Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 21:21 pe 11.08.2011
SCOALA DIN MANASTIRE

Istoria culturii noastre se leaga strans de istoria bisericii si monahismului romanesc. Este indeobste cunoscut ca manastirile au implinit, pe langa menirea lor religioasa, si un rol cultural, ele fiind sanctuarele in care poporul dreptcredincios se ruga, dar si invata sa scrie si sa citeasca, ori deprindea mestesugul artelor frumoase: caligrafia, broderia, miniatura, tiparul etc. Manastirile erau lacasuri de cinstire a lui Dumnezeu si slujire a oamenilor, dupa pilda vietii Sf. Vasile cel Mare, intemeietorul asezamintelor de rugaciune si asistenta sociala. In manastirile noastre, existau numeroase scoli in care se pregateau viitorii slujitori ai altarelor, diecii ori ucenicii care isi insuseau diferite indeletniciri practice.

La manastirea Ramet, exista o scoala chiar inainte de 1762, cand acest asezamant a fost devastat, iar copiii satenilor din jur au ramas fara invatatura de carte. In august 1821, satenii din Ramet si Ponor se plang autoritatilor de situatia jalnica in care se gaseau copiii lor : ”Noi Rametii si Ponorii, de candu-s aceste doua sate, noi acolo (la manastire) ne-am pomenit a avea scoala si dascali si prunci de invatat si daca ni se ia aceea, noi ramanem fara invatatura ca dobitoacele.” La Ramet exista si o scoala de pictura bisericeasca, ce avea legaturi cu cea de la manastirea Hurez.

Acest lacas de cultura a constituit tot timpul loc de lumina pentru copiii satelor din zona muntilor Trascaului. Dar, odinioara nu aveau conditiile care se cereau. Aceasta reiese limpede din multe documente care se afla in arhiva manastirii. In 1973, parintele arhimandrit Dometie Manolache, duhovnicul manastirii, a zidit o cladire speciala pentru local de scoala copiilor moti de pe Valea Manastirii. De atunci si pana azi, scoala functioneaza fara intrerupere. Maicutele se straduiesc sa sadeasca in mintea si inima acestor copii invatatura de carte, dragostea de Dumnezeu si iubirea de tara.

Din ianuarie 1995, conducerea manastirii s-a hotarat sa ia sase fetite de la Scoala Speciala din Sancrai, la care s-au mai adaugat inca patru in 1998, formand un grup de zece fetite. Ele sunt crescute si educate in scoala si biserica de la Ramet, sub indrumarea catorva maici cu pregatire pedagogica superioara.

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni