morcovul pina se inmoaie. Se adauga 300 ml apa fierbinte, semintele de fenicul, sare si piper si se lasa la fiert 45 de minute. Pastele se fierb separat, se scurg si se adauga peste varza calita. Se adauga mararul tocat si se serveste.

Orez cu dovlecei
Ingrediente: 4 dovlecei; 150 g orez; 50 ml ulei; o ceapa rosie; un morcov; un ardei gras; o legatura patrunjel; sare; piper. Mod de preparare: Orezul se fierbe cu putina sare. Ceapa se caleste impreuna cu morcovul si ardeiul taiate bucatele. Dupa 15 minute se adauga dovleceii taiati cubulete si se condimenteaza. Dupa alte zece minute se adauga orezul scurs de apa. Se presara patrunjelul tocat si se mai lasa 2-3 minute pe foc.

Ghiveci de legume
Ingrediente: 2 morcovi; 1 patrunjel; 2 dovlecei; o conopida; 3 cepe; 3 ardei grasi rosii; 3 ardei grasi verzi; 500 g ciuperci; 400 g fasole pastai; 400 g mazare; sare; piper; 400 g suc de rosii sau bulion. Mod de preparare: Toate legumele se calesc in ulei. Se adauga sucul de rosii si se da cratita la cuptor, la foc potrivit, pentru circa o ora.

Cartofi cu broccoli
Ingrediente: 500 g broccoli; 100 g cartofi; 50 g margarina; 3 catei de usturoi; o legatura patrunjel; sare; piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja, se racesc si se curata, iar broccoli se fierbe citeva minute. Se topeste margarina intr-o cratita, se adauga usturoiul pisat, dupa care se pun cartofii taiati rondele. Se da la foc, se adauga patrunjelul, sare si piper, iar inainte de a fi gata se adauga broccoli.

Cartofi cu masline
Ingrediente: 1 kg cartofi; 150 g masline; 50 g pasta de tomate; 100 ml ulei; 2 cepe; o legatura patrunjel; sare; piper.
Mod de preparare: Cartofii se curata se spala si se taie cubulete. Ceapa se taie marunt si se inabusa in ulei si putina apa si se stinge cu pasta de tomate. Se adauga cartofii, maslinele oparite, sare si piper. Se lasa cratita pe soba pina mincarea este fiarta. La final se adauga patrunjelul tocat.

Salata cu boabe de fasole
Ingrediente: 2 cani cu fasole boabe; 200 g masline; ulei de masline; o ceapa mare; o foaie de dafin; usturoi; sare; piper; otet balsamic; o legatura de patrunjel verde.
Mod de preparare: Fasolea se tine la inmuiat circa 12 ore, dupa care se pune la fiert cu o foaie de dafin, sare, piper si usturoi. Dupa ce se raceste se scurge bine si se adauga peste un amestec de ceapa taiata solzisori, frecata cu sare si ulei de masline. Se adauga maslinele taiate, se amesteca si se mai adauga usturoi pisat, sare, piper si otet dupa gust. Deasupra se presara patrunjel tocat.

Prajitura cu mere
Ingrediente: 14 linguri zahar; 14 linguri apa; 14 linguri ulei; 4 linguri gris; faina cit cuprinde; praf de copt; 2,5 kg mere; zahar; scortisoara. Mod de preparare: Se pregateste un aluat care se imparte in doua parti. Merele se dau prin razatoare si se amesteca cu zahar si scortisoara. Se intinde o foaie din aluat pe o tava si se presara cu gris apoi se pun merele. Pe deasupra se asaza restul de aluat si se da la cuptor. La final se presara deasupra zahar pudra.

Conopida napolitana
Ingrediente: o conopida; o cutie rosii in bulion; o lingura ulei; o ceapa; 12 masline; 2 lingurite capere; o jumatate lingurita zahar. Mod de preparare: Se desface conopida buchetele, se fierbe si se scurge. Rosiile se taie marunt si se trec prin sita. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste ceapa. Se adauga rosiile, maslinele, caperele si zaharul si se pun la foc mic. Conopida se adauga in sosul cald si se serveste.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni