Ansamblul monumental CALEA EROILOR – Târgu Jiu
Se pare ca denumirea originala data de Brancusi ansamblului său sculptural a fost :
“Calea Sufletelor Eroilor“.
El este alcatuit din trei lucrari :
- Coloana fara Sfarsit ( Coloana Infinitului )
- Poarta Sarutului
trada dreapta care leaga Coloana de Poarta se numeste Strada Eroilor si se extinde pana la Masa prin Aleea Scaunelor.
Actul creatiei brâncusiene de la Târgu-Jiu a avut o anumita dinamica in intervalul 1937-1938, deoarece anasamblul s-a constituit prin adaugarea succesiva a pieselor sculpturale. Astfel, monumentul recunostintei a fost gandit initial inca din 1934, ca o unica sculptura monumentala: Coloana fara Sfarsit. Ideea unui ansamblu de sculpturi dateaza din lunile iunie-iulie 1937, iar scaunele si bancile sunt interventii tarzii din 1938 cu semnificatii suplimentare, ce vin doar sa intareasca semantica celor doua piese principale din Parcul public: Masa Tacerii si Poarta Sarutului.
Aleea Sacunelor din Parcul public a fost deschisa in octombrie 1937. La indicatiile lui Brancusi ea a fost amenajata cu cate 5 nise pe fiecare latura (unde s-au amplasat cate 3 scaune), iar pe marginea ei s-au plantat 20 de plopi piramidali. Au fost taiate si unele alei secundare la sfaturile sculptorului, asa cum ar fi Aleea Indragostitilor (intre Masa si Poarta, perpendicular pe aleea principala) sau aleile ce marginesc lateral Poarta (“tarcoale“ cum le numea artistul). Amenajarea Parcului Coloanei s-a efectuat in intervalul octombrie 1937-august 1938. Aici artistul a dorit sa fie plantati de asemenea plopi piramidali, flori de camp si iarba. Festivitatile legate de donatia lucrarilor brancusiene Primariei orasului Targu – Jiu (de catre Liga Nationala a Femeilor Gorjene) au avut loc la 27 octombrie 1938.
Coloana fara Sfarsit a fost realizata tehnic de catre inginerul Stefan Georgescu-Gorjan, dupa modulul cioplit in lemn de tei de catre Brancusi. Constructia ei a inceput in august 1937 la Petrosani si s-a incheiat in noiembrie la Targu-Jiu. Metalizarea ei s-a executat in iunie-iulie 1938.
Coloana fara Sfarsit are o inaltime de 29,33 m si este constituita din 16 module romboidale, fiecare avand 1,80 m inaltime.
Poarta Sarutului a fost amplasata in octombrie 1937 si sculptata in 1938 (finalizata la 20 septembrie).
Ea are latimea de 6,45 m, inaltimea de 5,13 m si grosimea de 1,69 m.
Masa Tacerii este alcatuita din tabliile mari a doua variante succesive : prima masa realizata cel mai probabil in iunie- iulie 1937 si cea de a doua in august 1938, la Atelierele “Pietroasa“ din Deva. Are un diametru de 2,15 m si o inaltime de 0,88 m.
Bancile de piatra ce flancheaza poarta au fost cioplite si terminate la 20 iulie 1938, iar sacunele de piatra (12 cu fata rotunda din jurul Mesei si 30 cu fata patrata de pe Aleea Scaunelor) au fost aduse la 1 august 1938. Sculpturile din Parcul public sunt din travertin de Banpotoc iar Coloana din fonta alamita. Distanta dintre Masa si Poarta este de 121 m, iar intre Poarta si Coloana sunt 1154 m.
In ceea ce priveste semnificatia enigmaticelor lucrari brancusiene, stim ca acestea au fost rezultatul unor indelungi si adanci meditatii asupra modului de reprezentare (adesea simbolic) a sacrului in arta. Cu toate ca o mare parte din ele au ca sursa profunda folclorul romanesc, ele sunt in acelasi timp moderne si universale, atragand artisti, filosofi, scriitori, oameni de stiinta sau simpli admiratori de pe tot cuprinsul globului.
onstantin Brancusi (19.02.1876-16.03.1957) s-a nascut si a copilarit in satul Hobita, in apropiere de Targu-Jiu. A absolvit Scoala de Arte si Meserii din Craiova (1894-1898) si Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti (1898-1902). In anul 1904 pleaca la Paris unde, un an mai tarziu, este admis prin concurs la Ecole Nationale des Beaux-Arts.
Incepand cu 1907 marele artist roman trece la o arta nonfigurativa, intrand astfel in circuitul avangardei pariziene. Participa la numeroase expozitii care îi vor raspandi faima de “parinte al sculpturii moderne“ in intreaga lume. Destinul cultural al orasului Targu-Jiu a inceput in anul 1937, cand Brancusi a hotarat sa amplaseze aici trei din lucrarile sale, care impreuna vor fi cunoscute mai tarziu ca alcatuind Ansamblul Monumental Calea Eroilor.
Menirea acestei capodopere a fost aceea de a comemora eroii gorjeni care s-au jertfit in primul razboi mondial.
Comanda lucrarii a fost facuta de catre Liga Nationala a Femeilor Gorjene, prin intermediul presedintei acesteia, Aretia Tatarescu.
Brancusi nu a acceptat sa fie platit pentru opera sa.