Localitatea a fost întemeiată în secolul XIV. Aici, în locul numit “Panteonul Moților”, se găsește “Gorunul lui Horea”. Este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 m. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Sub acest copac Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun (aflat în cimitirul satului) este îngropat Avram Iancu. În prezent (2008) creanga laterală a gorunului nu mai există, ci doar trunchiul cimentat, lipsit de viață
ebea este un loc care te tulbura, desi daca nu esti atent poti trece foarte repede pe langa el – si nu ma refer la sat, ci la cimitirul satului, aflat intr-o curba fara cine stie ce indicatoare care sa-ti spuna pe langa ce treci. Capitala Tarii Zarandului de odinioara este astazi mica si greu de bagat in seama – din fericire vara locurile astea arata cu totul altfel, fiind inecate in verdeata.
De ce te tulbura? Pentru ca de sub gorunul lui Horea a plecat rascoala din 1784, cea care a determinat primele schimbari ale statutului romanilor din Transilvania, dar numai dupa multa varsare de sange. Apoi pentru ca aici e inmormantat Avram Iancu, cel care a incercat, 8 decenii mai tarziu, sa schimbe si mai mult lucrurile pentru cei care incepusera sa-si piarda si drepturile castigate cu sangele motilor.
Dar mai ales pentru ca aici istoria are un ciclu complet, gorunul plantat de regele Ferdinand, care inca se mai afla in picioare (craca gorunului lui Horea cazand la o furtuna acum ceva timp) fiind marturie ca lupta romanilor de aici n-a fost in zadar. In plus, sunt mormintele motilor cazuti in primul razboi mondial, ordonate la umbra bisericutei, intr-un contrast umil cu toata pompa cu care organizeaza autoritatile an de an adunarile populare de aici.
Daca te preumbli printre ele, afli ca multi dintre ei erau frati, rude, dar mai ales ca toti erau foarte tineri. Nu degeaba acestui loc i se mai spune ‘panteonul motilor’. Multa varsare de sange a trebuit sa aiba loc, timp de trei secole, pentru ca romanii sa isi poata tine destinul in maini.(xplorio.ro)
Gorunul lui Avram... | Gorunul lui Horea |
Bustul lui Avram ... | Gorunul lui Avram... | Bustul lui Avram ... |