Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Concediu 2013

Biserica Ostrov se afla in satul omonim din comuna Rau de Mori, in judetul Hunedoara. Localitatea Ostrov este asezata in sud-vestul Hategului, pe vechea sosea romana care facea legatura intre Sarmizegetusa si locul iesirii Streiului din depresiune. Localitatea si-a primit numele de "ostrov" de la pozitia acesteia, inconjurata fiind de apele Raului Mare si ale Apei Borii. Biserica Maica Domnului "Hodighitria" din Ostrov sau "Pogorarea Sfantului Duh" este una dintre cele mai importante biserici din Tara Hategului si una dintre cele mai pretioase documente artistice medievale din tara. Aceasta pastreaza inca o parte din frescele originale, fiind unele dintre cele mai valoroase ale perioadei medievale.

Biserica este un locas de cult medieval ce pastreaza inca o parte din frescele originale ale acesteia. Prima data s-a aflat despre biserica datorita cercetatorilor epocii romane, undeva prin secolul al XVIII-lea, cea dintai descriere avand-o de la vicarul greco-catolic Stefan Moldovan, din anul 1853. Conform descrierii acestuia, biserica ar fi apartinut perioadei secolelor VIII-XIII, lucru greu de crezut insa.
Decorul cu fresce a atras inca de timpuriu atentia. Mult timp a fost vorba doar despre o icoana a Maicii Domnului "Hodighitria", aflata in timpanul portalului de vest. Chiar daca datata oscilant, intre a doua jumatate a secolului al XIV-lea si sfarsitul secolului al XV-lea, fresca acesteia este recunoscuta drept una dintre cele mai valoroase picturi medievale din Romania. In urma ultimelor cercetari, fresca a fost datata pe la mijlocul secolului al XV-lea. Elementele de pictura sunt insa mai numeroase. Pe laterala sudica, in exterior, se disting scene cu sfinti, de la circa un metru si jumatate de nivelul solului. Pe unele dintre ele se pot citi unele inscriptii zgariate. In nisa de deasupra intrarii sudice, se remarca un superb cap de cal, de la un sfant militar calaret. Peretii interiori, de sud si vest, pastreaza inca parti consistente din vechea fresca.
Biserica Ostrov este singura din Tara Hategului la care se poate discuta despre particularitatea ingradirii cimitirului. Gardul de cimitir pe care il poseda Biserica Ostrov fusese compus odinioara din aproape 300 de pietre romane de toate tipurile, asezate intr-o veritabila expozitie unicat. Gardul era realizat din 208 piese sculpturale si epigrafice romane, colectionate de catre nobilul patron al bisericii, in perioada cuprinsa intre anii 1553-1585, din diferite locuri din vecinatatea Ostrovului. Acum au ramas acolo doar unele pietre greu lizibile, si acestea deteriorate de intemperii. Dintre celelalte, o parte au ajuns la muzeele din Sarmizegetusa si Deva.
Biserica Ostrov a fost ctitorita de cnezii locali. La anul 1360, Petru de Ostrov era desemnat drept prim protopop cunoscut al districtului. Datele care ii mentioneaza pe localnici continua intr-un anume ritm, pana la mijlocul secolului al XV-lea. Apoi, tocmai de cand dateaza cele mai importante contributii la inzestrarea bisericii, iar vechii cnezi au devenit nobili cu privilegii regale, izvoarele scrise devin mai sarace. Ca si alte monumente din Tara Hategului, si Biserica Ostrov a avut de suferit de pe urma rigorile transformarilor religioase. Cnezii, iar mai apoi nobilii ostroveni, au ajuns de la catolici la reformati - calvini. Acestia si-au schimbat nu numai credinta religioasa, dar si etnia initiala. Acestei majore metamorfoze i se datoreaza acoperirea decoratiilor interioare, specifice cultelor istorice, si nu celor protestante.
« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-20 din 29  |  Urmatoarea Pagina »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-20 din 29  |  Urmatoarea Pagina »
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni