Descriere | Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (+ 303), supranumit "purtătorul de biruință" (gr. tropeophoros), prăznuit în fiecare an pe 23 aprilie, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi veneraţi apărători ai creştinismului, multe biserici având hramul său, iar numele său fiind îmbrăţişat de mulţi creştini.
“Inger intru nevointa cu adevarat te-ai aratat, purtatorule de biruinta al lui Hristos, Gheorghe; ca materialnic si cu trup fiind, vitejeste pentru credinta ca un ne-materialnic si fara de trup te-ai nevoit; pentru aceasta graim tie unele ca acestea: Bucura-te, purtatorule de biruinta, mare mucenice Gheorghe!” - Icosul 1 din Acatistul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe -
Patronul celor multi Alaturi de Sfantul Nicolae, Sfantul Gheorghe se numara printre cei mai indragiti sfinti ai crestinatatii. Viata, jertfa si minunile sale au strabatut veacurile pana in prezent, servind drept model duhovnicesc pentru multi crestini, fiind venerat ca un mare martir intru Hristos.
De asemenea, Sfantul Gheorghe se numara in cercul select al putinelor personaje crestine adorate chiar de o parte a musulmanilor: sub numele de Haderiliaz, Gheorghe este respectat si glorificat in republicile caucaziene preponderant musulmane, in Turcia, Kurdistan, Turkmenistan si Kazahstan. Oamenii l-au iubit atat de mult incat este si astazi patron al unor tari, orase, categorii sociale si chiar echipe de fotbal.
Impreuna cu Sf Dimitrie Izvoditorul de Mir, Sf Gheorghe imparte statutul unic de Sfant-soldat al ortodoxiei.
Mai mult de atat, faima si dragostea care insotesc personalitatea martirului, au dus la respectul sau deopotriva in cultele romano-catolic, anglican, lutheran, armean si copt.
Imbracat soldateste intr-o camasa de zale si inarmat cu o sulita prevazuta cu o cruce, Sfantul Gheorghe este Patron-Protector a numeroase tari si tinuturi precum Romania, Anglia, Etiopia, Grecia, Lituania, Osetia, Serbia, Muntenegru, Aragon, Germania, Sicilia, Tirol, Palestina, Catalunia, Bucovina, Portugalia, Rusia si Bulgaria. Cel mai iubit si mai respectat este intr-un mic stat din Caucaz ai carei locuitori au ales ca tara lor sa se mai numeasca si Georgia, pe langa denumirea de Kartvelia sau Gruzia, cum au botezat-o rusii. Il mai regasim pe Sfantul Gheorghe in postura de patron al unor orase importante precum Beirut, Liubliana, Ferarra, Moscova, Lod, Milano, Genova, Suceava, Barcelona, Venetia, Freiburg si Constantinopol.
Dragostea sa mare fata de oameni a facut ca multe categorii sociale si tagme sa-si gaseasca in el patronul, protectorul si mijlocitorul intru Hristos. Este protectorul tuturor celor care lucreaza pamantul, al agricultorilor si ciobanilor, al sotilor si cavalerilor, al arcasilor, macelarilor, calaretilor, calatorilor, taranilor, fierarilor, lemnarilor, dogarilor, selarilor, curelarilor si soldatilor. De la cavalerii templieri, maltezi si teutoni pana la sifilitici si leprosi - toti si-au gasit de-a lungul veacurilor reazem si alinare in rugaciunile adresate Sfantului Gheorghe ca un drept mijlocitor intre credinciosi si Bunul Dumnezeu. Tot el este cel care apara de urgia ciumei, febrei si bolilor de piele. O Cruce Rosie pe fond alb este simbolul acestui Sfant Mare Mucenic, pe scuturile medievale cruciate, sau pe drapelul Georgiei si Angliei. Crucea sa sta la originea insemnului heraldic al Ierusalimului si Georgiei, fiind insotita de 4 cruci mai mici simbolizand cu totul cele 5 rani ale Mantuitorului. Acest insemn a fost purtat pentru prima data de printii georgieni crestinati, urmati de templierul Godefroi de Boullion, intemeietorul regatului Ierusalimului.
Sfantul Gheorghe in constiinta romaneasca
Nicio evocare a Sfantului Gheorghe nu poate fi completa fara readucerea aminte a uciderii balaurului petrecuta dupa moartea Sfantului. Un aspect interesant este retinut de iconografia ortodoxa in care Sfantul Gheorghe este reprezentat inarmat cu o sulita nefiresc de subtire si firava, pentru a ne arata ca Binele infrange usor Raul, daca exista credinta.
Sfantul Gheorghe este prezent in credintele populare ale romanilor inca din cele mai vechi timpuri. Sangiorzul este unul dintre cele mai importante personaje din mitologia romaneasca, reprezentand o sinteza autohtona dintre venerarea Sfantului Gheorghe si cultul unei divinitati agro-pastorale dacice. Cei doi mari sfinti militari ai Ortodoxiei, Gheorghe (23 aprilie) si Dimitrie (26 octombrie) impart dintotdeauna anul pastoral in cele doua mari etape ale transhumantei. Credintele populare afirma ca Dumnezeu insusi i-a incredintat "cheile vremii" cu care el deschide sezonul cald, in timp ce Sfantul Dimitrie (Samedru) inchide anul pastoral. – vreau sa-l pastrez !
Cinstirea Sfântului Mucenic Gheorghe
In tara noastra, Armata romana se afla sub ocrotirea Sfantului Gheorghe inca din vremea lui Stefan cel Mare, al carui stindard de biruinta purta imaginea acestuia. (Steagul de luptă al lui Ştefan al III-lea cel Mare, dăruit Mănăstirii Zografu de laMuntele Athos în 1500) Imaginea Sfantului Gheorghe biruind balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de domnitorul Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos. Romanii l-au cinstit pe razboinicul din Capadocia care a devenit Sfant Mucenic, dand numele sau unui oras si al unui brat al Dunarii. Dintre toţi Sfinţii sărbătoriţi în lumea creştină, puţini au ajuns la faima de care s-a bucurat şi se bucură, Sfântul Gheorghe, la poporul nostru. În satele şi oraşele ţării noastre, foarte multe biserici sunt ridicate în cinstea lui, purtand Hramul lui. Mulţi oameni, bărbaţi si femei, îi poartă numele. De asemenea si multe oraşe din ţară. Se ştie, apoi, că multă vreme ocrotitorul oştirii române a fost Sfântul Gheorghe. De asemenea, steagul Moldovei, trimis de Ştefan cel Mare la mănăstirea Zografu, din Muntele Athos, are chipul Sfântului Gheorghe, doborând balaurul. Iar acest chip al Sfântului, doborând balaurul, a fost la noi ca un răsunet şi ca o chemare a poporului la lupta creştinilor împotrivă balaurului vremii, adică a păgânilor otomani şi împotrivădiavolului.
O dovadă este şi rugăciunea lui Ştefan cel Mare, scrisă pe steagul său: "O, luptătorule şi biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi şi în nenorociri grabnic ajutător şi cald sprijinitor, iar celor întristaţi, bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Ţării Moldovei. Păzeşte-l pe el neatins în lumea această şi în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin.” Şi aceasta a făcut-o în anul 7008 (1500), în al 43-lea an al Domniei Sale.
In Anglia, Sf. Gheorghe s-a bucurat de foarte multa popularitate dupa ce “Faptele” sale au fost traduse in limba locala, in sec. al VIII –lea. Iar pe timpul Cruciadelor faima sa a crescut tot mai mult, indeosebi dupa ce au aparut relatari precum Sf. Gheorghe a fost de fata la batalia de la Antioh din 1098. Insusi regele Richard Inima-de-Leu a introdus insemnele Sfantului, iar crucea Sf. Gheorghe, rosie pe fond alb, a aparut pentru cea dintai oara ca steag al corabiei “Lyme Regis” in 1284. De fapt, insusi steagul actual al Angliei are la origine Crucea Sf. Gheorghe.
Sf. Gheorghe este Sfantul patron al mai multor tari si ocrotitor al mai multor orase , precum Anglia, Grecia, Rusia, Etiopia, Georgia, Moscova, Genova, Drobeta Turnu-Severin, Botosani s.a.
Binele infrange usor Raul, daca este Credinta ! Este ceea ce Sfantul Mare Mucenic Gheorghe ne-a demonstrat in viata si in minunile savarsite de el dupa ce a ajuns in Imparatia Minunta a Bunului si Dragului Dumnezeu, Tatal, Fiul si Duhul Sfant !!!
|