Monument aflat în patrimoniul UNESCO
Hram: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - 8 noiembrie Biserica se înalță semeț în mijlocul cimitirului de pe dealul din Plopiș, ca mai toate bisericile de lemn din Maramureș. Cimitirul este și un factor de protecție, multe dintre bisericile ortodoxe din Maramureș scăpând de trecerea la greco-catolicism sau strămutare apărate și de credința statornică a celor duși de pe lume. Cu cei 47 de metri înălțime ai săi, biserica din Plopiș este puțin mai "scundă" decât surata ei din Șurdești - 72 de metri! - cea mai înaltă biserică de lemn din lume inclusă în patrimoniul UNESCO, care se află la doar câțiva pași spre nord. Un bloc de zece etaje are aproximativ 26 de metri. Cele două biserici se alătură celor din Poienile Izei -1604, Ieud-Deal - 1620-lea, Budești-Josani - 1643, Rogoz - 1663, Bârsana - 1720, Șurdești - 1766 și Desești -1770 care fac parte din moștenirea culturală a omenirii.
Satul Plopiș se află la câțiva kilometri de Baia Mare, aproximativ 30, iar accesul se face pe drumul spre Baia Sprie unde faceți la dreapta spre Șișești. Biserica actuală, care ca mai toate bisericile din Maramureș a fost ridicată pe locul unei ctitorii mai vechi, a fost construită între anii 1798-1805 când a fost sfințită de către parohul vremii Damian, fapt explicat și de amploarea construției. Mai toate bisericile de lemn trăiesc de obicei vreo 300 de ani. După care sunt reconstruite, de multe ori folosindu-se și cele mai trainice elemente ale vechilor biserici. Bisericile din Maramureș nu se demolează, se "desfac". Este posibil ca în unele din aceste minunății să se ascundă și bârne de jumătate de mileniu sau mai bine.
Vertical de Maramureș
Acoperișul în opt pante este aproape vertical iar înălțimea neobișnuită a bisericii a permis tăierea a două rânduri de ferestre și creează o atmosferă de catedrală gotică. Ceea ce în fond și este. Doar că este de lemn. De asemenea, îți taie răsuflarea măiestria meșterilor care au fierăstruit minunatul pridvor. Ansamblul este unul prietenos și impunător în același timp.
Pictura originală care încă se mai păstrează pe peretele central a fost zugrăvită de meșterul Ștefan din Șișești în 1811. Măiestria meșterului, originalitatea și vechimea picturilor fac ca acestă capodoperă maramureșeană să-și aibă un meritat loc între cele mai frumoase opere ale umanității. Tabloul în care sunt înfățișați Adam și Eva și povestea păcatului originar este o minunăție care și-ar avea locul în oricare dintre muzeele lumii, dar noi zicem că-i stă mai bine în fermecătorul sat din Țara Chioarului.