Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 23:51 pe 25.07.2011
Mănăstirea Podgoria Copou
Hram: Duminica Mironosiţelor, Sf. Atanasie şi Chiril
Datare: 1638
Ctitor: Vasile Lupu
Vietuitori: 15

Aceasta biserica a fost ctitorita de catre domnitorul Vasile Lupu si familia sa, in anul 1638. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit mai multe informatii despre aceasta biserica: 'Legenda spune ca in timpul unei invazii a tatarilor, in orasul Iasi, doamna Teodosia, sotia domnului, fugi ingrozita in padure, ascunzandu-se intr-o scorbura de copac. Dupa ce a trecut furia tatarilor, domnul si-a cautat in toate partile sotia, mergand pe culmea dealurilor, pana ce auzi in vale latratul cainelui sau de vanatoare. Aici o gaseste pe sotia sa, ascunsa in scorbura. De bucurie ca o gasi sanatoasa, porunci taierea copacului si, ca drept multumire lui Dumnezeu, zidi acolo o biserica. De atunci, regiunea de nord a orasului poarta numele 'Copou', dupa numele cainelui sau de vanatoare.

Nicoale Iorga vorbeste intr-o descriere de calatorie, publicata in anul 1907, despre biserica acestei manastiri. Pentru satul din vremuri, pentru boierii sateni de mai tarziu, dar si pentru rugaciunile unor calugari de mult asezati in aceasta parte a codrilor Iasilor, se cladise Manastirea 'Sf. Atanasie', la inceput din lemn. Apoi, vine Vasile Lupu, domnul cel larg in daruri, si o biserica din piatra se inalta pe aceasta modalca de pamant gras. Peste cativa ani, de la intemeierea cea noua, cineva trebuie sa fie pradat pe aici. Vorba e ca la inceputul unui veac nou, manastirea era daramata. Constantin Voda Duca o drege in anul 1702. El pune langa pisania slavona a lui Vasile Lupu piatra lui greceasca de marmura alba, cu stema tarii. In jurul acestei zidiri sunt doar 5-6 case, fara semne ca ar fi fost mai multe si este inconjurata de un cimitir care dainuie, probabil, de la inceputuri'.

Manastirea din Copou a fost o perioada metoc al Manastirii Caracalu de la Muntele Athos. Dupa secularizarea averilor manastiresti, in 1964 lacasul devine biserica de enorie. Lacasul de cult functioneaza din nou ca manastire de calugarite, din anul 2001, si este inclus in perimetrul Gradinii Botanice din Iasi. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a spus ca 'la 29 aprilie 2001, intr-un cadru solemn, PF Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reactivat Manastirea 'Sf. Atanasie si Chiril', ca asezamant monahal de calugarite, manastirea primind si al doilea hram, Duminica mironositelor. Ascultarile monahale ale comunitatii se impletesc cu nevoile duhovnicesti ale credinciosilor, care frecventeaza acest minunat loc.

Astfel, alaturi de slujbele bisericesti care se oficiaza zilnic, in cadrul manastirii functioneaza si ateliere de croitorie, broderie si pictura, foarte multi credinciosi si intelectuali, mai ales din lumea universitara, merg in zilele de sarbatoare si duminica catre aceasta biserica si catre cimitirul dimprejurul ei, unde se odihnesc foarte multi oameni importanti ai Iasului.

Sursa: Patriarhia Romana – basilica.ro

 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni