Grup Manastirea Ivanesti-Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul jud.Vaslui
Descriere
Este situată în comuna Ivăneşti, la 35 km vest de oraşul Vaslui şi la 3,5 km de şoseaua naţională DN 2F Vaslui – Bacău ( la 54 km distanţă de oraşul Bacău ). Din Ivăneşti se merge prin Moara – Sima spre Dragomireşti, iar după ce se urcă serpentinele la Bleşca, din faţa Troiţei – Magazin Bisericesc ce aparţine Mănăstirii, se face la stânga şi se urcă prin pădure pe un drum pietruit cca 3,5 km.
Aşezământul este construit pe un platou înalt, înconjurat la N-V de pădure de foioase iar în partea de S-V avem în depărtare un tablou foarte pitoresc, cu satele comunei Voineşti în vale.
Istoric
Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 2000 la cererea credincioşilor din comuna Ivăneşti, în frunte cu familia Ion şi Maria Plăcintă care au donat 7 ha de teren pentru construirea mănăstirii.
La data de 13 august 2000 s-a pus piatra de temelie de către Prea Sfinţitul Părinte Ioachim Episcopul Huşilor, iar în luna martie 2001 au venit primele trei maici şi ieromonahul Irineu Sandu, fiind trimişi cu ascultare să trudească pentru ridicarea mănăstirii de către Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din jud. Neamţ. Începutul a fost foarte greu nefiind nici o construcţie ridicată.
În mănăstire sunt acum 15 vieţuitori care se bucură de linişte şi trăire duhovnicească.
Date tehnice / Biserica
Biserica este o construcţie din lemn, pe temelie de piatră, în formă de cruce. Interiorul este format din altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Deasupra naosului este ridicat un turn cu o cupolă sferică. Naosul cu abside largi este luminat de câte o fereastră la sud şi nord. Pronaosul în formă dreptunghiulară este luminat tot de câte o fereastră la sud şi nord. Pridvorul în formă pătrată, este luminat de două ferestre la vest, iar accesul în biserică se face prin partea de sud, printr-o uşă dublă de stejar terminată în arc.
Pardoseala bisericii este din duşumea de scândură, iar învelitoarea din tablă zincată. Faţadele sunt simple, din lambriu de lemn, biserica fiind înconjurată de un brâu de lemn lucrat manual.
Pe data de 24 iunie 2009, Prea
Sfinţitul Părinte Corneliu Episcopul Huşilor
împreună cu un distins sobor de preoţi a pus
piatra de temelie pentru noua biserică.
Această construcţie va fi ridicată din cără-
midă şi va fi mult mai trainică şi mai încăpă-
toare.
Pictura
Interiorul bisericii a fost pictat în tempera, în anii 2002 -2003 de către pictorul vasluian Ilie Caliniuc. Deoarece hramul mănăstirii este „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, pe bolta pronaosului este pictat Sf. Ioan Botezătorul şi mai multe scene din viaţa acestui sfânt.
CrestinOrtodox.ro foloseste fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta de navigare,
pentru a se integra cu retele de socializare si a afisa reclame relevante intereselor tale. Te informam ca ne-am actualizat politicile de
confidentialitate, pentru a implementa cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice
în ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Protectia datelor tale este importanta pentru noi si iti oferim posibilitatea de
a personaliza modulele cookie pe care le doresti
.
De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si
de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate.