Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 22:34 pe 18.08.2012
Sf. Cuvios Paisie

În testamentul sau – si spre deosebire de staretul Sila – cuviosul Natan n-a numit pe nimeni ca urmas la conducerea schitului, iar lucrul este lesne de înteles: desfiintarea asezamântului monahal era iminenta. Mai multe indicii însa ne face sa credem ca cel care i-a urmat în egumenat, chiar daca pentru scurt timp, a fost ieroschimonahul Paisie.

Staretul Paisie a condus Sihastria într-o perioada foarte grea, traind cu înfrigurare momentele cele mai triste din viata schitului. Ne putem închipui ce sentimente a trait vazând ca tot ceea ce se realizase prin stradania si jertfa înaintasilor sai era acum pe cale sa dispara si sa ramâna o simpla amintire a trecutului.
In ultimii ani ai secolului al XVIII-lea Sihastria Putnei a fost desfiintata, vietuitorii fiind transferati la Manastirea Putna, dimpreuna cu obiectele de valoare.

Cuviosul Paisie nu a plecat de lânga mormintele cuviosilor parinti, ci a ramas de straja în Sihastria Putnei pâna ce a trecut si el la cele vesnice, încheind o pagina minunata din viata schitului.

Piatra sa de mormânt si sfintele sale oseminte au fost gasite în 1990 chiar lânga ruinele vechii biserici a schitului (în dreptul naosului); inscriptia a ramas necompletata pâna la capat: „ Aici odihnesc oasele robului lui Dumnezeu Paisie ieroschimonahul, si au raposat la valeat 17… ”.

Dupa moartea lui, biserica si chiliile, ramase pustii si date uitarii, s-au degradat, încetul cu încetul, si au ajuns ruine. Uitarea s-a asternut peste filele de istorie ale Sihastriei de la Putna, locul s-a umplut de iarba, si doar pietrele bisericii surpate mai aminteau privitorilor ca aici, odata, au trait oameni care si-au închinat întreaga lor viata slujirii lui Dumnezeu.

Postat 22:35 pe 18.08.2012


Cuviosul ieroschimonah Paisie

Desi nu numit direct de catre sfântul Natan, cuviosul ieroschimonah Paisie preia egumenia Sihastriei Putnei pentru scurtul rastimp pâna la desfiintare (ultimii ani ai secolului al XVIII-lea). Sihastria Putnei este ultimul asezamânt monahal închis din porunca stapânirii straine. Vietuitorii sunt transferati la Manastirea Putna, ca si obiectele de cult. Singur ieroschimonahul Paisie ramâne aici mai departe, trecând la cele vesnice în jurul anului 1790. Astfel se încheie o pagina minunata din istoria Sihastriei Putnei.

Dupa doua veacuri de pustiire si uitare, la 24 aprilie 1990, când s-au început lucrarile de restaurare la Sihastria Putnei, aici se aflau doar ruinele vechii biserici din secolul al XVIII-lea. Acum s-au descoperit printre darâmaturi si osemintele galbene si frumos mirositoare ale celor trei stareti cuviosi: Sila, Natan si Paisie. Desi necanonizati oficial, cinstirea de care ei se bucura acum din partea credinciosilor constituie, de fapt, argumentul cel mai graitor pentru recunoasterea oficiala a sfinteniei lor de catre Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

O alta podoaba a Sihastriei Putnei este icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, asezata spre închinare în partea stânga a naosului bisericii. Este o icoana veche si a fost adusa aici de o familie evlavioasa din localitatea Putna. Multi credinciosi care s-au rugat în fata ei marturisesc despre puterea harica deosebita a icoanei.

În partea dreapta a naosului bisericii se afla o alta icoana a Maicii Domnului, pictata în Grecia în anul 1996, cu prilejul sfintirii noii biserici. Pe verso, icoana are pictat chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta.

Între anii 2001-2007 s-a ridicat o nouă biserică, având hramul "Izvorul Tămăduirii" şi Sf. Serafim de Sarov, aflată în prezent în stadiul de pictură.

În ultimii ani, lucrarile de amenajare a acestui asezamânt monahal s-au diversificat, în ianuarie 2005 fiind ridicat la rangul de manastire. Astazi, aici functioneaza ateliere de croitorie, tâmplarie, sculptura, pictura, înramat si aplicat icoane pe lemn, unde monahii si fratii îsi desfasoara rucodelia lor zilnica, împletind astfel rugaciunea cu munca.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni