Descriere | MANASTIREA CETATEA DAGATA (de calugari)
Este situata pe soseaua Negresti-Roman, ramificatie dreapta Dagata-Satul Manastirii pe drum de piatra si apoi 5 km drum de pamant, urcand pe langa linia de curent electric. A doua varianta, soseaua Iasi-Tibanesti pana la statia de autobuz Garbesti, apoi la stanga pe drum de pamant 6 km, dintre care 4 km prin padure. Credinciosii care folosesc trenul din Roman sau din Buhaiesti vor cobori in statia CFR Dagata, apoi pe langa linia ferata pana dupa bariera, intra in sosea la dreapta pe langa biserica (Dagata care-i pe stanga soselei) ajungand in Satul Manastirii. Apoi merg pana la scoala, unde urca la dreapta pentru a intra pe drumul de pamant care duce la stanga, pana la manastire. Din gara Dagata, pe timp senin, daca se priveste in directia nord-est se vede acoperisul clopotnitei manastirii care se afla la 12 km distanta. Asezamantul este construit pe Dealul Cetatii, inconjurat din toate partile de codri masivi. Spre sud-vest este o deschidere larga de 200 m in padure, care in aceasta parte tine numai 400 m. Privind din dealul Cetatii pe linia acestei deschideri, ni se ofera in vale o panorama foarte frumoasa, cu campia, satele Poieni, Boatea, Dagata, si chiar mai departe.
Inca din vremea lui Stefan cel Mare, in incinta actualei manastiri a existat o biserica din lemn, inconjurata cu ziduri de piatra. Mai tarziu, boierii Carp si Tautu, certan-du-se pentru hotarul dintre mosiile lor, au stricat biserica, hotarul trecand chiar prin mijlocul ei. Zidurile de piatra ale incintei au fost duse la conacul lui Carp, in Tibanesti-Iasi, unde pot fi vazute si astazi. In perioada vietii monahale de aici, calugarii si-au facut un schit de lemn mai jos, acolo unde s-a format asezarea a carei nume, Satul Manastirii, constituie dovada existentei unei vetre de rugaciune in aceste locuri. Biserica de lemn exista si azi, renovata si cu temelia intarita in beton. In anul 1959 credinciosii Calancea si Sicrieru, din Satul Manastirii, au adunat bani si-au ridicat pe Dealul Cetatii o noua biserica, in al carei altar se afla Sfanta Masa a vechii biserici, demolate de boierii numiti mai sus. Securitatea a luat act de ridicarea bisericii si a inceput cercetari pentru a-i descoperi pe ctitorii ei. Satele din jur au intervenit spunand ca au contribuit cu totii la constructie, si astfel cei doi credinciosi au scapat de tortura comunista. Biserica a fost sfintita abia in 1970, cand conducatorii politici de atunci au mai slabit prigoana impotriva credintei. A functionat ca biserica de mir cu slujbe numai la marile sarbatori. In 1993 Arhiepiscopia Iasilor a reinfiintat manastirea Cetatea Dagata, cu obste de calugari.
Biserica este o constructie mica din lemn, cu valatuci de pamant intre latii de lemn, tencuita in interior si exterior. Fundatia este din beton vopsita in negru. Are forma de nava si este compartimentata in altar, naos si pridvor inchis. Altarul este luminat de o fereastra la est si alta la sud. Naosul primeste lumina prin doua ferestre asezate la sud si prin geamurile usii de la intrare. Ferestrele sunt din lemn, dreptunghiulare, cu grilaje metalice in interior. Usa de intrare in pridvor, asezata in partea sudica, este din lemn, captusita cu tabla la exterior. Usa intrarii in naos, intr-un canat cu geamuri in partea superioara, este din lemn. Catapeteasma este confectionata din lemn de tei sculptat. Biserica are o turla oarba pe pridvor, de forma patrata. Mobilierul din biserica este din lemn simplu vopsit maron. Pardoseala este din ciment iar acoperisul din tabla zincata. Fatadele exterioare sunt simple, tencuite cu ciment si varuite in alb.
A fost executata in 1970, in tempera, fiind opera pictorului C. Zafiu. La intrarea in pridvor, deasupra usii, este pictata icoana Pogorarii Sfantului Duh. Pridvorul are doar icoane. Tavanul oval al naosului este vopsit in albastru cu stele galbene si are pictata scena Sfintei Treimi. Mai jos, in apropierea altarului, pe peretele din nord este pictata Invierea Domnului, iar pe cel sudic, Nasterea Domnului. Pe peretele vestic al naosului este Cina cea de Taina in partea superioara, iar mai jos, in partea dreapta, Sfantul Dimitrie, si pe stanga Sfintii Petru si Pavel.
La 15 m sud de pridvor este un cadru puternic, inalt, din lemn, pentru clopote, acoperit cu tabla zincata si cu o cruce metalica deasupra. La sud de altar este o cladire noua din zid de caramida, numai parter, tencuita si acoperita cu placi de azbociment. In aceasta cladire sunt cinci chilii si staretia. O cladire mai modesta, din pamant batut se afla in spatele acesteia, iar dupa ea este grajdul pentru animale. La doar 7 metri in sudul naosului s-a ridicat in 1980 un monument care sa aminteasca de fosta manastire, ce a existat pana in 1864. Ctitorii monumentului sunt: C. Palade, T. Calancea, V.Gh. Nichita si Gheorghe Filip. In biserica se afla Mineiul pe ianuarie editat in 1893 si un Triod din 1897. Incinta manastirii este cu iarba si imprejmuita cu gard din uluca. |