Category:
Beletristica
Salman Rushdie - "Pământul de sub tălpile ei"
"... caritatea începe în propria ta casă."
" Libertatea de a respinge este singura libertate."
" Uneori e nevoie să cobori până la fund ca să înveţi drumul spre suprafaţă, să înaintezi mult de-alungul unui drum greşit, ca să poţi afla drumul cel bun."
Charles Dickens - "Marile speranţe"
" Când vei afla împotriva a ce lupţi, vei şti încurând şi pentru ce lupţi."
" Toţi mincinoşii de pe lume nu sunt nimic faţă de omul care se minte pe el însuşi."
Jerome K. Jerome - "Arta de a nu scrie un roman"
" Ceea ce gândeşte un om - ce gândeşte cu adevărat - se află înlăuntrul lui şi creşte în tăcere. Ceea ce scrie un om în cărţi sunt gândurile pe care doreşte să se creadă că le gândeşte."
" Este o mare mângâiere să ne gândim că săracii vor fi întotdeauna alături de noi. Ei sunt scara pe care putem urca în rai."
" Drumurile vieţii sunt foarte aglomerate şi dacă nu ne ţinem de mână suntem repede îmbrânciţi departe unul de altul."
" Asta e tot ce poate face un om, să se roage pentru a avea puterea necesară să zdrobească răul care se află în el şi să-l înăbuşe în fiecare zi."
" În tribunalele lumii, suntem siliţi să judecăm numai după prezumţii, iar martorul principal, sufletul omului, nu poate fi chemat la bară."
Joseph Conrad - "Falk"
"... soarta celor mai mulţi dintre noi este să plutim veşnic pe apa moartă a unei bălţi ale cărei maluri sunt lipsite de viaţă."
Joseph Conrad - "Sub ochii occidentului"
"... iar viaţa merge înainte ca întotdeauna, cu părţile ei misterioase şi secrete ascunse vederii, aşa cum trebuie să fie."
" Vizionarii fac un rău veşnic pe pământ. Utopiile lor inspiră în masa minţilor mediocre un dezgust faţă de realitate şi un dispreţ pentru logica seculară a evoluţiei umane."
" Un grăunte de talent poate scuza multe greşeli."
" Lumea întreagă e neverosimilă, pentru logica strictă a ideilor. Şi totuşi lumea există pentru simţurile noastre, şi noi existăm într-însa."
"... într-o revoluţie reală nu caracterele cele mai alese ies în faţă. O revoluţie violentă cade, pentru început, pe mâinile fanaticilor înguşti la minte sau pe cele ale unor ipocriţi tiranici. După aceea vine rândul tuturor rataţilor intelectuali cu pretenţii ai momentului. Din rândul acestora apar şefii şi conducătorii ... Scrupuloşii şi cei drepţi, naturile nobile, umane şi devotate, cei generoşi şi inteligenţi pot începe o mişcare - dar aceasta le scapă din mână. Nu aceştia sunt liderii revoluţiei. Ei sunt victimile: victimile dezgustului, ale dezamăgirii - adesea ale remuşcărilor. Speranţe grotesc înşelate, idealuri caricaturizate - aceasta este definiţia succesului revoluţionar. În fiecare revoluţie, au existat inimii zdrobite de asemenea succese."
"Să-ţi dai viaţa pentru o cauză nu înseamnă nimic. Dar să-ţi fie iluziile distruse asta cred că e aproape mai mult decât poate un om suporta."
"Nu-i un lucru foarte uşor să gândeşti."
" .... oamenii singuri sunt în stare de orice viciu."
" .... în viaţă nu ai prea mult de ales. Fie te vestejeşti, fie te frigi."
" Dar până la urmă suferinţele inimii se vor topi în iubire."
Gellu Dorian - "Împotriva noastră"
" Dar niciodata într-o căsătorie [...] nu poţi şti care este capătul."
"Dar lumea călătorea în toate părţile, se conducea, se despărţea, se împreuna, se automulţumea, se pedepsea, se premia, cerşea, controla, se lăsa controlată, numai pentru a ieşi la un liman care de fapt nu însemna altceva decât sfârşitul."
Henryk Sienkiewicz - "Prin foc şi sabie"
" În fiecare victorie se află o înfrângere viitoare, în fiecare bucurie - o amărăciune."
" Totul e numai deşertăciune care se sfărşeşte prin moarte."
" Deşertăciune e tot ce curge şi trece, nimic nu rămâne în urmă."
Giulio Leoni - "Crimele mozaicului"
" ... femeia e ca vântul care umflă pânzele în larg sau care frânge catargul la dezlănţuirea furtunii. Este forţa care ne lipseşte nouă, bărbaţilor, pentru a traversa marea vieţii şi pe care încercăm să o capturăm în pânzele noastre."
William Thackeray - "Bâlciul deşertăciunilor"
" Lumea e ca o oglindă, care întoarce fiecărui om icoana propriului său chip. Încruntă-te la ea şi se va uita la tine acru; zâmbeşte-i şi bucură-te odată cu ea şi lumea îţi va ţine veselă şi îndatoritoare, tovărăşie; aşa că fiecare tânăr poate să-şi aleagă ce-i place."
"Fericit privilegiu al tinereţii de a plăsmui visuri din nimic."
"Bâlciul deşertăciunilor e un loc plin de îngâmfare, de răutăţi şi de nebunii, un loc plin de tot felul de minciuni, de înşelătorie şi de pretenţii."
"... fiinţa aceea care nu respectă decât bogăţia şi care nu are ochi decât pentru succes. Pe lume există şi astfel de oameni şi-o scot foarte bine la capăt, fără credinţă, fără speranţă, fără milostenie..."
"Dar vedeţi dumneavoastră, există lucruri dintr-o ţesătură mult mai delicată decât blana sau mătasea şi decât toate splendorile lui Solomon şi decât toată garderoba reginei din Saba, lucruri a căror frumuseţe scapă ochilor a nenumăraţi cunoscători. Şi sunt micuţe suflete frumoase şi smerite pe care le găseşti din întâmplare, mirositoare şi înflorind gingaş, în locuri lăturalnice şi pline de umbră; şi există podoabe de grădină, mari cât nişte talgere de aramă, care au trufia de i se uită până şi soarelui în faţă"
" Lucrurile acestea sunt în firea şi în instinctul anumitor femei. Unele sunt făcute să croiască planuri, iar altele să iubească..."
"... învaţă înainte de a îmbătrâni să iubeşti şi să te rogi!"
"... pot îndura sărăcia, dar nu şi dezonoarea; pot îndura nepăsarea, dar nu şi insulta."
" .... asta e de obicei soarta oamenilor: să nu aibă prieteni sinceri atâta timp cât nu se sinchisesc nici ei de nimeni."
"Fiecare are dreptate, ... şi lumea e plină de tâlhari."
" Una din cele mai grele conditii ale mâniei şi ale duşmăniei este obligaţia de-a scorni fel de fel de minciuni împotriva obiectului urii tale şi a le crede."
" Amintirile celor mai elegante rochii şi-ale celor mai strălucitoare succese la baluri au s-aducă prea puţine mângâieri frumuseţilor veştejite."
" Care din noi poate spune câtă deşertăciune se ascunde în cea mai caldă preţuire pe care-o arătăm noi altora şi cât e de egoistă iubirea noastră?"
" Să ai întotdeauna dreptate, să calci întotdeauna în picioare pe toată lumea şi să nu te îndoieşti niciodată, nu sunt oare acestea covârşitoarele calităţi în numele cărora prostia conduce lumea întreagă?"
"... un om, înainte de a se duce el singur în iad, trimite acolo sumedenie de alte suflete."
" Norocul ne poate apune, puterile ne pot părăsi, locul nostru pe scenă poate fi luat de măscărici mai iscusiţi şi mai tineri, roata vieţii se rostogoleşte înainte şi ne lasă sfărâmaţi şi împotmoliţi ca nişte epave .... Eh, eh, o trăsură şi trei mii de lire pe an nu-i culmea fericirii omeneşti şi nici răsplata judecăţii de apoi."
" Oh, doamnelor, doamnelor! există printre dumneavoastră unele care nu sunt nici frumoase şi nici înţelepte."
" Atâta vreme cât mai avem în stăpânirea noastră cadavrul unui om, îl facem robul tuturor deşertăciunilor noastre, înconjurându-l de nimicuri şi de ceremonii, expunându-l pe catafalc într-un sicriu bătut în cuie de aur şi înfăşurându-l în catifele; şi ne încheiem îndatoririle faţă de el prin a-l acoperi cu o lespede de piatră, pe care punem să se scrie numai minciuni."
" A te despărţi de bani este o jertfă care îi depăşeşte aproape pe toţi oamenii dotaţi cu simţul ordinii. Rar găseşti în lumea asta un ins care să nu se socotească încărcat de virtuţi din pricină c-a dăruit vecinului său cinci lire. Risipitorul dă nu dintr-o generoasă bucurie de a dărui, ci dintr-o stearpă plăcere de a risipi. Iar lui însuşi nu-şi refuză o singură distracţie: nici lojă la Operă, nici cal de călărie, nici prânzuri de gală, nici chiar plăcerea de a-i dărui lui Lazăr cele cinci lire. Pe când omul cumpătat, care e bun, înţelept, fără nici un fel de strâmbătate şi nu datorează nimănui nici un gologan, întoarce spatele unui cerşetor, se tocmeşte până şi cu birjarii, se leapădă de neamurile sărace, şi mă întreb, care dintre cei doi, risipitorul sau economul, e mai egoist? Deosebirea constă doar în faptul că banul are altă valoare în ochii fiecăruia din ei."
" Toate femeile sunt la fel, şi fiecare se străduieşte pentru lucruri care nu au nici un fel de valoare."
" Totul e deşertăciune, asta e sigur; dar cine nu va recunoaşte că şi el jinduie să guste puţin din ea?"
" Voi, care vedeţi în fiecare zi atâţia oameni ... săraci şi adeseori dispreţuiţi din pricina sărăciei lor, coborâţi voi oare vreodată din înălţimea belşugului vostru, să spălaţi picioarele acestor sărmani şi osteniţi cerşetori?"
" Şi comedia vieţii mele şi a vieţii tale va fi fost jucată şi vom fi duşi, vai, cât de departe de toate surlele şi de tot zgomotul şi de toată minciuna vieţii!"
" Şi mă întreb, ... cum e mai bine: să mori bogat şi în plină glorie, sau sărac şi dezamăgit? Să ai, şi să fi silit să laşi totul, sau să părăseşti viaţa după ce ai jucat totul şi ai pierdut partida?"
" Mâine izbânda sau eşecul nu mai are nici o importanţă; iar soarele se va înălţa, şi milioane şi milioane de oameni vor porni la treburile lor sau la desfătările lor, ca de obicei, dar eu nu voi mai face parte din vârtejul acesta!"
Sam Savage - "Firmin"
"... indiferent cât eşti de mic, poţi să fii la fel de ţicnit ca oricine altcineva."
Ioan Slavici - "Moara cu noroc"
" Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit."
Salaman Rushdie - "Harun şi marea de poveşti"
" Nevoia-i o mare ciudăţenie: îi face pe oameni nesinceri."
" Crede numai în ce-ţi arată ochii şi ai toate şansele să dai de bucluc, belele, necaz"
Cinghiz Aitmatov - "O zi mai lungă decât veacul"
" Vorbeşte cum ţi-i vorba şi poartă-te cum ţi-i portul."
" Pentru ei totul e important pe lume, în afară de moarte. [...] Dacă pentru ei moartea nu înseamnă nimic, se cheamă că nici viaţa n-o ţin la mare preţ!"
"... cel mai bun lucru pe care un om îl poate face pentru semenii lui este să-şi educe copiii în aşa fel, încât să iasă din ei oameni de nădejde. Şi asta nu cu ajutorul unuia şi altuia, ci de unul singur: zi de zi, pas cu pas, să le dăruieşti întreaga ta fiinţă, să fii cât poţi mai mult alături de copii."
" De fugit poate fugi oricine. Dar nu oricine îşi poate birui suferinţa."
Piotr Bednarski - "Zăpezile albastre"
" O casă fără Biblie e ca o bucătărie fără plită."
" Dar, deşi toţi susţin contrariul, timpul este cel mai mare aliat al omului. Şi cel mai credincios. Că vrem sau nu, ne îndreaptă mereu paşii spre ceea ce ne dorim, iar atunci când ne aruncă în ghearele suferinţei, are grijă să ne şi scoată din ele; timpul ne răneşte şi ne vindecă rănile neîncetat."
" ... durerea inimii nu poate fi uşor alinată, că timpul nu este întotdeauna în stare să vindece rănile din suflet, şi că nimeni nu are dreptul să dea uitării nevoile inimii celorlalţi."
" ... la tinereţe omul nu e în stare să-I pună întrebări lui Dumnezeu, ci vrea să asculte. Să asculte şi să se bucure de El, să se bucure că nu l-a părăsit."
" O ducem rău, dar trăim; va fi şi mai rău, tot vom trăi."
"Iar omul bun pe lumea asta are mai degrabă o existenţă ratată, e o pasăre rară."
" Dragostea şi conştiinţa sunt frate şi soră"
"Când lumea nu este umană, măcar sicriul să fie uman."
" În iad, suferinţa nu te curăţă, dimpotrivă, te împinge spre o nebunie îngrozitoare."
"... cine renunţă la rugăciune nu face altceva decât să distrugă şi să profaneze viaţa."
Vladimir Makanin - "Spaima"
" Ce iute înghiţi o bucurie. Ce îndelung îţi mesteci ... tristeţea."