Biserica de lemn din Bârsana - MARAMURES-MONUMENT UNESCO
Se afla pe Dealul Jbar, la cativa kilometri de manastirea Barsana. Aceasta biserica de lemn construita in 1720 a fost de fapt biserica vechii manastiri Barsana. In 1791, manastirea a fost desfiintata de austrieci, calugarii plecand la manastirea Neamt.
In jurul anului 1800, biserica de lemn a manastirii parasite a fost mutata de credinciosi in actualul amplasament, in cimitirul de pe dealul aflat de-a dreapta Vaii Izei, devenind de atunci biserica parohiala cu hramul “Intrarea Maicii Domnului in Biserica”.
Potrivit traditiei, aici fusese ingropati ciumatii, la repezeala, fara slujba crestineasca, mutarea bisericii in cimitir aducandu-le acestora odihna. Complexul manastiresc Barsana a fost rezidit la inceputul anilor ‘90, si se afla la iesirea din Barsana spre Stramtura.
Biserica de lemn de pe Dealul Jbar a fost inclusa pe lista patrimoniului UNESCO, in grupul celor opt lacasuri maramuresene. Impresioneaza prin pictura zugravilor Toader Hodor din Viseul de Mijloc si Ioan Plohod din Dragomiresti. Pictura de la Barsana se deosebeste de stilul post-bizantin intalnit la celelalte monumente maramuresene din patrimoniul UNESCO, zugravul Toader Hodor, introducand la 1806 elemente baroce si rococo.