Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Fapte si cuvinte de invataturi de la 71 la 100
71 . Pe cand era in pustie , Parintelui Cleopa i s-a ararat demonul desfranarii si i-a spus : „Ce-ar fi daca vei cadea in pacat ?"
Iar parintele a zis : „Oricand pot cadea , ca ce-i barbatul si ce-i femeia ? Putregai si putoare sunt !
Numai Harul lui DUMNEZEU ne tine ."

72 . Altadata , tot pe cand era la pustie , il chinuia iarasi duhul desfranarii .
Iar Parintele Cleopa a inceput sa joace cu picioarele goale pe spini si asa a scapat de acest demon cumplit .

73 . Cand il intrebau fratii din manastire ce manca pe cand era la pustie , parintele spunea ca ii aducea un padurar cartofi si el facea socoteala sa-i ajunga cam unul pe zi. Dar unui parinte duhovnicesc apropiat , i-a spus ca a mancat si pamant , dar nu voia sa mai stie ceilalti .

74 . Odata , pe cand Parintele Cleopa era retras in munti impreuna cu ucenicul sau , ieromonahul Arsenie Papacioc , s-a pornit o furtuna in padure .
Parintele Arsenie il chema pe Parintele Cleopa sa vina langa el , iar Parintele Cleopa staruia sa vina Parintele Arsenie langa sfintia sa . In cele din urma , Parintele Arsenie a facut ascultare si s-a dus langa Parintele Cleopa . In acel moment s-a produs un trasnet puternic care a lovit chiar copacul sub care se adapostise Parintele Arsenie . Iata ce inseamna ascultarea !

75 . Parintele Cleopa era si un om al dreptei socoteli . De obieei , nu era pentru o nevointa exagerata , desi sfintia sa se nevoia mult in taina . Dar totdeauna sfintii sunt aspri cu ei si plini de dragoste fata de ceilalti . Uneori spunea ca padurea nu se teme de cel ce ia multe lemne odata si incarca prea tare caruta . Caci stie ca se va strica mai incolo , fiind incarcata prea tare .
Pacturea se teme de cel ce ia cate un lemn , cate o mica sarcina . De acela se teme plidurea , ca slie ca incet , incet , o taie pe toata .

76 . Tot despre dreapta socoteala zicea parintele : „Spun Sfintii Parinli ca
«imparateasa faptelor bune este dreapta socoteala» . Multi s-an aruncat in
potopul patimilor ca sa scape pe altii de la moarte si s-an inecat pentru ca n-au
avut chibzuinla si dreapta socoteala in viata .
Toate faptele bune trebuie facute cu masura si dreapta socoteala , adica sa umblam pe calea imparateasca de mijloc , dupa darul , firea si puterea fiecaruia , ca sa nu cadem intr-o parte sau alta , ca «extremele sunt ale diavolului» , cum spun Dumnezeiestii Parinti".

77 . Pe langa alte daruri , Parintele Cleopa a fost inzestrat de DUMNEZEU si
cu o memorie rar intalnita .
Dupa ce citea o carte de doua ori , o putea spune pe de rost . De aceea cita cu usurinta din memorie zeci si sute de citate patristice si biblice , stia Canoanele Bisericii pe dinafara si ne incanta cu atatea istorioare frumoase si pline de dulceata .

78 . Parintele avea mare evlavie la Maica Domnului si la Toti Sfintii . Ne spunea un ucenic ca l-a vazut pe Parintele Cleopa , pe cand era internat in spital , cum citea Bogorodicina stand culcat pe pat si avand perfuzie la mana ;
si zicea : „Nu pot lasa pe Maica Domnului , ca Ea totdeauna m-a ajutat !"
Iar la Sfantul Maslu , Pomenea uneori sute si sute de nume de Sfinti ;
pe langa aceasta , stia pe de rost Numele celor mai multi Sfinti din calendar si sinaxar.
De asemenea a scris versuri religioase si Acatiste in Cinstea Maicii Domnului si a mai multor Sfinti .

79 . Parintele Cleopa a fost si un mare Aparator al Dreptei Credinte , alcatuind carti foarte valoroase despre cunoasterea si apararea Credintei ortodoxe . De asemenea prin predicile sfintiei sale , a readus la Biserica lui Hristos numerosi oameni , si chiar grupuri intregi de credinciosi , rataciti de la Dreapta Credinta .

80 . Zicea Parintele Cleopa : „Cel mai de pretuit aceasta via1a este sa lasi toate si sa-ti plangi pacatele tale , pentru ca cea mai scumpa pentru noi este Vesnicia . Deci , trebuie sa facem totul ca sa n-o pierdem , ca atunci degeaba am mai trait pe pamant!"

81 . Toate lucrurile pe care le facea Parintele Cleopa erau impodobite cu smerita cugetare . Ca zicea : „Sa nu spunem niciodata ca am pus inceput bun . Noi nici nu stim cum arata acel om care a pus inceput bun . Noi sa ne rugam :
«Doamne , Ajuta-mi ca sa pun inceput bun !»"

82 . Altadata zicea : „Parerea de rau completeaza fapta pe care nu ai facut-o . De pilda, tu faci metanii . Cum faceam eu cand eram acasa , ca ma luam la intrecere cu fratii mei , care face mai multe metanii intr-o ora . Eu faceam 500 de metanii intr-o ora , dar acum nu mai pot face nici una . Iar tu nu le faci cu mandrie , ci pentru pacatele tale . Si mie imi pare rau ca nu pot face , si zic :
«Doamne , Miluieste-ma si pe mine , pacatosul !» .
Iar DUMNEZEU le primeste pe amandoua Ia fel .

83 . Odata s-a dus un frate la spovedanie si a spus : „Parinte Cleopa , n-am ravna". Parintele i-a zis : „N-ai ? Smereste-te ! Nimeni nu s-a Mantuit ca a postit , sau ca a tacut alta nevoin}a . Ci spune : Smeritu-m-am si m-am Mantuit !".

84 . Altadata l-a rugat un ucenic pe parintele sa-l Pomeneasca la rugaciuni .
Iar sfintia sa i-a spus : „Rugaciunea mea este ca fumul lui Cain . Asa se taraste pe pamant !"

85 . L-a intrebat odata un frate pe Parintele Cleopa : „Parinte , cum sa citesc la Psaltire ? Sa ma gandesc cand citesc ca este scrisa ca pentru Proorocul David , sau ca este scrisa pentru fiecare din noi , sau cum ?".
Parintele i-a raspuns : „Sa te gandesti ca esti pacatos".

86 . Spunea odata Parintele Cleopa : „diavolul a cazut din mandrie si de aceea nu poate zice Iarta-ma !» . Asa si noi ! Cand vei vedea ca cineva iti cere iertare , si tu nu zici : «DUMNEZEU sa te ierte ! » , esti asemenea cu diavolul , care nu poate zice Iarta-ma !» . Sau daca ai gresit ceva , si nu ceri iertare , te asemeni cu el , ca nu zici «Iarta-ma ! » . Si chiar daca nu esti vinovat , sa nu spui : «Nu vreau sa zic „Iarta-ma !". De ce sa zic ? El este vinovat , nu eu !» . De aceea totdeauna sa ne smerim".

87 . Intr-o zi a venit Ia Parintele Cleopa un credincios , plangandu-se ca i s-a furat calul . Parintele i-a spus sa fie linistit , caci la intoarcerea din calatorie il va gasi in curte . Cum a ajuns acasa , omul si-a gasit calul in ograda si a dat Slava lui DUMNEZEU pentru Ajutorul primit .

88 . Odata o crestina care avea un mare necaz , a dat un pomelnic la Parintele Cleopa. Dupa un timp femeia a revenit , spre a-i multumi cu lacrimi pentru ajutorul primit . Dar sfintia sa ii spunea ca nu-si mai aminteste nimic .
Insa ea staruia , amintindu-i imprejurarile de atunci . Atunci , parintele a cautat prin buzunare si a scos o hartie botita , intreband-o daca nu cumva acesta este pomelnicul ei . Femeia recunoscand pomelnicul , parintele i-a spus : „Vezi , eu am si uitat de atunci de el . Dar Credinta ta a lucrat si Domnul te-a Izbavit de necaz" .

89 . Altadata a venit o femeie impreuna cu fiul ei la Parintele Cleopa .
Cand i-a dat binecuvantare , necunoscand-o mai dinainte , parintele a spus :
„Numai mama sa nu fii !" Iar in predica din seara aceea a vorbit mai mult impotriva desfranarii si a betiei , patimi care il stapaneau pe fiul acelei mame .
A poi , ne-a marturisit acea crestina , ca fiul sau , dupa plecarea de la manastire , a parasit cu totul acele patimi , cu rugaciunile Parintelui Cleopa .

90 . A spus odata Parintele Cleopa : „Un adevarat calugar este bine sa se impartaseasca din toate faptele bune cate putin . Dar mai mult sa prisoseasca smerenia , caci aceasta este Poarta a Cerului ; iar smerenia din ascultare se naste . Cununa tuturor faptelor bune ramane insa dragostea . Aceasta duce sufletul de Ia Poarta Cerului Inaintea Tronului Preasfintei Treimi" .

91 . Intr-o zi , cand un frate i-a aratat biserica noua care se construia , laudandu-i frumusetea , parintele i-a spus : „Da , frate . Dar sa stii ca este mai greu sa faci un calugar adevarat , decat o catedrala".

92 . Parintele Cleopa repeta mereu : „Maine , poimaine ma duc la Hristos ! Maine pleaca Mosul Putregai ! ", „Maine nu veti mai vedea decat o cruce in cimitir !", „Maine , poimaine , vesnica Pomenire Mosului Putregai !" , „La , un harb legat cu sarma !" , „Maine ma duc la fratii mei . Ei striga la mine : «Hai , mai frate ! Lasa vorba cu oamenii !»".

93 . De multe ori cand cineva ii canta „Multi ani traiasca !", sfintia sa il oprea si ii zicea : „Nu asa , ci : „<Vesnica Pomenire , vesnica Pomenire , vesnica lui Pomenire !»". Sau zicea : «La mul1i ani , Mosul Putregai»!".

94 . Inimile credinciosilor se umpleau de bucurie , auzindu-l pe parintele spunand : ,Manca-v-ar Raiul !" sau „Mai , n-am o traista mare , sa va bag in ea si sa va duc pe toti la Rai ! Sa nu ramana unul !".

95 . Odata m-am dus sa-i cer sfaturi Parintelui Cleopa . Iar sfintia sa mi-a spus : „Parinte Ioanichie , am imbatranit in zile rele ! Ce sfaturi sa mai dau ? Intotdeauna mi-am ranit stiinta gandului , invatand pe altii cele ce eu n-am lucrat . Imi aduc aminte cateodata de marii nevoitori care au trait mai demult in aceasta manastire , care dormeau in sicrie si se sileau la plangere si lacrimi , dar eu stau ca o stanca cu totul in nesimtire . Orice vorbesc pentru indreptarea altora , ma mustra mai mult pe mine decat pe ei , ca nu fac cele ce zic , si zilele se scurteaza si vremea sfarsitului nemerniciei mele pe acest pamant se apropie . Nu mai insir multe , ca niciodata nu voi putea spune intunericul rautatilor mele . Iar sfintia ta , care ai Sfanta Evanghelie si izvoarele cele curate ale Sfintilor Parinti , nu cauta sa te adapi dintr-un parau sec si glodos . Ai atatea Izvoare Dumnezeiesti , care pot sa-ti racoreasca setea cea duhovniceasca si sa-ti invioreze sufletul spre a-l face sa zboare la Cer .
De aceea zic : Fericiti sunt cei ce tac si lasa sa vorbeasca mai intai faptele lor , apoi vorbesc si ei din traire proprie si din prisosinta inimii lor .
Sa ne Ajute Mila Domnului nostru Iisus Hristos tuturor si mie pacatosului , ca sa nu fim mustrati in ziua cea mare a Judecatii pentru cele ce am invatat pe altii , dar nu le-am facut" .

96 . Parintele Cleopa , avand o viata sfanta , s-a invrednicit atat de Darul sfinteniei , cat si de Darul Inainte Vederii , caci aproape tot ce spunea cu cuvantul se implinea cu fapta , fara ca el sa stie aceasta . De aceea , calugarii si credinciosii erau atenti la tot ce spunea Cuviosia sa si ascultau sfaturile lui ca din Gura Domnului si astfel se intorceau multumiti sufleteste la casele lor .

97 . Duminica , 29 noiembrie , Parintele Cleopa nu a mai raspuns intrebarilor ucenicilor sai si a ramas pe scaunul sau de spovedanie nemiscat , ca intr-o rapire , cu ochii intredeschisi , timp de mai bine de unsprezece ore .
In seara zilei de 1 decembrie , 1998 , fiind foarte slabit si obosit , Parintele Cleopa a spus catre un preot care ii era foarte apropiat : „Parinte Mihail , iata ultimul meu cuvant : Privegheati si va rugati , ca nu stiti ziua nici ceasul cand va veni Fiul Omului !" Apoi a mai zis : „Rugati-va si pentru mine ! Rugati-va ! ... "
Miercuri , 2 Decembrie , la orele 2 .20 dimineata , Parintele Cleopa si-a dat duhul in Mainile Domnului , Impacat cu Hristos , cu lumea si cu sine , fiind plans de sute de calugari si mii de credinciosi .

98 . Slujba inmormimtarii a avut loc intr-o frumoasa zi de iarna , cu soare , desi in zilele de dinainte fusese frig si innorat , vremea incalzindu-se in chip minunat . Au slujit opt arhierei si numerosi preoti , participiind peste zece mii de credinciosi . Un ierarh care a participat la inmormantarea parintelui zicea ca a venit atilt de multa lume , pentru el si Parintele Cleopa i-a iubit pe oameni , iar ei au simtit dragostea lui . De aceea au venit , ca sa-l ajute si ei acum pe sfintia sa cu rugaciunea .

99 . O credincioasa apropiata Parintelui Cleopa a venit de Sfintele Pasti la Sihastria , dar n-a mai trecut pe Ia chilia parintelui , gandindu-se ca nu mai are rost sa treaca pe acolo , de vreme ce a murit . Dar pe cand se odihnea la arhondaric , inainte de slujba Invierii , a avut un vis . Se afla in fata chiliei Parintelui Cleopa , gandindu-se ca el a murit si deodata parintele a aparut in pragul usii si i-a zis :
- Hai inauntru . De ce nu intri ?
- Dar nu sunleti mort , parinte ? a intrebat ea .
- Tu nu vezi ca sunt viu ? a spus parintele .
A doua zi , de Inviere , femeia a mers la chilia Parintelui Cleopa si s-a inchinat la Sfintele Icoane , crezand cu tarie ca el este viu si se roaga pentru toti care ii cer ajutorul .
Totodata si la mormantul parintelui din cimitirul manastirii vin zilnic zeci si sute de pelerini din toata tara si de peste hotare , si se inchina cu evlavie , dobandindu-si fiecare cele de folos dupa credinta si dragostea fiecaruia , uneori savarsindu-se adevarate Minuni .

100 . In timpul vietii Parintelui Cleopa , multi credinciosi romani , si chiar din alte tari , poposeau la chilia sfintiei sale , cautandu-l ca pe un izvor de apa vie . Iar dupa moartea parintelui , in scurt timp viata si invataturile lui s-au tiparit nu numai in Romania , ci si in alte tari , precum Grecia , Jugoslavia , Statele Unite etc . In acest fel parintele isi continua activitatea misionara si dupa plecarea sa la cele Ceresti , dovedindu-se a fi un adevarat parinte duhovnicesc si stalp al Ortodoxiei .
„Doamne , Iisuse Hristoase , Fiul lui DUMNEZEU , numara in ceata Sfintilor pe adormitul robul Tau , Cleopa arhimandritul , care ne-a povatuit pe toti pe Calea Mantuirii !
Amin !
Incarcat 9 an (i) in urma - Impartaseste - Raporteaza Continut Inadecvat

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni