Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 21:33 pe 11.08.2011
LUCRARI DE APARARE SI VALORIFICARE

Odata cu refacerea Episcopiei de Alba Iulia in 1975, sub indrumarea episcopului Emilian Birdas, manastirea si-a asigurat noi posibilitati de intretinere si punere in valoare a monumentului istoric. Acesta a fost restaurat in exterior, turnul clopotnitei a fost readus la forma initiala, s-au executat reparatii.

Pentru a se asigura lucrarile de consolidare a picturilor murale din Biserica veche, a fost necesara ridicarea monumentului si protejarea lui de pericolul panzelor freatice. Fiind ingropata, in pamant, peste 1,60 m, apele de suprafata si cele din panza freatica produceau mari degradari, pictura interioara ajungand sa fie distrusa pana la inaltimea de 1,50 – 1,80 m.

S-a hotarat ridicarea monumentului printr-o lucrare deosebita, ce necesita o tehnologie speciala si calcule minutioase. In 11 august 1988, a inceput aceasta operatiune dificila, in prezenta P.S. Episcop Emilian Birdas, a numerosi clerici si credinciosi. Lucrarile au fost conduse de inginerul Eugen Iordachescu din Bucuresti. Ridicarea bisericii de la pamant s-a facut cu 2,08 m.


In perioada 1 septembrie 1987 si octombrie 1989, pictorul restaurator Cornel Boambes si colectivul sau au efectuat operatia de restaurare si conservare a picturilor murale.

Cu ocazia sapaturilor care s-au facut pentru inlaturarea pamantului de sub biserica au iesit la iveala opt morminte : patru in interiorul bisericii si patru in jurul ei, continand douazeci de schelete. Transportate la Institutul de antropologie din Iasi, s-a stabilit ca vechimea lor este din secolele XI, XII, XII, XIV, XV – XVI, iar ca varsta, nu depaseau 50 de ani, doua din ele cu varsta de 14 si 18 ani, probabil ale unor ucenici ai calugarilor ce s-au nevoit in acest loc sfintit.

La acestea, mai mentionam faptul ca o insemnare pe un vechi registru al manastirii pomeneste de doi calugari, Romulus si Ghenadie, care ar fi plecat de la Ramet in 1215 si ar fi pus temelia manastirii Sf. Mihail din Perii Maramuresului.

Este evident ca problema vechimii vetrei de spiritualitate ortodoxa romaneasca a Rametului nu si-a aflat inca ultimul cuvant din partea cercetatorilor.

Fiind un moment de mare valoare pentru istoria arhitecturii si artei vechi romanesti, biserica manastirii ”Izvorul Tamaduirii” si casa veche de aici, au fost cuprinse pe lista monumentelor istorice si de arhitectura veche bisericeasca, inca din 1955.

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni